Fosszilis energia
Alaszkában zátonyra futott a Shell olajfúró platformjaAlaszkában zátonyra futott a Shell olajfúró platformja

Zátonyra futott a Shell olajfúró platformja az alaszkai partoknál kedden. A Kulluk nevű platform a Kodiak-szigetnél feneklett meg helyi idő szerint hétfő este. A viharos időjárás miatt leszakadt a vontató hajóról. A rossz időjárás miatt az olajfúró-platform 18 fős személyzetét már szombaton evakuálta a parti őrség. (greenprofit.hu)


  • Az utolsó csepp kőolaj is kell az oroszoknak

    Tavaly újabb csúcsra emelkedett a kőolajtermelés Oroszországban: az energetikai minisztérium szerdai tájékoztatása szerint 2012-ben átlagosan napi 10,37 millió hordó kőolajat termeltek az oroszországi vállalatok, ez 1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Újabb kőolaj-termelési rekord Oroszország történetében azóta, hogy felbomlott a Szovjetunió. (mno.hu)


  • Izrael több naszádot vesz a tengeri olajkutak megvédésére

    Az izraeli haditengerészet a következő években négy új naszádot szállít le, amelyek feladata az lesz, hogy megóvják az ország kőolaj- és földgáz-fúrótornyait a Földközi-tengeren, adta hírül hétfőn a Yediot Aharonot. A fúrótornyok mintegy 130 km-re fekszenek az izraeli felségvizektől, de az ország „gazdasági vízi övezetébe" esnek, így elsődleges célpontjai a szárazföldi vagy hajókról indított rakétáknak, illetve egyéb fegyveres támadásoknak. (hungarian.cri.cn)


  • Szénből metántSzénből metántAmerikai vállalatok mikroorganizmusok segítségével szeretnének mélyen fekvő szénrétegeket metánná átalakítani, amit így könnyen és kedvező áron lehetne kitermelni. A vitatott fracking technológiával az elmúlt évek alatt az USA-ban teljesen új földgáz- és olajtartalékokat tártak fel. De a mélyben még számos szénlelőhely is rejtőzik, amelyek kitermelése eddig túl drága volt. (mernokbazis.hu)
  • A szén veszi át a kőolaj helyétA szén veszi át a kőolaj helyétA szén lesz a világ legnépszerűbb energiaforrása 2022-re a kőolaj előtt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint, főleg Kína és India felhasználása miatt. Ha marad a szénre alapozott energiatermelés, a kiszámíthatatlan klímaváltozást kockáztatjuk. (origo.hu)
  • Nehezen jön össze a Rosznyefty pénze a világuralomraNehezen jön össze a Rosznyefty pénze a világuralomraA Rosznyefty olajóriásoktól kérne kölcsön, hogy véghezvihesse a TNK-BP felének felvásárlását és így a világ legnagyobb olajvállalatává válhasson. A bankokkal való tárgyalás eredményes lehet, minden idők kilencedik legnagyobb európai hitelét kaphatja meg a vállalat. Összesen 10 milliárd dollárt kér az orosz Rosznyefty olyan cégektől, mint a Shell, a Total, vagy a Glencore, hogy sikerüljön összekaparnia a TNK-BP eladó felének megszerzéséhez szükséges 55 millió dollárt. (energiainfo.hu)
  • Oroszország új egyezményt kötne Brüsszellel a földgáz tranzitvezetékekrőlOroszország új egyezményt kötne Brüsszellel a földgáz tranzitvezetékekrőlA megállapodás módosítása szerint - amelynek tervezetét a jövő pénteken, az EU-orosz csúcstalálkozón adják át a brüsszeli illetékeseknek - Moszkva már csak az Északi és a Déli Áramlatot szeretné transzeurópai infrastrukturális beruházásként (Trans European Network) elismertetni. Az Északi Áramlathoz csatlakozó OPAL és NEL elnevezésű elágazásokat is bekapcsolná az egyezménybe. Az OPAL Greifswald közeléből a cseh Brandovig, a NEL a németországi Rehdenig továbbítja majd a földgázt. (nepszava.hu)
NRGENS