Fosszilis energia
Északi Áramlat gázvezeték: szeptemberben megindul a gázszállítás EurópábaÉszaki Áramlat gázvezeték: szeptemberben megindul a gázszállítás Európába

Ma jeles esemény várható az Északi Áramlat (Nord Stream) gázvezeték szerelésben. A Portovaja öbölben ma összehegesztik az orosz területen haladó szárazföldi és a Balti-tenger mélyén Oroszországból Németországba eljutó vezeték szakaszait. A gázszállító rendszer elkészültével 55 milliárd köbméter üzemanyagot szállítanak majd Európába. Várhatóan, már szeptemberben-októberben eljut a vezetéken át a fűtőanyag az európai felhasználóhoz. Oroszország számára az üzembe helyezés az Európába irányuló gázszállítások diverzifikálását, Európa számára az energetikai stabilitás erősödését jelenti – mondta Valerij Jazev, az Állami Duma energetikai bizottságának tagja. (hungarian.ruvr.ru)


  • Terjed az olajfolt az Északi-tengeren

    A brit kormány szerint „az évtized legsúlyosabb olajszennyezése történta múlt héten az Egyesült Királyságban”. Az olaj egy északi-tengeri fúróplatformról ömlik a vízbe. A kormány hivatalos becslése szerint 2011. augusztus 15-ig mintegy 1300 hordó (több mint 200 ezer liter) kőolaj ömlött a tengerbe. A szennyezés az Aberdeentől száz kilométernyire álló Gannet Alpha fúróplatformtól a szárazföldre vezető tenger alatti vezetékből származik, és a legfrissebb hírek szerint már két helyen szivárog. (geographic.hu)


  • Moszkva diszkontáron adja Minszknek a gázt, de kér is cserébe valamit

    Moszkva 2012-től kedvezményt ad a földgáz árára - jelentették az orosz lapok kedden, az orosz-fehérorosz szövetségi állam hétfői minisztertanácsi ülésére hivatkozva, hozzátéve, hogy Minszk a kedvezményt a hármas közös gazdasági térséghez való csatlakozásért, valamint a fehérorosz gázszállítási rendszer átadásáért kapja. A Kommerszant című lap szerint azonban a kedvezmény, illetve az új szerződésben foglalt gázár mértékéről még nem esett szó. (hvg.hu)


  • Olcsóbb lesz a gáz? - Bíróság dönthet az európai gázpiacrólOlcsóbb lesz a gáz? - Bíróság dönthet az európai gázpiacrólAz európai gázpiac alapjait is felboríthatja az a választott bírósági eljárás, amelyet a német E.On Ruhrgas kezdeményezett orosz beszállítójával, a Gazprommal szemben. Habár konkrétumokat egyik társaság sem akart közölni az eljárással összefüggésben, az E.On korábbi lépéseit figyelve a német energiavállalat várhatóan azt szeretné elérni, hogy gyökeres változások történjenek hosszú távú gázszállítási szerződései árképzésében. Amennyiben a Ruhrgas számára kedvező döntés születik, akkor a földgáz korábbi, olajtermékek árváltozásán alapuló ármeghatározását felválthatja a valós piaci árazás. (portfolio.hu)
  • Skóciánál olaj ömlik egy fúrótóronyból az Északi-tengerbeSkóciánál olaj ömlik egy fúrótóronyból az Északi-tengerbeTöbb mint 200 millió tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe Skócia mellett a Shell egyik fúrótornyának megsérült vezetékéből, és a becslések szerint még több száz tonna ömölhet a tengerbe, mire véglegesen megfékezik a szivárgást. A Gannet Alpha fúrótorony 180 kilométerre található a skóciai Aberdeen városától. A szivárgást már a múlt héten fedezték fel, és azóta a Shell tájékoztatása szerint 216 millió tonna, 1.300 hordó olaj ömlött a tengerbe. A cég kijelentette: ura a helyzetnek. (automenedzser.hu)
  • Nem talál képzett szakembereket a BPNem talál képzett szakembereket a BPA BP néhány hete jelentette be, hogy északi-tengeri részlegénél létszámbővítést tervez, azóta viszont kiderült, hogy az energia- és olajipari óriásvállalat nem talál megfelelő, képzett munkaerőt – írta a brit Telegraph. (hvg.hu)
  • Az olajárak és az orosz gazdaságAz olajárak és az orosz gazdaságOroszország, akárcsak az egész világ érdekelt a stabil olajárakban. A kőolaj árának nagyarányú ingadozása csak a spekulánsoknak jó, de semmiképpen sincs erre szüksége a kitermelőknek és a felhasználóknak. Ezt az álláspontot vallják a kőolaj és olajágazat vezető orosz szakértői.Az alacsony árak nem ösztönzik a kőolajtársaságokat, amelyek egyszerűen csökkentik a fúrást, nem fektetnek be sem a kitermelésbe, sem a feldolgozásba. Amennyiben az ár túl magas, idegesek a felhasználók, és egészében véve stagnál a gazdaság. Kezdenek lemondani az olajról a gáz vagy a megújuló energiaforrások javára - jelentette ki Leonyid Grigorjev, a Gazdasági Főiskola professzora. (hungarian.ruvr.ru)
NRGENS