Fosszilis energia
Az energia-diverzifikáció és a Magyar palagázAz energia-diverzifikáció és a Magyar palagáz

Mivel a hagyományos, a kőolajon és földgázon alapuló energiafogyasztás az utóbbi években terjedő energiaforrással, a palagázzal szélesíthető, Katerzyna Kacperczyk, a lengyel külügyminisztérium gazdaságfejlesztési osztályának megbízott vezetője a tagországok összefogását sürgette ezen a téren, az energiafüggőség csökkentése, az Európai Unió biztonságos energiaellátása érdekében. (energiaoldal.hu)


  • Áldását adta az ománi szultán az olaj után szimatoló Mol projektjére

    Megkezdheti az olaj utáni kutatást Ománban a magyar olajtársaság leányvállalata, miután az ország szultánja rendeletben hirdette ki az erről szóló szerződést. A Mol ománi leányvállalata megkapta a hivatalos értesítést arról, hogy megkezdheti a kőolaj utáni kutatást az arab ország nyugati részén. A 66-os nyugat-ománi szárazföldi blokkra vonatkozó kutatási és termelésmegosztási szerződésről az ománi szultán személyesen döntött - jelentette be az olajtársaság hétfőn a BÉT honlapján. (origo.hu)


  • Kiszállhat a Nabuccóból a német RWE

    Az RWE német energetikai konszern hamarosan kiszállhat a Nabucco konzorciumból – írta a Fokus magazin ágazati körökből származó értesülésekre hivatkozva. A lehetséges vevő az RWE-nek a konzorciumban lévő 16,67 százalékos részesedésére az osztrák OMV, a lap értesülése szerint az ügylet még az idén létrejöhet. Korábbi nyilatkozatok szerint a német részvétel azért vált kérdésessé, mert a beruházás becsült költségei csaknem megduplázódtak, és bizonytalanok a beszerzési források is. (nol.hu)


  • Újabb kőolaj-kitermelési rekord OroszországbanÚjabb kőolaj-kitermelési rekord OroszországbanNovemberben újabb csúcsra emelkedett a kőolajtermelés Oroszországban: az energetikai minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint napi 10,50 millió hordó kőolajat termeltek az oroszországi vállalatok az októberi 10,46 milliót követően. Ez újabb rekord Oroszország történetében azóta, hogy felbomlott a Szovjetunió. (origo.hu)
  • Nem hoz gyors árenyhülést a lengyel palagázNem hoz gyors árenyhülést a lengyel palagázBár nagyban hozzájárul majd Lengyelország energiabiztonságához a nemhagyományos gáztermelés szektorának felfejlesztése, a térségben mégsem lesz jelentős gázárcsökkenés, legalábbis 2020 előtt biztosan, írja a Fitch Ratings elemzőintézet legfrissebb jelentésében. Lengyelország gázigényének 70 százalékát orosz importból fedezi, és 2022-ig tartó szerződés is él a két ország között, évi 8,7 milliárd köbméterről. (energiainfo.hu)
  • Nem lehet olcsóbb az állami földgáz semNem lehet olcsóbb az állami földgáz semIsmét felröppent a hír, hogy a kormányzat "pillanatokon belül", vagyis még idén megvásárolja a német E.ON vállalat magyar gázcégeit. Szakértők szerint ez a lépés indokolatlan, mert a kormányzat szabályozó hatóságként eddig is alakíthatta az árakat, anélkül, hogy tulajdonosként megjelent volna a gázágazatban. Másrészt honnan vonja el a kormányzat a forrásokat a háromszáz milliárd forint körüli tranzakció fedezéséhez? (nepszava.hu)
  • Csökkent az Ukrajnán át Európába szállított földgáz mennyiségeCsökkent az Ukrajnán át Európába szállított földgáz mennyiségeAz Európába Ukrajnán át szállított földgáz mennyisége 19 százalékkal 69 milliárd köbméterre csökkent idén január-október között - közölték az ukrán energiaügyi minisztériumban kedden. Egy évvel korábban 85,6 milliárd köbméter volt a mennyiség. (index.hu)
NRGENS