Fosszilis energia
Zárják a csapot: egyre több gondja van az olajcégeknek SzíriábanZárják a csapot: egyre több gondja van az olajcégeknek Szíriában

A szíriai fejlemények hatására az INA tovább mérsékelte átlagos kőolaj- és földgáz-kitermelésének szintjét. Az EU szigorodó szankcióit megszenvedik az országban működő nemzetközi olajtársaságok - továbbra is nehéz behajtani a követeléseket.A szíriai működésével kapcsolatban a Mol érdekeltségi körébe tartozó INA tőzsdei bejelentést tett közzé honlapján. (Aiolus News)


  • Rekordszintre drágult a palackos gáz

    A palackos gáz ára jelentősen nőtt egy év alatt, ám még mindig elmaradt a világpiaci ár emelkedésétől - írta a Napi Gazdaság. A Prímagáz Zrt. adatai szerint egy év alatt mintegy 10-15 százalékkal rekordmagasságba nőtt a pb-gáz ára, de az emelkedés elmarad a nagykereskedelmi árakétól, hiszen a világpiaci ár két év alatt 25 százalékkal lett magasabb. A Total Hungaria Kft. adatai szerint a pb-gáz ára január eleje óta 4,1 százalékkal emelkedett, míg a Flaga Gáz Kft. ügyvezetője 9 százalék alatti árnövekedésről számolt be a lapnak. (Aiolus News)


  • Feltámadás a halál után Farkaslyukon?

    Néhány hónapja röppent fel először a médiában a farkaslyuki szénbányászat újraindulásának a híre. Az Ózdi Szénbányák Zrt. mostanra minden engedélyt megkapott a Miskolci Bányakapitányságtól, és a több mint húsz éve bezárt Gyürky-táróban elkezdődhetnek a kutató, feltáró munkák. Volt bányászati szakemberek szerint a vállalkozás szép és bátor kezdeményezés, de felvetődik, hogy a projektnek mennyi a létjogosultsága, a realitása.Az Ózd melletti Farkaslyukon a XIX. század végén és a XX. század elején fedezték fel a szenet. 1914.április 4-én nyitották meg a Gyürky-tárót és az 1990-es bányabezárásig 15,5 millió tonna 3600-3700 kalóriás szenet termeltek ki. November 25-én új fejezet kezdődhet a település életében, a farkaslyuki hegy gyomrában lévő bányát újra nyitja Molnár György, szegedi vállalkozó, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. (Aiolus News)


  • Fusson ki merre lát: olaj-banán háború tört kiFusson ki merre lát: olaj-banán háború tört kiÚjabb sikert ért el egy környezetvédő szervezet a kanadai olajhomokból származó kőolaj felhasználása elleni kampányában. A ForestEthics gerillakampányában ezúttal a banánóriást, a Chiquita-t győzte meg arról, hogy hagyjon fel a "súlyos környezetterheléssel" járó olajtípus felhasználásával - számol be a Financial Times.Közel egyévnyi ellenállás után a világ egyik legnagyobb gyümölcsipari vállalkozása, a Chiquita végül engedetett azon környezetvédő szervezetek nyomásának, amelyek azt követelték a társaságtól, hogy hagyjon fel a kanadai olajhomokból kitermelt olaj fogyasztásával.(Aiolus News)
  • Hatalmas olajpalakészlettel rendelkezünkHatalmas olajpalakészlettel rendelkezünkA szerbiai olajpalakészlet 8 és 10 milliárd tonnára tehető és ennek ötöde az aleksinaci medencében található, mondta a Press napilapnak Petar Škundrić, az energiaügyi miniszter tanácsadója.Kijelentette, hogy csak az Aleksinac környéki lelőhelyekből Szerbia 70 éves kőolaj-szükségleteit fedezni lehetne. A becslések szerint 2,1 milliárd tonna kőolajpala van az aleksinaci medencében, amiből kb. 210 millió kőolajat lehetne kinyerni. (Aiolus News)
  • Bulgária játszik a tűzzelBulgária játszik a tűzzelBulgária kormánya kihúzta a gyufát Oroszországnál azzal, hogy kihátrált a Burgasz-Alexandroupolis energiaprojektből. Moszkva többször figyelmeztette a balkáni országot, hogy különutas energiapolitikájával még sok gondot okozhat saját magának a jövőben. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormány szerint a projekt veszteséges lenne az ország számára és a környezetvédelmi szempontok sem engedélyeznék a kőolajvezeték megépítését. A bolgár ellenzék és az orosz sajtó a hír bejelentését követően kemény bírálattal reagált a döntésre. (kitekinto.hu)
  • Kincs, ami van: földgáz a magyar szlovén-határ menténKincs, ami van: földgáz a magyar szlovén-határ menténVélhetően Európa szárazföldi területének egyik leggazdaságosabban kitermelhető földgázmezőjére talált rá Petesháza térségében a brit Ascent Resources vállalat. A szlovéniai település alatt a számítások szerint 11,7 milliárd köbméternyi szénhidrogén rejlik. Az értékes mező felfedezéséről márciusban számoltunk be először. Akkor még úgy tûnt, hogy a mintegy háromezer méter mélységben húzódó petesházai mező körülbelül 9 milliárd köbméternyi földgázt rejt, ám a szakemberek – a közben elvégzett vizsgálatok alapján – most már ennél is gazdagabb lelőhelyről beszélnek. A kutatófúrásokban a magyar Keresztes Csaba, az olajipari és geológiai szakma egyik nemzetközi szaktekintélye is részt vett. (zalaihirlap.hu)
NRGENS