Fosszilis energia
Tovább zuhant az üzemanyag-fogyasztás MagyarországonTovább zuhant az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon

Négy százalékkal, 583,486 millió literre csökkent a magyar piacon az üzemanyag-fogyasztás az első negyedévben a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint. Benzinből 6 százalékkal fogyott kevesebb, míg a gázolaj kereslete 2,3 százalékkal esett vissza: az előbbiből az első három hónapban 250,551 millió liter, míg az utóbbiból 332,935 millió liter fogyott. (vg.hu)


  • Mérföldkőhöz érkezik a Nabucco-projekt

    Hamarosan mérföldkőhöz érkezik a Nabucco-project, júniusban dönt a Shah Deniz II Konzorcium arról, hogy melyik jelentkezőt választja az első körben rendelkezésre álló 10 milliárd köbméter azerbajdzsáni földgáz szállítására - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára a Nabucco Bizottság budapesti ülése után. (gazdasagiradio.hu)


  • Drágábban jött tavaly az orosz gáz

    Magyarországra az európai átlagnál magasabb áron, és a megelőző két évinél is drágábban érkezett az orosz gáz 2012-ben. Sok más európai kereskedőhöz hasonlóan az itteni ellátásért felelős Panrusgáz is kisebb mennyiséget vett át az orosz eladótól annak a mennyiségi sávnak az alsó határánál, mint amennyire leszerződött. (vg.hu)


  • A széntüzelés visszaszorítása nélkül nem lesz jobb a levegőA széntüzelés visszaszorítása nélkül nem lesz jobb a levegőA pekingi levegőszennyezés elleni fővárosi küzdelem semmit nem ér, ha nem lépnek fel egyidejűleg a környező területek növekvő szénfogyasztása ellen. A hivatalos kínai statisztikák és a tudományos értékelések is azt igazolják, hogy a három legnagyobb szennyező forrás közül a széntüzelés a leginkább felelős a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid és a - 2,5 mikron alatti átmérőjű - szállópor-szennyeződésért (PM2,5) az országban. Egy kutatói felmérés szerint a fővárosi PM2,5 szennyezettségért átlagosan mintegy 39 százalékban a városon kívüli kibocsátók okolhatók. (energiainfo.hu)
  • Megduplázódhat a világ cseppfolyósgáz termeléseMegduplázódhat a világ cseppfolyósgáz termeléseHa megvalósulnak az elmúlt időszakban bejelentett projektek, 2025-ig megduplázódhat a világ mostani, évi csaknem 300 millió tonnás LNG-termelése. Mindez fokozhatja a versenyt a kitermelői oldalon és nyomást gyakorolhat a földgáz piaci árára is – mutat rá az Ernst & Young Nemzetközi LNG Jelentése. (vg.hu)
  • Még két Északi Áramlat vezetékMég két Északi Áramlat vezetékIndul a már két csőből álló Északi Áramlat gázvezeték további két csővel való kiegészítésének előkészítése. Oroszország természeti erőforrás és környezetvédelmi minisztériuma hivatalosan tájékoztatta az érintett, Balti-tenger melletti országok (Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Svédország) megfelelő minisztériumait, hogy elindítja az Északi Áramlat gázvezeték harmadik és negyedik csövének környezetvédelmi hatástanulmánya elkészítését. (vg.hu)
  • Jócskán elnyomja a szén a zöld energiátJócskán elnyomja a szén a zöld energiátA megújuló energiaforrásokat használó villamosenergia-termelők kapacitása és tényleges termelése is jelentősen növekedett tavaly Ukrajnában, de a zöld energia felhasználása még mindig 1 százalék alatt van. A széntermelés viszont szárnyal, kissé vissza is kell fogni az idén. (energiainfo.hu)
NRGENS