Fosszilis energia
Nem vezetéknek való vidék...Nem vezetéknek való vidék...

A Nabucco jó ötletnek tűnt 10 éve. De azóta alaposan megváltozott a világ. Egy gázvezeték-projekt acélból és azon országok politikai stabilitásából áll össze, amelyeken a vezeték átmegy. Mindkét összetevő drágább lett az utóbbi 10 évben, míg az alternatívák könnyebben elérhetővé váltak. (gurulohordo.blog.hu)


  • Először sikerülhet metánt kitermelni a tengerfenékről

    Japán kutatóknak első alkalommal sikerülhet megcsapolnia a szigetország partjai közelében fekvő óriási metánkészleteket, amelyek a tengerfenéken jégbe fagyva pihennek. A metánhidrát kitermelése száz évre elegendő gázzal láthatná el Japánt. Geológusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kitermelés komoly veszélyeket rejt magában. (energiainfo.hu)


  • Még most is sújtja a BP-t a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés

    A brit BP Plc. olajipari konszern adózott eredménye 79 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, részben a Mexikói-öbölben történt olajszennyezéssel kapcsolatos kártérítések miatt. A negyedéves profit 1,62 milliárd dollárra esett a december végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 7,69 milliárd dollárról. (vg.hu)


  • Sokba kerülhet a Déli ÁramlatSokba kerülhet a Déli ÁramlatEgy friss számítás szerint 50 milliárd eurónál is többe kerülhet a Déli Áramlat gázvezeték lefektetése, igaz, ebbe a kalkulációba belevették annak a csőnek a költségeit is, amely révén eljut két távoli orosz gázmező gáza a Déli Áramlat fekete-tengeri kiinduló pontjáig. Ezt figyelembe véve az új szállítási útvonal fajlagosan sokkal drágább lesz, mint az Északi Áramlat. (vg.hu)
  • A fejlődő világ tovább támogatja az olajat és a szenetA fejlődő világ tovább támogatja az olajat és a szenetA fosszilis energiahordozókhoz adott állami támogatások már 2011-ben elérték az 523 milliárd dolláros nagyságrendet, ha a megújulók hasonló nagyságrendű támogatásban részesülnének, akkor például a mostani uniós CO2-kibocsátási engedélyek értékének a mostani érték több mint tízszeresét kellene elérniük. (tisztajovo.hu)
  • Már az űrből is látszik az amerikai Már az űrből is látszik az amerikai "palaforradalom" árnyoldalaRendkívül érdekes műholdképeket közölt a napokban a NASA, amelyek rávilágítottak az Egyesült Államokban zajló nem konvencionális szénhidrogén-termelés felfutásának környezetkárosító "mellékhatásaira". Az elszaporodott fáklyázási tevékenységek következtében az amerikai olaj- és gázforradalom árnyoldala már az űrből is nyomon követhető. (portfolio.hu)
  • Hódít a norvég gáz - lehagyhatják OroszországotHódít a norvég gáz - lehagyhatják OroszországotNorvégia rövidesen átveheti Oroszországtól a legnagyobb európai gázszállító címet. Ebben egyrészt az oroszénál versenyképesebb – az orosz Kommerszant című lap szerint 7 százalékkal alacsonyabb – árai segítik, másrészt az, hogy Európa, de főleg térségünk évek óta igyekszik minél kevésbé támaszkodni az orosz gázra alternatív források felkutatásával, illetve saját termelése növelésével. (vg.hu)
NRGENS