Fosszilis energia
Tengerre viheti temérdek földgázát az Egyesült ÁllamokTengerre viheti temérdek földgázát az Egyesült Államok

Közel 40 évet követően ismét LNG-exportterminál épülhet az Egyesült Államokban azt követően, hogy a Cheniere Energy projektje megkapta az utolsó engedélyt is a szövetségi energiafelügyelettől a létesítmény felépítésre - számol be a Financial Times. Az energiaügyi minisztérium már korábban megadta az engedélyt a Sabine Pass cseppfolyósít üzem létrehozására, illetve az ott termelt cseppfolyós földgáz (LNG) exportjára. (portfolio.hu)


  • Özvegy Bartekné esete a földjén gázt bányászó multival

    6,8 milliárd köbméter gázt rejt a balotaszállási özvegyasszony földje, de nem hajlandó fizetni érte a kitermelést végző cég, inkább kisajátíttatnák maguknak, közérdekre hivatkozva. A cég több szabálytalanságot követett el, ráadásul már régóta kitermelés is folyik, miközben engedélyük csak kutatásra van. (nol.hu)


  • Bartek néni gáza

    Sohasem derült volna ki, hogy egy nemzetközi óriáscég és egy tisztázatlan tulajdonosi hátterű ciprusi offshore cég közös bányavállalata engedély nélkül termeli ki a gázt az isten háta mögötti balotaszállási tanyavilágban, ha nem sajnálják tisztességgel kifizetni a föld tulajdonosát, egy idős helybeli özvegyasszonyt. (nol.hu)


  • Áramtermelésbe száll be a Deutsche TelekomÁramtermelésbe száll be a Deutsche TelekomMiniatűr áramtermelő erőművekből álló hálózatok kialakítására készül Németországban a Deutsche Telekom. A távközlési cég pénteken vázolt terve szerint helyi áramszolgáltatókkal együttműködve úgynevezett blokkerőműveket (BHKW) telepítenének és kötnének hálózatba. A berendezések kis méretű és viszonylag kis teljesítményű áramfejlesztő motorok, amelyeket társasházak vagy családi házak pincéjében helyeznek el. (portfolio.hu) + (VIDEÓ!)
  • Milliárdos befektetéssel gázosítanák el a mecseki szenetMilliárdos befektetéssel gázosítanák el a mecseki szenetRészvénykibocsátás útján 5,6 millió brit font (körülbelül kétmilliárd forint) tőkeemelésre készül a Mecsekben széngáz felszínre hozását tervező Wildhorse Energy Ltd. - írta csütörtökön a Proactive Investors nevű brit szakportál. A pénzt a projekt végső megvalósíthatósági tanulmányára fordítaná az ausztrál cég. (origo.hu)
  • Nem könnyű, de nem is lehetetlen mosolyogni a benzinkutakonNem könnyű, de nem is lehetetlen mosolyogni a benzinkutakonA benzinkútra hajtva hétről hétre egyre kellemetlenebb élményben lehet részünk, de talán segít elfogadni ezt a helyzetet, ha a töltőpisztoly "kibiztosítása" közben nem arra gondolunk, hogy sejkek és oligarchák pénztárcáját tömjük tele, hanem a jövőnkbe fektetünk be. A Spiegel Online cikke rámutat arra, hogy nincs annál hatékonyabb ösztönző rendszer az alternatív, környezetbarát technológiák kifejlesztése terén, mint a fekete arany magas ára. (portfolio.hu)
  • Szénhidrogén kincset rejt a Békés megyei földSzénhidrogén kincset rejt a Békés megyei földBékés megye szénhidrogén-termelése nemzetgazdasági szinten is jelentős. Földgázból évente több százmillió köbmétert, kőolajból több tízezer tonnát hoznak a felszínre. Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun Szolnok megye mellett Békés is a Szolnoki Bányakapitányság illetékességi területéhez tartozik. Dr. Molnár József bányakapitány úgy véli, megyénk különösen a szénhidrogén-termelés terén nagy lehetőségekkel rendelkezik. (
NRGENS