Fosszilis energia
Olajtársaságok pénzelték a globális felmelegedést cáfoló tudóstOlajtársaságok pénzelték a globális felmelegedést cáfoló tudóst

A világ egyik vezető, a globális felmelegedés elméletét cáfoló tudósa elismerte, hogy több mint egymillió dollárt kapott amerikai olaj és szén vállalatoktól, miután a Greenpeace nyilvánosságra hozta az ezt bizonyító dokumentumokat. Dr. Willie Soon asztrofizikus, aki a Harward-Smithsonian Asztrofizikai Központjának dolgozik arról a nézeteiről ismert, miszerint a globális felmelegedés és a sarkköri jégtakaró olvadása nem a megemelkedett széndioxid kibocsátás következménye, hanem a Nap sugárzási intenzitásának változásáé. (kulturpart.hu)


  • Ömlik a kőolaj a Yellowstone folyóba

    Több száz hordónyi nyersolaj ömlött Montana államban Yellowstone folyóba, mert a hét végén megrepedt az ExxonMobil egyik kőolajvezetéke. A repedést szombatra virradóra fedezték fel a Yellowstone Nemzeti Parktól északra Billings város közelében - számolt be az ExxonMobil egy szóvivője a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint. (hetivalasz.hu)


  • Eltérő állásponton az EU és az OPEC olajügyben

    Eltér az Európai Unió és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) véleménye a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) döntéséről, amely szerint piacra dob stratégiai tartalékaiból - mondta Fellegi Tamás Bécsben hétfőn az MTI-nek. Az IEA-nak a piacok stabilizálása és az erős áringadozás megszüntetése érdekében hozott döntése, "nyilvánvalóan az OPEC-országok érdekeit sérti", ugyanakkor, legalábbis rövid távon, az európai országok helyzetét javítja - fogalmazott a nemzeti fejlesztési miniszter az EU és az OPEC éves találkozója után magyar újságíróknak nyilatkozva. Hozzátette, hogy az ilyen lépéseket továbbra is csak rendkívüli esetben lehet alkalmazni. (portfolio.hu)


  • Felvirradt a Gazprom napjaFelvirradt a Gazprom napjaLenyűgöző exportadatokról számolt be a héten Alekszandr Medvegyev, az orosz földgázkonszern exportját koordináló leányvállalat első embere. Prognózisa szerint a nehéz évek után a cég idén elérheti a válság előtti utolsó esztendő több mint 81 milliárd dolláros - akkor rekordnak számító - exportbevételét. A szakember úgy látja, hogy ha nem is csökken az oroszok által preferált hosszú távú megállapodásokban foglaltaknál a vevő számára lényegesen alacsonyabb árat kínáló spot-szerződések száma, lassan kiegyenlítődik a kereslet. A válság elmúltával ugyanis lassan már növekedésnek indult a termelés, és ezért egyre több országban vállalják a "take or pay" típusú egyezségeket, noha ezek esetében a vevőnek akkor is fizetni kell, ha a "kék fűtőanyag" iránti kereslet csökkenése miatt nem veszi át az árut. (portfolio.hu)
  • Közösen szerzik be, így olcsóbb a földgázKözösen szerzik be, így olcsóbb a földgázA tervek szerint a tavalyi évhez képest több mint 400 millió forinttal olcsóbban szerzi be a Békés megyei önkormányzatok többsége a földgázt a megyei önkormányzat által szervezett közös gázbeszerzési program keretében – hangzott el sajtótájékoztatón csütörtökön, Békéscsabán. Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke (Fidesz) elmondta: a megyei önkormányzat gesztorságával három évvel ezelőtt kezdődött el a közös gázbeszerzési program, jelenleg már ötvenhat település, négy kistérségi társulás, illetve a megye 13 intézménye csatlakozott a konzorciumhoz. A közbeszerzési pályázatot a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. nyerte el, így a következő egy évben szállítja a gázt a konzorciumba tömörült önkormányzatoknak. (mno.hu)
  • A líbiai helyzet miatt pótlólagos nyersolajat pumpálnak a piacokraA líbiai helyzet miatt pótlólagos nyersolajat pumpálnak a piacokra. Megnyitja stratégiai kőolaj-tartalékait az Egyesült Államok, hogy így ellensúlyozza a líbiai helyzet miatt akadozó ellátást. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) - tagországai megállapodása nyomán - 60 millió hordó pótlólagos nyersolajat pumpál a jövő hónapban a globális olajpiacokra. Ennek része az a harmincmillió hordónyi olaj, amelyhez az amerikai energiaügyi minisztérium nyúl hozzá. Az Egyesült Államoknak egyébként 727 millió hordó tartalék áll rendelkezésére, ami történelmi csúcsnak számit az energiaügyi minisztérium szerint. (origo.hu)
  • Sokat emelt olajfogyasztási várakozásain az IEASokat emelt olajfogyasztási várakozásain az IEAMegemelte a következő öt évre vonatkozó globális olajfogyasztási várakozását az IEA. A szervezet nemrég közreadott előrejelzésében azzal számol, hogy 2015 végéig évi 1,2 millió hordó/nappal fog növekedni a globális olajfogyasztás, ami 700 ezer hordó/nappal magasabb a legutóbb közölt várakozásnál. Az évi 1,3%-os bővülés eredményeként 2016-ra az IEA a jelenlegi kb. 88 millió hordó/napos fogyasztáshoz képest 95,3 millió/hordós fogyasztást vár. (portfolio.hu)
NRGENS