Fosszilis energia
Rég nem látott szinteken az OPEC kitermeléseRég nem látott szinteken az OPEC kitermelése

2008 óta nem hozott felszínre annyi olajat a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC), mint az elmúlt hónapban. A Wall Street Journal által készített felmérés szerint a szervezet 12 tagországa júliusban 607 ezer hordóval növelte kitermelését, ami így elérte a 30,367 millió hordó/napos szintet.A WSJ által gyűjtött információk szerint a válság kirobbanását követő időszakot nézve rekord mennyiségű olajat termeltek ki az OPEC tagországai. (portfolio.hu)


  • Magyarország eladta földgáztartalékai negyedét - Mi lett vele?

    Bár az MSZKSZ a stratégiai tározókból 285 millió köbméter gázt eladott a közelmúltban, az továbbra is ott maradt, a fizikai kiszállítás csak a negyedik negyedévtől várható. A gáz fogyasztói árába beépített tározóköltség a készletcsökkenés ellenére sem mérséklődik. Kőolajból változatlanul 90 napos készletszint áll rendelkezésre a stratégiai tározókban, az 1,2 milliárd köbméteres földgázkészletekből azonban július elsejétől a miniszteri rendeletben meghatározott mennyiséget értékesítette a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) − mondta a Napi Gazdaságnak Grád Ottó, az MSZKSZ készletezési és kereskedelmi vezetője. A rendeletben meghatározott két tagvállalat − az MVM Zrt. és az E.On Földgáz Trade Zrt. − számára adtak el gázt. (napi.hu)


  • Megállíthatatlanul emelkedik a benzin ára

    Három forinttal növeli a benzin, és négy forinttal emeli a gázolaj nagykereskedelmi listaárát holnaptól a Mol Nyrt. - értesült lapunk. Így a holtankoljak.hu információi szerint a korrekció után 388 forint lesz a benzin literenkénti országos átlagára, míg a gázolajé 375 forintra növekszik. Egyes kutaknál azonban 405 forintos benzinárral, és 392 forintos gázolajárral is találkozhatnak az autósok. (A hajtóanyagárak töltőállomásonként akár 30 forinttal is eltérhetnek egymástól.)Emlékezetes: májusban 390 forint volt a benzin átlagára, míg gázolajat idén legdrágábban - 377 forintos átlagáron - március közepén tankolhattunk. (nepszava.hu)


  • 20 milliárd dollárból épít gyárat Szaúd-Arábiában a Dow Chemical20 milliárd dollárból épít gyárat Szaúd-Arábiában a Dow ChemicalA Dow Chemical és a Saudi Aramco közös beruházásában 20 milliárd dollárból petrolkémiai üzem épül Szaúd-Arábiában. A tervek szerint 2016-ban adnák át az üzemet, mely jelentős költségelőnnyel bír majd. A Financial Times korábbi értesülései szerint a világ legnagyobb olajcégének számító Aramco olcsó olajat biztosít majd a Dow számára műanyagipari termékei gyártásához. A szaúdi olajtársaság, mely a világ legértékesebb cége, pedig az amerikai óriás vegyipari tapasztalataiból profitálhat. (portfolio.hu)
  • Új út az iráni gáznak Európába?Új út az iráni gáznak Európába?Irán, Irak és Szíria előzetes megállapodást kötött egy gázvezeték megépítéséről, amely iráni földgázt vinne Európába. A terv értelmében az iráni úgynevezett Dél-Pars mezőről származó földgáz Irakon, Szírián és Libanonon keresztül a Földközi-tengeren át jut el Európába. A tervek szerint három-öt éven belül megépülő, ötezer kilométeres, 10 milliárd dollárba kerülő vezeték napi kapacitása 110 millió köbméter lesz. (hirado.hu)
  • Döcögös tervek a NabuccoraDöcögös tervek a NabuccoraÚjabb lendületet kaphat a Nabucco nemzetközi földgázvezeték építési program. Ősszel ugyanis az Európai Unió soros elnökeként Lengyelország megállapodást köthet Türkmenisztánnal és Azerbajdzsánnal a csővezeték feltöltéséről. Ez az egyezmény sokak kétségét oszlatná el a Nabucco későbbi működését illetően. Számos kritika szerint ugyanis a projekt résztvevői eddig nem oldották meg a megépíteni tervezett vezeték folyamatos ellátását a Kaszpi térségbeli lelőhelyekről. Az országunkat ugyancsak érintő, tervezett, orosz Déli Áramlat nevű gázvezeték építési költségeire vonatkozó bejelentést mostanra ígérte a Gazprom. Egyelőre nagy még a csend. (nepszava.hu)
  • Edisonnak sikerült - A Gazprommal is ki lehet egyezniEdisonnak sikerült - A Gazprommal is ki lehet egyezniAz olasz Edison közművállalat sikeresen újratárgyalta hosszú távú gázbeszerzési szerződésének árazási feltételeit az orosz gázimportot bonyolító Promgas társasággal, amely mögött az orosz Gazprom és az olasz Eni áll. Az Edison szerint az árfelülvizsgálat idén 200 millió eurót jelent számára, de további részleteket nem hoztak nyilvánosságra. A társaság egyben közölte azt is, hogy a megállapodással megszűnt a Promgas-szal szemben korábban indított választott bírósági eljárás is. (portfolio.hu)
NRGENS