Fosszilis energia
Gondban az E.On - horvát gázt tárolnának MagyarországonGondban az E.On - horvát gázt tárolnának Magyarországon

Az E.On Földgáz Storage horvátországi ügyfelek magyarországi gáztároltatásáról tárgyal, meglévői ügyfeleinek új termékeket, testre szabott konstrukciókat kínál. A piac ugyanis szűkül, ráadásul két éve megjelent egy erős versenytárs is. Ahogy csökken az ország gázfelhasználása, úgy csökken a földalatti gáztárolás iránti igény is. Kisebb mértékű szolgáltatás mellett viszont nő a tevékenység fajlagos költsége, romlik a hatékonysága, így a nyereségessége is. (vg.hu)


  • Éleződő versenyfutás az Arktisz alatti ásványkincsekért

    A globális fölmelegedés egyik következményeként gyorsuló ütemben olvad az Északi-sarkvidék jégpáncélja, megkönnyítve a mélyben rejlő ásványkincsek elérését és kiaknázását. Az Arktisszal határos öt állam évek óta vitázik arról, kihez tartozik az Északi-sark. A tét nem kevesebb, mint irdatlan kőolaj- és földgázkészletek, értékes érclelőhelyek birtoklása, valamint a jövő hajózási útvonalainak ellenőrzése. (ma.hu)


  • Önkéntes szénadó a Maldív-szigetek turistáinak?

    Továbbra sem adja fel a Maldív-szigetek kormánya azt a tervét, hogy 2020-ra az ország szénmentessé váljon, ehhez azonban az Indiai-óceáni turistaparadicsom látogatóinak hozzájárulására is számít. (Aiolus News)


  • Égetik az olajat a szaúdi légkondikÉgetik az olajat a szaúdi légkondikA júniusi OPEC-találkozón Ali Naimi, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere a kitermelési plafon napi 500 ezer hordóval történő emelését javasolta. Aggodalmat keltett ugyanis az amerikai elemzők körében, hogy Szaúd-Arábia saját olajkereslete is növekszik. Barack Obama az Iránnal kapcsolatos szankciók tervezésekor a bevált közel-keleti forgatókönyvet követi - írja a The Wall Street Journal katari tudósítója - a kieső iráni olajkínálatot Szaúd-Arábiaival kívánja pótolni. (hetek.hu)
  • Óriási földgázkészletet tártak fel AzerbajdzsánbanÓriási földgázkészletet tártak fel Azerbajdzsánban150-300 milliárd köbméter földgáz is kitermelhető abból az Azerbajdzsán partjaihoz közel eső földgázmezőből, amit a francia Total fedezett fel. Az Absheron mezőt a társaság a következő év során szeizmikus vizsgálatoknak veti alá. A Total már tavaly jelezte, hogy jelentős készleteket feltételeznek az adott térségben. Akkor még csak több tízmilliárd köbméterre becsülték a feltárható földgáz mennyiségét, így a korábbi várakozásokat messze felülmúlta a felfedezés. (index.hu)
  • Irán megtalálja a megoldást az embargóraIrán megtalálja a megoldást az embargóraVasárnap lépett érvénybe az EU által az atomenergia programja miatt az iráni olajszállításokra elrendelt embargó, Irán azonban "kerülőutakon" igyekszik folytatni a szállításokat. A BBC jelentése szerint Irán 39 olajtankerjéből 15 már a csendes-óceáni Tuvalu zászlaja alatt hajózik. Az iráni hajózási társaságok hajóik nevét is megváltoztatták, valamint a tankerek út közben nem kapcsolják be a helymeghatározáshoz szükséges transzponder rendszert sem. (barikad.hu)
  • Energetikai krízis vár IndiáraEnergetikai krízis vár IndiáraKomoly hiány léphet fel Indiában az ország ellátásához szükséges energiahordozókból. A távol-keleti országban hiány mutatkozik szénből, kőolajból és földgázból is, amiket India kénytelen importálni, ami azonban túl drága megoldás. Helyzetüket nehezíti, hogy gazdasági versenyben állnak Japánnal, Kínával és Észak-Koreával is. A legtöbb olajat a vitatott politikai helyzetű Iránból importálja az ország, írja a The Wall Street Journal. (index.hu)
NRGENS