Fosszilis energia
Az amerikaiak 70%-a a fosszilis tüzelőanyagok ellenAz amerikaiak 70%-a a fosszilis tüzelőanyagok ellen

Obama elnök legutóbbi költségvetési javaslatában több mint 4 milliárd dollárt vonna el a fosszilis tüzelőanyagokra adott támogatásokból, mondván „a fosszilis tüzelőanyagokra adott, eredmény nélküli hozzájárulások akadályozzák a tiszta energiaforrások fejlesztését, és aláaknázzák az éghajlatváltozás fenyegetéseivel szembeni küzdelmet.” Nos, úgy néz ki az amerikaiak nagy része osztja a véleményét. (Aiolus News)


 • Csúcson a kőolaj ára

  Kilenchavi csúcsra drágult a kőolaj szerdán: az északi-tengeri Brent ára meghaladta a hordónkénti 123 dollárt, tavaly május eleje óta nem került ennyibe az Európában irányadónak számító olajfajta. A drágulás fő oka az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak felerősödése azután, hogy Irán vasárnap leállította brit és francia vállalatoknak szánt kőolaj szállítását, holott az európai olajembargó csak idén nyáron lép életbe. (inforadio.hu)


 • Irán leállította az olajszállítást francia és brit cégeknek

  Irán leállította a nyersolaj eladását francia és brit cégeknek - közölte a teheráni olajügyi minisztérium holnapja. Elemzők szerint a lépés válasz az Európai Unió év eleji döntésére, amely szerint a közösség júliustól megszünteti az iráni olaj importját. Teherán eddig teljes olajexportjának mintegy ötödét Európának értékesítette, az Európai Unió napi mintegy 700 ezer hordó iráni kőolajat vásárolt a tavalyi harmadik negyedévben. (inforadio.hu)


 • Iráni hadihajó lőheti szét az olajpiacotIráni hadihajó lőheti szét az olajpiacot33 éve nem történt olyan katonai provokáció a Földközi-tengeren, mint a hétvégén. Egy iráni hadihajó átkelt a Szuezi-csatornát. A haditengerészeti erőfitogtatás hetek óta emeli a kőolaj világpiaci árát. Az OPEC ugyan kész emelni a kitermelést, de ezzel az a baj, hogy az egész térség biztonsága kérdéses. A Brent 120 dollár fölé ugrott, idei csúcsára. (privatbankar.hu)
 • Tovább gyűrűzik a szudáni olajvitaTovább gyűrűzik a szudáni olajvitaSzudán újabb, 2,4 millió hordónyi, már értékesített nyersolajat kobzott el a 2011 nyarán kiszakadt Dél-Szudántól – számolt be a Reuters. Korábban már 815 millió dollárnyi kőolaj jutott hasonló sorsra. Szudán és Dél-Szudán továbbra is egymásra van utalva az olaj kitermelése és értékesítés területén, mivel az új állam rendelkezik a források háromnegyedével, de Szudán ellenőrzése alá tartoznak a vörös-tengeri kikötőhöz futó vezetékek. (kitekinto.hu)
 • Már hat az embargóMár hat az embargóA Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az Irán elleni szankciók már most hatással vannak a globális olajkereskedelemre, jóllehet az európai olajembargó csak júliusban lép életbe. Az IEA szerint az olajvásárlási tilalom sokkal nagyobb hatással lehet Iránra, mint az a napi 600 ezer hordó kőolaj kiesése, amit az Európai Unió tagországai tavaly vásároltak tőle. (mno.hu)
 • Kevesebb gázt kap Európa a GazpromtólKevesebb gázt kap Európa a GazpromtólA Gazprom az általa korábban tervezettnél valószínűleg 6 százalékkal kevesebb földgázt exportál Európába az idén, de többet, mint tavaly, miközben nő az exportra szánt gáz ára. Az elemzők és befektetők számára készített, pénteken ismertetett Gazprom-előrejelzés szerint idén 154 milliárd köbméter földgázt kap Európa. Korábban 164 milliárd körüli mennyiséggel számolt a cég. (hvg.hu)
NRGENS