Fosszilis energia
Az olajtermelőknek egyértelmű: javult a világgazdaságAz olajtermelőknek egyértelmű: javult a világgazdaság

A kőolaj világpiaca jó állapotban van, és Szaúd-Arábia elégedett az olaj árával - mondta az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia olajipari minisztere, Ali al-Naimi vasárnap egy olaj- és gázipari kiállításon Abu-Dzabiban. (gazdasagiradio.hu)


  • Ukrajna a németektől vesz orosz gázt

    Beindult az ukrán gázimport - csak éppen nem az évek óta rizikós és drámai eseményeket is előidéző oroszországi irányból, hanem nyugatról. A helyzet kis szépséghibája, hogy a német cég által szállítani vállalt gáz is orosz - csak a németek olcsóbban vették, mint ahogy azt az ukránoknak keletről kínálták. (hvg.hu)


  • "Kész csoda, hogy van még gázellátás Magyarországon"

    "Kész csoda, ha lesz még gázellátás 2015-ben Magyarországon egy olyan gázpiaci modell mellett, amelyben a földgáz beszerzési árát Moszkvában, míg a hazai értékesítési árat egy budapesti minisztériumban határozzák meg" - hangzott el a 44. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállításon. A válság, az ármoratórium, a különadók és a bizonytalan szabályozási környezet mostanra lenyomta a gázszektort. (portfolio.hu)


  • Bánkódnak a horvátok az elbukott gázvezeték miattBánkódnak a horvátok az elbukott gázvezeték miattA jelenlegi és a volt horvát köztársasági elnök is politikai kudarcként, gazdasági veszteségként értékelte a helyi médiában, hogy a Déli Áramlat gázvezeték elkerüli Horvátországot. A héten jelentették be, hogy a vezeték Magyarországon megy majd keresztül. Ivo Josipovic köztársasági elnök szerint Horvátország hosszú évek óta tervszerűtlen politikát folytat, és hibás álláspontra helyezkedett egyes orosz befektetőkkel szemben, aminek az árát most fizeti meg. (origo.hu)
  • A tartósan alacsony olajárról és a kimeríthetetlen készletekrőlA tartósan alacsony olajárról és a kimeríthetetlen készletekrőlEgy amerikai tanulmány szerint a kőolajkitermelés csúcsának nincs alapja, a feltárt készletek nagyon gyorsan nőnek, a kitermelési technika rohamosan fejlődik. Mintha ezt támasztaná alá, hogy a kőolaj ára elkezdett csökkenni, és viszonylag tartósan eltávolodott a 100 dolláros szinttől. Az ördög azonban a részletekben lakik. A tanulmány egyik alapfeltevése a szakmai elemzők szerint hibás, a kőolaj alacsony ára pedig az amerikai tárolt készletek növekedése miatt állhatott elő - ami akár háborús készülődést is sejtethet. (ffek.hu)
  • Kína csökkentené a fosszilis energiahordozók arányátKína csökkentené a fosszilis energiahordozók arányátKínában évente csaknem 6 százalékkal nőtt az energiafelhasználás az elmúlt 30 évben, a források élén továbbra is a szén áll, miközben a gazdaságirányítás az arányok átalakítására törekszik. A mai állapotokat és a világ második legnagyobb gazdaságának energiapolitikáját ismerteti a Pekingben szerdán, a kormány által kiadott fehér könyv. (galamus.hu)
  • Románia 2013-tól exportálhat földgáztRománia 2013-tól exportálhat földgáztRománia 2013-tól kezdődően tud majd földgázt exportálni, a műszaki megszorítások feloldása után – állítja Rodin Traicu, a gazdasági tárca államtitkára. „Az év végéig minden szükséges próbát elvégzünk a földgáz exportálása érdekében” – jelentette ki szerdán Traicu. (nyugatijelen.com)
NRGENS