Fosszilis energia
A palagáz az új atomA palagáz az új atom

David Cameron brit miniszterelnök mondta ezt a májusi EU-csúcs után. Múlt kedden pedig azt jelentette be Jose Manuel Barroso bizottsági elnök, hogy még az idén szabályozást írnak Brüsszelben a kitermelésről. Európa vagy beszáll a bizniszbe, vagy menthetetlenül lemarad – szól az egyre hangosabb érv az egyik oldalon. Európa a megújulók felfuttatása mellé állt, ha most bejön a palagáz, semmi sem lesz a világmegváltó tervből – szól az egyre halkabb ellenérv. (444.hu)


  • Még várni kell az európai palagáz boomra

    Számos akadálya van annak, hogy Európában az észak-amerikaihoz hasonló nem-hagyományos gázipari fellendülés következzen be, ugyanakkor Törökországnak van esélye arra, hogy egy-két évtizeden belül önellátóbbá váljon a palagáz révén. Európában nem lehet újrajátszani azt a shale-boomot, ami Észak-Amerikában ment végbe az elmúlt évtizedben, hiszen rengeteg tényező áll a nem-hagyományos gázipar kifejlődésének útjába, állítja a dán Jeppe Kofod. A NATO szakértője úgy véli, a nem-konvencionális készletek bár bőségese, adottságaik nagyban különböznek a tengerentúliakétól, de az európai jogszabályrendszer és a szervezett civil és politikai ellenállás is jelentős befolyásolók. (energiainfo.hu)


  • Túl drága az orosz földgáz, lépni fog az E.ON

    Felülvizsgálja az orosz Gazprommal kötött gázszállítási szerződését a Magyarországon is érdekelt német E.ON. A WirtschaftsWoche című lap a német vállalattól származó információkra hivatkozva azt írta hétvégi számában, hogy az E.ON akár teljes egészében felmondhatja hosszútávú szállítási szerződését. A cég szerint az orosz földgáz túl drága, inkább a nyugat-európai azonnali (spot) piacról venne a jövőben a gázt. De a társaság szóvivője szerint az is elképzelhető, hogy más, versenyképesebb árat kínáló orosz forrásból szerezné be a földgázt. (portfolio.hu)


  • Kilencmilliárd dolláros piac nyílikKilencmilliárd dolláros piac nyílikOroszországban lecserélnék a régi, jórészt 20 évnél is idősebb olajkutakat. A terv főleg amerikai és kínai gyártóknak ígér lehetőséget. Oroszországban újakkal szeretnék felváltani a még a szovjet időkben épült olajfúró kutakat, mégpedig olyanokkal, amelyekkel a palában rejlő szénhidrogén is kinyerhető. A megbízásokért olyan cégek szállhatnak versenybe a Bloomberg írása szerint, mint az amerikai National Oilwell Varco, vagy a kínai Honghua csoport. (vg.hu)
  • A Lukoil eurómilliárdokat fektet be az iraki olajtermelésbeA Lukoil eurómilliárdokat fektet be az iraki olajtermelésbeALukoil arra készül, hogy négymilliárd eurót fektet be a dél-iraki Nyugat-Qurna-2 óriási olajmezőbe, és az a szándéka, hogy hamarosan elkezdi az olajtermelést. Ezt Andrej Kuzjajev, a cég alelnöke közölte a RIA Novosztyi jelentése szerint. "Azt tervezzük, hogy a termelést ez év végén, illetve a jövő elején kezdjük el" - közölte Kuzjajev Párizsban, egy OECD-fórumon. Jelezte, hogy a Lukoil minden szükséges befektetési és pénzügyi döntést meghozott a projekt kifejlesztésére. (vg.hu)
  • Az OMV eladta a Nabuccóban lévő részesedésétAz OMV eladta a Nabuccóban lévő részesedésétAz OMV röviddel azután, hogy a német RWE konszern kiszállt a Nabucco West gázcsővezeték-projektből, új partnert talált, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban lévő kilencszázalékos tulajdoni részesedését eladta a GDF Suez francia energiakonszernnek. Az ügylet véglegesitése 2013 második felében várható. Április közepén az OMV átvette az RWE 17 százalékos tulajdoni részesedését a Nabuccóban, ám a vételárat sem akkor, sem máig nem közölték. (vg.hu)
  • Feléled a mecseki szénbányászatFeléled a mecseki szénbányászatA HHolding Hungary Zrt. megvásárolta a mecseki szénmedencében (Nagymányok, Máza-Váralja térségben) található 10,5 km2-es kutatási területen lévő, több mint 280 millió tonna műrevaló (bányászható) szénvagyon felét. Ezen a területen található hazánk legmagasabb karbontartalmú szene. A "tiszta szén" technológiai vizsgálatokat, modellezéseket hamarosan megkezdik a Kelet-Mecsekben rejlő ásványvagyon lelőhelyen annak érdekében, hogy a közel 20 éve megszűnt mecseki bányászatot felélesszék. (greenfo.hu)
NRGENS