Fosszilis energia
Arany helyett csak ezüst korszaka lesz a gáznakArany helyett csak ezüst korszaka lesz a gáznak

Talán még jól is jön Európának, hogy elmaradt a gáz aranykorszaka, hiszen így van ideje levegőt venni és felkészülni a jövőre. Kiépítheti a szükséges infrastruktúrát és a szabad gázpiacot, de a zöld technológiák fejlesztésére is lehet ideje, véli az IEA szakértője. Inkább csak ezüstkorszaka ez a földgáznak Európában, pedig nemrég még világszintű aranykorszakát jósolta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Mégis, a tengeren innen nem dübörög a gázipar, Európa fogyasztása egyre zsugorodik a szén és a megújulók javára, mondja Keiszuke Szadamori, az IEA energiapiaci biztonsági igazgatója a Natural Gas Europe-nak adott interjúban. (energiainfo.hu)


  • Új-Mexikó az első nemzet, aki kitiltotta a területéről a kőolaj-és földgázkitermelőket

    Amíg az Egyesült Államok északi részén környezetvédőket és aktivistákat tartóztatnak le, akik az olajóriások szennyező tevékenységére ellen tüntetnek, addig az Új-Mexikói Mora megye vezetése egy rendelettel (a helyi Bill of Rights) befagyasztotta a nemzetközi olajipar tevékenységét a területén. Az amerikai központi politikával szembemenve és a világon, egyedülálló módon betiltott a megye területén minden kőolaj-és földgázkitermelés az ott élők, a föld és víz a védelmében. A héten hozott moratóriumában még a próbafúrásokat is felfüggesztette. (greenprofit.hu)


  • Már nem vesszük a benzint

    Hatodik éve folyamatosan csökken a benzinkutak forgalma. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb adatai szerint tavaly annyit értékesítettek csak a töltőállomások, amennyit 2004−2005-ben tudtak eladni, írja a Napi Gazdaság. A legnagyobb mennyiséget 2007-ben forgalmazták a kutak, akkor 2 044 millió liter benzint ettek meg az autók, azóta azonban folyamatosan mérséklődik a forgalom, évről évre folyamatosan egyre kevesebb az értékesített üzemanyag. Tavaly már csak 1 556 millió liter volt az eladott mennyiség, ennyi fogyott 2004-ben, s ennél kicsivel kevesebb 2005-ben. (index.hu)


  • Közösen termelne ki Romániában a MOL és a GazpromKözösen termelne ki Romániában a MOL és a GazpromA magyar MOL csoport és az orosz Gazprom csoport érdekeltségébe tartozó szerb NIS kőolajvállalat közös vegyesvállalatot kíván létrehozni, hogy Romániában kőolajat termeljen ki – jelentette be Kiril Kravcsenko, a NIS vezérigazgatója. Kravcsenko megjegyezte, a MOL-lal a finomítás és forgalmazás terén is együttműködnek, bár a benzinkút-hálózataik versenytársak. (manna.ro)
  • Egy unortodox költségvetési trükk is lehet az olajárEgy unortodox költségvetési trükk is lehet az olajárAláássa az orosz költségvetési törvény hitelességét a világpiaci nyersolajárakra adott hivatalos orosz előrejelzés emelése, amelynek valószínű célja az orosz közfinanszírozáson támadt repedések elfedése, emellett éppen ellentétes az árfolyammozgás várható irányával - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. (energiainfo.hu)
  • Három új hulladékszállító autó áll forgalomba a közeljövőben BudapestenHárom új hulladékszállító autó áll forgalomba a közeljövőben BudapestenA Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) üdvözli, hogy a főváros három darab új, sűrített földgázzal (CNG) hajtott teherautó üzembe állításával járul hozzá Budapest levegőszennyezésnek csökkentéséhez. A Fővárosi önkormányzat által vásárolt új Iveco Cargo típusú teherjárművek elsősorban a környezetbarát szelektív-hulladékgyűjtési feladatokban vesznek részt a jövőben. (holvezessek.hu)
  • Évente 18 ezren halnak meg a szénerőművek miattÉvente 18 ezren halnak meg a szénerőművek miattEgy kutatás szerint Európában közvetve 18 ezer ember haláláért tehetők felelőssé a szénbányák és a szénerőművek. A szén égetése következtében a levegőbe kerülő szennyezés miatt fellépő egészségügyi költségek még a legóvatosabb becslés szerint is elérik a húszmilliárd eurót, a széntüzelésre visszavezethető megbetegedések miatt kieső munkanapok száma pedig meghaladja a négymilliót. (piacesprofit.hu)
NRGENS