Fosszilis energia
Irán válasza embargóra: felverik az olaj árátIrán válasza embargóra: felverik az olaj árát

Irán visszavágna az EU-nak a hétfőn elfogadott olajembargó miatt. A közel-keleti ország olajminisztere a hétvégén közölte: az iráni parlament a jövő héten összeül, hogy megtárgyalja az európai olajexport azonnal felfüggesztésére vonatkozó kormányjavaslatot. A Reuters által idézett nyilatkozat szerint az Európába irányuló iráni olaj-szállítmányok felfüggesztése 120-150 dollárra drágíthatja a nyersolaj hordóját. (ecoline.hu)


  • Növeli a szénkitermelését Oroszország

    Szénkitermelési befektetéseket tervez több ország a magas nyersanyagárak miatt - írja csütörtökön a Dziennik Gazeta Prawna lengyel napilap. Oroszország 20 év alatt harmadával növeli a termelést. Oroszország már elfogadta az ágazat fejlesztési tervét, Németország az atomenergiát helyettesíti szénnel. Mongólia a világtendencia miatt az évtized nyersanyaghatalmává válhat. (hvg.hu)


  • Csökkentették az oroszok a gáz árát több európai vásárló számára

    Az orosz Gazprom több európai partnere számára is csökkentette a földgáz árát. Az árcsökkentés módjáról és mértékéről ellentétes hírek keringenek, de a Gazprom megerősítette, hogy több európai vásárlója számára is a korábbiaknál kedvezőbb áru értékesítésről állapodott meg - számol be a Reuters. (portfolio.hu)


  • Kőolaj- és földgázmezők Pirtónál?Kőolaj- és földgázmezők Pirtónál?Szénhidrogén-kutatófúrás létesítésébe kezdett a RAG Kiha Kft. Pirtó külterületén, a Tázlár felé vezető bekötőút mellett. Mint arról korábban folyamatosan beszámoltunk: tavaly a cég szeizmikus mérésekkel igyekezett feltérképezni a Kiskunhalas térségében a föld alatt lévő szénhidrogén lelőhelyeket. A mérések adatainak feldolgozása befejeződött, jelenleg az eredmények kiértékelése, értelmezése zajlik. (baon.hu)
  • Az euróövezeti válság hatással lesz a világ olajkeresletéreAz euróövezeti válság hatással lesz a világ olajkeresletéreAz euróövezeti adósságválság súlyosbodása tovább csökkentheti a térség olajkeresletét. A válság azokban a felzárkózó gazdaságokban is hathat a fogyasztásra, amelyek a globális üzemanyag-fogyasztás növekedésének húzóállamai. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) hétfőn kiadott havi jelentése az idei évre a világ olajkeresletének napi bővülését ezért 10 ezer hordóval, napi 1,06 millió hordóra mérsékli. (hirado.hu)
  • Szaúd-Arábia harmadával magasabb olajárat célzott meg magánakSzaúd-Arábia harmadával magasabb olajárat célzott meg magánakA szaúdi olajminiszter közlése szerint Szaúd-Arábia abban érdekelt, hogy a kőolaj hordónkénti ára 100 dolláros szint környékén stabilizálódjon. Ez körülbelül egyharmaddal magasabb, mint a királyság legutóbb, még 2008-ban közölt hivatalos célára - számol be a Financial Times. (portfolio.hu)
  • Mianmar nem épít szénerőművetMianmar nem épít szénerőművetA mianmari kormány bejelentette, hogy „környezetvédelmi problémák miatt” eláll egy szénerőmű felépítésének tervétől. Az erőművet az ország déli részén, a Thaifölddel határos területen kibontakozó nagy energetikai program keretében hozták volna létre. (Aiolus News)
NRGENS