Fosszilis energia
Döbbenetes benzinár-adatok: a magyar autósok fizetnek Moszkvának isDöbbenetes benzinár-adatok: a magyar autósok fizetnek Moszkvának is

Megdöbbentő lehet, de tény, hogy egy liter, orosz olajból itthon lepárolt 95-ös benzin hazai fogyasztói árából több mint 100 forint az orosz költségvetést gazdagítja, bő 200 pedig a magyar büdzsében landol, a kőolajtartalom értéke csupán néhány tíz forintra rúg. (napi.hu)


  • A palagáz nem kívánatos Európában

    A Magyar Természetvédők Szövetsége ma mutatta be a Föld Barátai Európa palagáz-jelentésének magyar kiadását. Az Európai Unióban március 23-ig zajlik egy társadalmi palagáz-konzultáció, amely különösen aktuálissá teszi a tanulmányt. A kiadvány számos tévhitet oszlat el a nem hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, köztük elsősorban a palagázzal kapcsolatban. Például alátámasztja, hogy e gázok nem gazdaságos energiaforrások és környezeti-társadalmi hatásaik sem kezelhetők biztonságosan. (greenfo.hu)


  • Shell: kútbezárások, más benzincégek is veszteségesek

    Rendkívül rossz évet zárt tavaly a Shell Hungary Zrt.: a társaságnak több milliárd forintos vesztesége keletkezett a hazai üzemanyagpiac további szűkülése és a szabályozói környezet kedvezőtlen alakulása miatt. „A magyarországi benzin- és dízelpiac már nagyjából a negyedével kisebb a válság előttinél, a verseny pedig erősödik” – válaszolt a Világgazdaságnak Erényi Balázs, a társaság igazgatósági elnöke. A romló értékesítési lehetőségekre tavaly a társaság 17 töltőállomás bezárásával válaszolt, és kiszállt egy olyan töltőállomáspár építéséből is, amelyet az M4-es autópálya mellett, Cegléd közelében indított. (iho.hu)


  • Először termelték ki a gyúlékony jegetElőször termelték ki a gyúlékony jegetTenger alatti jéggel fűtenének Japánban. A dolog bizonyítottan működik, nem egy őrült tudós tervéről van szó, de irtó kockázatos, például cunamit okozhat. A fagyott állapotú metán kitermelése évek óta kecsegteti a hagyományos energiahordozókban utazó cégeket. A világon először a japán partok közelében sikerült földgázt kinyerni a tenger alatti metánhidrát-rétegekből. A "gyúlékony jégként" ismert anyag víz és különféle gázok fagyott keveréke, amelyben a vízmolekulák rácsszerű elrendeződésben ejtik csapdába a metánmolekulákat. (origo.hu)
  • Kell az orosz gáz, de olcsóbbanKell az orosz gáz, de olcsóbbanMegoldáshoz közelítenek az orosz-ukrán gázkapcsolatok, bár kérdés, hogy az orosz félnek hosszabb távon is elég-e, hogy csak irányíthatja majd, de nem ellenőrizheti nyugati szomszédja gázrendszerét. Ukrajna – ahogyan Európa is – hosszú távon rá van utalva az orosz gázra. (vg.hu)
  • Meghalt Hugo Chavez, mi lesz most az olajárral?Meghalt Hugo Chavez, mi lesz most az olajárral?Az olajkészletek csaknem ötödével rendelkező Venezuela könnyen lenyomhatná az árakat. Kérdés, hogy növelik-e a kitermelést. Elemzők szerint lehet változás, de még nem most. Venezuela rendelkezik a világ olajkészletének egyik legnagyobb hányadával. A készletek 17,9 százaléka tartozik az országhoz, szemben Szaúd-Arábiával, ami a készletek 16, 1 százalékát birtokolja, Kanada pedig 11 százalékot. Ugyanakkor a világ kitermeléséhez mindössze csak 3,5 százalékkal járul hozzá, míg Szaúd-Arábia 16,1 százalékot képvisel, mutat rá a Saxo Bank elemzése. (privatbankar.hu)
  • Nagyobbat robbanhat a metán-hidrát a palagáználNagyobbat robbanhat a metán-hidrát a palagáználNagyságrendekkel több metán-hidráttal van ellátva a Földünk, mint hagyományos és nem-hagyományos gázzal, a termelési technológia viszont még nincs teljesen kidolgozva. Amint sikerül egy gazdaságos és biztonságos eljárást kitalálni, a metán-hidrátok jobban átrendezhetik a világpiacot, mint a szárazföldi nem-konvencionálisak. (energiainfo.hu)
NRGENS