Fosszilis energia
Csökkentené a kőolaj árát Szaúd-ArábiaCsökkentené a kőolaj árát Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia azt szeretné, ha a kőolaj ára visszatérne a hordónkénti 100 dollárra, mert a túl magas ár fékezi a világgazdaság növekedését. A világ vezető kőolajtermelőjének számító Szaúd-Arábia növelné a kitermelést, hogy megállítsa a kőolaj árának emelkedését. Mérsékli az árakra nehezedő nyomást az is, hogy Líbia olajexportja áprilisban várhatóan visszatér a tavalyi polgárháború előtti szintre. (hirado.hu)


  • A Gazprom nyert: felére csökkentik a Nabucco teljesítményét

    Legalább a következő tíz évre megőrzi dominanciáját Dél-Európában a Gazprom - írta hétfői számában az orosz Nyezaviszimaja Gazeta a Nabucco gázvezeték volumenének csökkentése hírére. Az újság szerint az orosz gázkonszern "győzelme" azt követően vált nyilvánvalóvá, hogy a Déli Áramlat versenytársának számító Nabucco részvényesei úgy döntöttek: felére csökkentik a gázvezeték teljesítményét és hosszát. (barikad.hu)


  • Ukrajna Európában akar földgázt venni

    Ukrajna azt tervezi, hogy idén 10 milliárd köbméter földgázt vásárol Európában, csökkentve ezzel függőségét az orosz szállításoktól – jelentette ki az ukrán állami gázcég vezetője. Jevgenyij Bakulin, a Naftogaz Ukraini elnöke hozzátette, konkrét megállapodás nem született, még csak az ügylet előkészítésénél tartanak. (mno.hu)


  • Itt az újabb pénzcsináló hálózatItt az újabb pénzcsináló hálózatCarbon credit, azaz szén-dioxid-kibocsátási egység – így hangzik a legújabb pénzcsinálási csodamódszer – írja a Figyelő legfrissebb számában. A minden befektetési alternatívánál gyorsabb megtérülést, szinte azonnali pénzduplázást ígérő rendszert működtető cégcsoport körül azonban sok kérdés vetődik fel. (hvg.hu) + (VIDEÓ!)
  • Kína 3 éven belül beszünteti szénfelhasználásátKína 3 éven belül beszünteti szénfelhasználásátA szokás szerint innovatív Kína teljesen új megközelítésű klímapolitikával állt elő. Meg szeretnék szüntetni nem csak a szén-dioxid kibocsátást, hanem egyáltalán a szén felhasználását. Hiszen ha elértük készleteink végét nincs más lehetőség – fel kell hagyni a szénnel. Kell-e nagyobb inspiráció az alternatíva-kereséshez? (Aiolus News)
  • Szén helyett tiszta energiára vált a TataSzén helyett tiszta energiára vált a TataA jövőben a szél- és napelemes parkokba való beruházásokat részesíti előnyben a Tata Power, a legnagyobb indiai energetikai cég, mivel úgy ítéli meg, hogy a szénre alapozott projektek fejlesztésének nincsen perspektívája. Mint azt a vállalat ügyvezető igazgatója, S. Padmanabhan bejelentette, a Tata Power a napokban indult egy dél-afrikai versenytárgyaláson a pretoriai központú Exxaro Resources-szal létrehozott Cennergi joint venture nevében szél- és napelemes erőművekre kiírt tenderre. (Aiolus News)
  • Ismét drágulhat a gázIsmét drágulhat a gázÁprilisban akár 4-5 százalékkal is drágulhat a lakossági földgáz a beszerzési költségek folyamatos növekedése miatt - vélik elemzők, akik szerint a forint árfolyamának stabilizálódása csökkenthetné az áremelési nyomást. Egyes szakértők úgy látják, hogy a kormány politikai okokból nem engedi majd érvényesülni a piaci tendenciákat a háztartási fogyasztók esetében. Így a jövő hónapban nem lesz gázdíj korrekció. (nepszava.hu)
NRGENS