Fosszilis energia
Ligniteladással tör az egészségünkre a Mátrai Erőmű? Ligniteladással tör az egészségünkre a Mátrai Erőmű?

A Mátrai Erőmű Zrt. már négy éve árusít a lakosság részére Bükkábrányban kitermelt lignitet. 2008-ban még csak 63 ezer tonnát, tavaly már 325 ezer tonnát adott el ebből a szénféleségből. Az árusítás közvetlenül a kitermelés után, a szállítószalagról történik. A gyakran 40% feletti víztartalmú lignit kályhákban, lakossági kazánokban csak nagy légszennyezés mellett égethető el. (gyongyos.facepress.hu)


  • A Vattenfall sötét titkai - Greenpeace aktivisták a szénvonatok előtt

    A svéd energiaórás nem annyira „zöld”mint ahogy azt jól hangzó neve (Vízesés) sugallja. Kelet-Németországban barnaszenet bányászik, a klímavédelmi szempontból egyik legkárosabb fosszilis energiahordozót. Ezért tiltakoznak svéd és német Greenpeace aktivisták ma hajnal óta a szénvonatoknak fenntartott síneken. Alább az egyikük, Gregor Kessler beszámolója. (greenpeace.blog.hu)


  • Ezermilliárdokat fektet be Kína új olaj- és gázlelőhelyek keresésébe

    A mind energiaéhesebb Kína az idén 80 milliárd jüant, átszámolva mintegy háromezer milliárd forintot fektet új olaj- és gázmezők feltárásába - jelentette be a föld- és nyersanyagügyekért felelős minisztérium. (vg.hu)


  • Amerika megelőzi Oroszországot a folyékony energiahordozó termelésben Amerika megelőzi Oroszországot a folyékony energiahordozó termelésben A The Wall Street Journal beszámolója szerint az Egyesült Államok a fosszilis (nyersolaj és földgáz), valamint mezőgazdasági eredetű folyékony energiahordozók összesített termelésében már az idei harmadik negyedévben megelőzheti Oroszországot. Nyersolajtermelésben persze változatlanul Szaúd-Arábia vezet, Oroszország a második, és közvetlenül a nyomában az Egyesült Államok a harmadik. (profitline.hu)
  • Tanulmány: évtizedekig fontos szerepe marad a fosszilis üzemanyagoknak Tanulmány: évtizedekig fontos szerepe marad a fosszilis üzemanyagoknak A közlekedésben bővül az elkövetkező 25 évben az energia-mix, csökken a szén-dioxid-kibocsátás, a járművek elsősorban elektromos árammal, benzin és dízel üzemanyaggal közlekednek majd, a tisztán elektromos járművek részaránya viszonylag alacsony lesz. A közlekedési eszközök 25 év múlva feleannyi szén-dioxidot bocsátanak majd ki mint manapság, hajtóanyaguk pedig elsősorban elektromos áram, benzin, és dízel üzemanyag lesz, de növekszik a földgáz és a hidrogén részaránya is - derül ki a német DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V.) légi- és űrtechnológiai kutató intézet által az MWV (Mineralölwirtschaftsverband e. V.) ásványolaj ipari ágazati képviseleti szervezet megbízásából készített tanulmányból. (hirado.hu)
  • Litvánia is bevetné a palagáz kártyátLitvánia is bevetné a palagáz kártyátMinden jel szerint az amerikai Chevron kezdhet kutatásba és termelésbe a litván nem-hagyományos gázmezőkön, az eredményt hivatalosan szeptember 16-án hirdetik ki. Litvániának szinte létkérdés, hogy elkezdődjön a palagáztermelés. (energiainfo.hu)
  • Izraelben új tenger alatti olajmezőre bukkantakIzraelben új tenger alatti olajmezőre bukkantakAz izraeli partoktól tizenhat kilométerre, ötezer hétszáz méterrel a tengerszint alatt egy olajmező jeleit fedezték föl, jelentette befektetőinek tegnap a Shemen Industries Ltd. nevű izraeli olajkutató vállalat - közölte ma az Iszrael Hajom (Izrael Ma) című izraeli napilap. A közlés hatására a cég részvényei 11,6 százalékot emelkedtek a tőzsdén. Az kutató méréseket a Caspian nevű olajfúró vállalkozás végezte, amely hatvannyolc méteresre becsülte az olajat tartalmazó réteg vastagságát. (greenfo.hu)
NRGENS