Fosszilis energia
Hatalmas összeget fordítanak az Északi-tenger olajmezőireHatalmas összeget fordítanak az Északi-tenger olajmezőire

Az olaj- és gázipari vállalatok az Északi-tenger nagy-britanniai felségvizein az idén nagyobb összeget (13,5 milliárd fontot) fordítanának a termelési infrastruktúra modernizálására, kapacitásnövelő beruházásokra, mint valaha. (portfolio.hu)


  • Még nyolc év a romániai palagáztermelésig

    Romániában csak 2021 után kezdődhet el az állami nem-hagyományos gáztermelés, mivel jelenleg a Petrom a hagyományos technológiát járatja csúcsra a termeléscsökkentés kivédésére. A következő években profitnövelés és kutatás következik, hogy aztán biztos háttérrel vághasson bele a cég a palagáztermelésbe, amely jó alapot szolgáltathat a román gazdaságnak. (energiainfo.hu)


  • Kőolaj- és földgáz-lelőhelyet találtak a Temes megyei Zsombolya környékén

    A világ legnagyobb földgázkitermelője, az orosz Gazprom és helyi partnerei, a Zeta Petroleum és a szerbiai NIS szénhidrogén-lelőhelyek után kutatnak Zsombolya környékén. (erdely.ma)


  • Talán Görögországnak van a legtöbb gázaTalán Görögországnak van a legtöbb gázaGörögország a legújabb becslések szerint még a ciprusi-izraeli gázmezőnél is nagyobb tartalékokkal rendelkezik a víz alatti területein, ami kapóra jön abban, hogy javítson a hírnevén az USA vezetésénél. Ugyanakkor a számok pontosítása még hátravan, Ciprus pedig egyre közelebb jut a gázelosztó állomása megépítéséhez. (energiainfo.hu)
  • Olajimportban Kína hamarosan előzi az Egyesült ÁllamokatOlajimportban Kína hamarosan előzi az Egyesült ÁllamokatMiközben Kínában egyre inkább nő az olajigény, a nemhagyományos olajkitermelés felfutása az Egyesült Államokban mindinkább kihat az olajkereskedelemre is. Októberben Peking várhatóan már nettó importőrként megelőzi az Egyesült Államokat. (energiainfo.hu)
  • Olajhozamcsúcs elnapolva?Olajhozamcsúcs elnapolva?Egyes tanulmányok szerint az emberiség még 2006-ban túljutott az olajhozam csúcsán. Ez azt jelenti, hogy abban az évben állt a legtöbb könnyen kitermelhető olaj az emberiség rendelkezésére. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy mit jelent a könnyen kitermelhető kőolaj fogalma. A szakirodalomban pontosan definiálva van: a könnyen kitermelhető kőolaj annyit jelent, hogy egy hordónak megfelelő erőforrás ráfordításával 5–8 hordónyi kőolajat lehet kitermelni. Régóta tudjuk, hogy a kőolajtartalékok mennyisége véges, de azért mindig fedeznek fel újabb lelőhelyeket. Elemzők szerint jelenleg már minimum 90 százalék annak az esélye, hogy nincsenek további nagy feltáratlan mezők. (magyarszo.com)
  • Nem valószínű, hogy lesz német palagázNem valószínű, hogy lesz német palagázNémetországban nincsen hatékony támogatói csoportja a nem-hagyományos földgáznak, ezért kétséges, hogy valaha is beindulna a termelés. Ha a környezetvédelmi aggályok ellenére mégis így történne, nem lehet olyan mértékű gázpiaci változásokra számítani, mint amilyet az elmúlt 5-10 évben tapasztalt az Egyesült Államok. (energiainfo.hu)
NRGENS