Fosszilis energia
Lemondott a sarki olajról a ShellLemondott a sarki olajról a Shell

Még egy évig a mélyben maradnak az Északi-sarkvidék kőolaj- és földgázkészletei. A Shell bejelentette: elhalasztja a vitatott fúrásokat Alaszka keleti partjainál, miután megsérült a tengert egy esetleges olajömléstől védő hajó legfontosabb berendezése. Az olajcég a Csukcs-tengeren kezdett volna bele a kitermelésbe, de a műveletet sorozatos balesetek kísérték. (origo.hu)


  • Kína off-shore olajban és gázban is terjeszkedik

    A kínai Cnooc állami vállalat és a Nexen kanadai cég július végén aláirt egy egyezményt, amelynek alapján Kína kibővíti off-shore olaj- és gázkitermelését az Északi tengeren, a Mexikói-öbölben és Nigériánál. Ez napjainkig a legnagyobb kínai felvásárlási ügylet, Kína 15,1 milliárd amerikai dollárért válik a Nexen tulajdonosává. (Aiolus News)


  • Így falták fel az olajszennyezést

    Legalább 200 ezer tonnányi kőolajat és földgázt fogyasztottak el baktériumok a Mexikói-öbölben öt hónap alatt a Deepwater Horizon fúrótorony katasztrófája után. A "nagy zabálás" ezután leállt, ám nem tudni, miért. A Rochesteri Egyetem és a texasi A&M Egyetem kutatói azt is vizsgálták, hogy a katasztrófa utáni hónapokban milyen sebességgel falták fel a szénhidrogénnel táplálkozó baktériumok a szennyezést. (origo.hu)


  • Putyin megvonta a gázár-megállapító jogot a GazpromtólPutyin megvonta a gázár-megállapító jogot a GazpromtólVlagyimir Putyin keddi rendelete szerint a stratégiai fontosságú, külkereskedelmet folytató orosz részvénytársaságok, így a Gazprom sem adhat ki ezentúl semmilyen információt más országoknak, vagy külföldi szervezeteknek, és a gázcég nem dönthet önállóan a földgáz árának csökkentéséről sem - jelentette be a Gazprom szóvivője. Így reagált Moszkva arra, hogy az Európai Bizottság a múlt héten versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a Gazprom ellen. (gazdasagiradio.hu)
  • Olajtalálat a MOL-leánynálOlajtalálat a MOL-leánynálAz INA a horvát Vinkovci mellett fekvő Privlaka kutatási mezőn kőoajat talált a Ðeletovci-1 Zapad kutatófúrás során. A legutóbbi tesztadatok hozzávetőlegesen napi 600 hordónyi kőolaj-kitermelést mutattak. A tesztek 1000 méter mélységben jelentős olaj-kitermelési potenciált engednek feltételezni. A szénhidrogén készlet és a várható termelés pontosabb becsléséhez további tesztek és mezőfejlesztés szükséges. (portfolio.hu)
  • Nekiment a Gazprom az EU-nakNekiment a Gazprom az EU-nakAz Európai Bizottság nem tisztességes a Gazprommal - reagált az orosz cég elleni versenyfelügyeleti vizsgálat indítására a Gazprom elnökhelyettese egy hétfői telefonkonferencia során. Alekszandr Medvegyev, - aki Gazprom Export vezérigazgatója is egyben - úgy fogalmazott, az Európai Bizottságnak "vaj van a fején". Szerinte éppen az orosz állami gázmonopóliumot sújtják versenykorlátozások Európában, beleértve azt is, hogy blokkolják hozzáférését az Európai Unió területén lévő gázvezetékekhez. (index.hu)
  • Ázsia felé nyit a GazpromÁzsia felé nyit a GazpromA Gazprom az orosz földgáz iránti európai keresletcsökkenést Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben kompenzálná - a tervekről a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap számolt be kedden. A Bloomberg híügynökség értesülése szerint az orosz Gazprom és a Japan Petroleum Exploration az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vlagyivosztoki csúcstalálkozóján készül megállapodni egy földgáz-cseppfolyósító üzem megépítéséről. A létesítményt 10 millió tonnás évi kapacitásra tervezik, 2017-2020-között készülne el. (index.hu)
NRGENS