Fosszilis energia
Megkerülheti az uniós embargót az iráni olajMegkerülheti az uniós embargót az iráni olaj

Több európai olajtársaság is meghosszabbította 2012-re Iránnal kötött kőolajszállítási szerződéseinek java részét, miközben az Európai Unió olajembargóra készül a közel-keleti országgal szemben. Kereskedőktől származó információk szerint az olasz Saras, ERG és Iplom, a görög Hellenic és a spanyol Repsol hosszabbította meg, illetve nem mondta fel az idei évre vonatkozó szerződéseket. (hvg.hu)


  • Rekordmennyiségű gázt termelt az USA tavaly

    Az Egyesült Államok tavalyi gáztermelése rekordszintű volt, felülmúlta az 1973. évi csúcsot az ország energiaügyi hivatalának (EIA) adatai szerint. Az amerikai gáztermelés napi átlagban 1,87 milliárd köbméter volt, 7,4 százalékkal nagyobb a 2010. évinél. Az eddigi gáztermelési csúcs idején, 1973-ban napi 1,75 milliárd köbméter földgázt hoztak felszínre az Egyesült Államokban. (hvg.hu)


  • Kevesebb orosz gázt vásárol Ukrajna

    Ukrajna a felére, 27 milliárd köbméterre csökkenti orosz gázimportját az idén - erősítette meg szerdán az ukrán energiaügyi miniszter, aki erről már a múlt év elején is beszélt. A szerdai bejelentést aggodalommal fogadta az orosz gázexportáló Gazprom. Jurij Bojko szerdán Kijevben újságíróknak azt mondta, hogy Ukrajna január 1-jétől 27 milliárd köbméterre csökkenti éves orosz gázimportját. (index.hu)


  • Oroszország: stratégiai tartalék kőolajbólOroszország: stratégiai tartalék kőolajbólOroszország kidolgozta a stratégiai nyersanyag-tartalék projektjét. A tervnek megfelelően több tízmillió tonna kőolajat szivattyúznának a földalatti tárolókba. Ez a tartalék technogén katasztrófák esetére szólna, illetve, ha komoly krízis következne be a világpiacon, valamint az árak befolyásolására a belső piacon. Vagyis Oroszország más országok példájára kész kőolajból tartalékkészletet kialakítani, mégpedig jelentős - 15 millió tonna - mennyiségben. (hungarian.ruvr.ru)
  • Újabb jelentős európai olajtalálatot jelentettekÚjabb jelentős európai olajtalálatot jelentettekIsmét jelentős olajtalálatot jelentett a norvég állami Statoil olajtársaság a Barents-tengeren. A társaság által most feltárt New Havis mező 2-300 millió hordó olajegyenértéknek megfelelő szénhidrogén-készlettel bírhat - számol be a Reuters. Az elmúlt egy évben ez már a második alkalom, hogy a norvég olajtársaság jelentős felfedezésről számolt be. A most felfedezett New Havis mező, az előzetes becslések szerint 200-300 millió hordó kőolaj-egyenértéknek megfelelő készletet tartalmazhat, így a térségben korábban felkutatott Skrugard mezővel együtt 400-600 millió hordó kőolaj-egyenérték lehet eddig a Statoil által jelen kutatási blokkban feltárt összkészlet. (portfolio.hu)
  • Tovább drágulhatnak az üzemanyagokTovább drágulhatnak az üzemanyagokA hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják. Bár lehet, hogy sokan hüledeznek a magyar árakat látva, de van, ahol már most is több mint 500 forintot kérnek el egy liter üzemanyagért - írja a Pénzcentrum.hu. internetes portál. Az elmúlt héten szerdán hat forinttal emelte a Mol Nyrt. a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Az árkorrekció hatására a benzint átlagosan 411-412 forintos, a gázolajat pedig 434-435 forintos literenkénti áron tankolhatják szerda óta az autósok. (nepszava.hu)
  • Veszélyben az olajellátás?Veszélyben az olajellátás?Az Európai Unió és az Egyesült Államok olyan tervet készít elő, amellyel biztosítani kívánják, hogy ne essen vissza jelentősen az olajtermelés akkor sem, ha embargót vezetnek be Irán ellen, s az ország eleget tesz fenyegetésének, s lezárja a világ legfontosabb olajszállítási útvonalát, a Hormuzi-szorost. Diplomaták a Reutersnek elmondták, napi 14 millió hordó olajat kellene egyéb forrásokból előállítani. (nepszava.hu)
NRGENS