Fosszilis energia
Árviták: zárva tart a Barátság kőolajvezeték csehországi részeÁrviták: zárva tart a Barátság kőolajvezeték csehországi része

Cseh-orosz árviták miatt leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték Csehországba vezető ágán - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap hétfőn. Az újság szerint Csehország jelenleg csak a kilencvenes évek közepén épített IKL - a német Ingolstadtot a csehországi Kralupyval összekötő - vezetéken kap kőolajat. Az árvita rendezése várhatóan néhány hétig is eltart. (hvg.hu)


  • Dél-Korea csökkenteni kívánja olajimportját

    A gazdasági gondok és a klímaváltozás együtt előnnyé válhat környezetvédelmi szempontból. Miután az olaj hordónkénti világpiaci ára nem akar 100 dollár alá süllyedni, sok kormány alternatív megoldásokat vesz fontolóra, hogy csökkentse a fosszilis tüzelő anyagok fogyasztását, amelyek nemcsak drágák, hanem környezetszennyezőek is. (Aiolus News)


  • Óriásberuházás készül Magyarországon

    Megerősítette az előzetes becsléseket az ausztrál Wildhorse Energy mecseki szén föld alatti elgázosítási lehetőségeiről szóló megvalósíthatósági tanulmánya, a vállalat két lépcsőben több tíz milliárdos fejlesztést indíthat. A tanulmány egy összesen 400 megawatt feletti kapacitású energiatermelő projekt megalapozását szolgálja, amelynek első lépcsője a tervek szerint egy 130 megawatt kapacitású bemutató üzem, illetve egy erre települő 61 megawattos kombinált gázciklusú erőmű. (napi.hu)


  • Régi szénbányákból „instant” geotermikus energia?Régi szénbányákból „instant” geotermikus energia?Árasszunk el egy elhagyott bányát vízzel, forrósítsuk fel a bánya falait, és máris megkapjuk az „instant” geotermikus energiát. Ezen az ötleten agyalnak a kanadai McGill egyetem kutatói, és úgy vélik, hogy a már nem üzemelő bányákból ily módon nyert geotermikus energia kb. egymillió kanadainak válna hasznára. (Aiolus News)
  • Horvátországnak LNG-terminál kell, nem várnak továbbHorvátországnak LNG-terminál kell, nem várnak továbbHorvátország 2013 végére befejezné egy, az Adria LNG projekttől eltérő cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas létesítmény megvalósíthatósági tanulmányát - számol be a Reuters a helyi gázszállítási társaság, a Plinarco közleményére hivatkozva. Az Adria LNG konzorcium által fejlesztett projekt késése miatt Horvátország saját cseppfolyós földgáz fogadására alkalmas létesítmény építését tervezi. A Plinarco tájékoztatása szerint az alternatív LNG-terminál megvalósíthatósági tanulmány 2013 második felére készülhet el. (portfolio.hu)
  • Továbbra is a tömegközlekedés lehet a CNG fő piacaTovábbra is a tömegközlekedés lehet a CNG fő piacaA sűrített földgáz az egyik legkevésbé környezetterhelő hajtóanyag, aminek a széles körben való elterjedését többek között a magas nyomású töltőállomás hálózat beruházás igényessége - és e miatti ritkasága - is okoz. Magyarországon néhány vidéki városban már évtizedek óta használják buszok hajtására és a közeljövőben is ez lehet a nagyobb arányú elterjedésének az útja. (portfolio.hu)
  • Kevesebbet üzemelnek a takarékosabb erőművekKevesebbet üzemelnek a takarékosabb erőművekA tagjai sorából mintegy 70 gázmotoros és 6 nagyerőművet megkérdező Magyar Kapcsolt Energia Társaság kimutatása szerint a hazai üzemeltetésű gázmotorok a tavalyi évben az erre vonatkozó, egyébként szigorú szabályozási értékekhez képest átlagosan 17,9 százalékos primerenergia-megtakarítás mellett üzemeltek. Azaz: ennyivel kevesebb gázt égettek el egy egységnyi energia előállításához (illetve: az erőművek esetében ez az érték 17,3 százalék volt). (hvg.hu)
NRGENS