Fosszilis energia
Öt és fél évet rabol el a szénszennyezés az Észak-Kínában élők életébőlÖt és fél évet rabol el a szénszennyezés az Észak-Kínában élők életéből

Öt és fél évvel kevesebb a várható átlagéletkor Kínában a Huai folyótól északra. Egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel, hogy ez a folyó, amely Honan tartományt szeli át, valóságos egészségügyi demarkációs vonal az országban. (Aiolus News)


  • Gazdasági válságok sorát hozhatja az apadó kőolajkincs

    Egy új energiaszegény korszakra készülhetünk, amely könnyen állandósuló gazdasági válságokat is eredményezhet. A Washington Postban megjelent interjú szerint beléptünk a veszélyzónába. (orientpress.hu)


  • A Szibéria Erejével támadnak az oroszok

    Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszországnak minden esélye megvan arra, hogy megtalálja a számításait az ázsiai gázpiacon, még akkor is, ha a verseny egyre éleződik. Egyelőre titkolózik a Gazprom, de minden jel arra mutat, hogy új vezetéket épít Kína felé, a Szibéria Erejét. (energiainfo.hu)


  • A Világbank korlátozza a szénerőművek támogatásátA Világbank korlátozza a szénerőművek támogatásátA Világbank a jövőben csak azokban az országokban finanszírozza új szénerőművek építését, amelyeknek nincsen a gyakorlatban megvalósítható alternatívájuk más energiaforrásokra. (Aiolus News)
  • Néma gyilkossá válnak a német szénerőművekNéma gyilkossá válnak a német szénerőművekEurópában olcsóbb a szén, mint a földgáz, és mindig hozzáférhető, ellentétben az ingadozó kapacitású zöldenergiával. Németországnak nagyon kellenek a szénerőművek az atomenergia kiváltására. A légszennyezés azonban nem ismer határokat, és egész Európát sújtja. (origo.hu)
  • Fazekas Sándor: a palagáz hasznosítása átrendezné az energia területét az EU-banFazekas Sándor: a palagáz hasznosítása átrendezné az energia területét az EU-banA palagáz nagy mennyiségű hasznosítása esetén az Európai Uniónak át kellene értékelnie a megújuló energia kérdéskörét, ezt több felszólaló is felvetette az unió környezetvételemért felelős minisztereinek informális tanácskozásán - mondta Fazekas Sándor kedden a telefonon az MTI-nek. A vidékfejlesztési miniszter az Európai Unió soros elnöki tisztét ebben a félévben betöltő Litvánia fővárosában, Vilniusban vesz részt az informális környezetvédelmi tanácsülésen. (inforadio.hu)
  • Fordul a trend, és jön a gáz aranykora?Fordul a trend, és jön a gáz aranykora?Szerbia már nagy terveket, gazdasági fellendülést alapoz a Déli Áramlat megépítésére. Eközben mások a Nabucco bukása ellenére is visszafogottan értékelik az orosz gázvezeték jövőjét. A Déli Áramlat esélyeiről, a gáznak az európai fogyasztásban elfoglalt helyéről beszélgettünk egy belgrádi konferencián Deák Andrással, a külügyi intézet energetikai kérdésekkel foglalkozó munkatársával. (mno.hu)
NRGENS