Fosszilis energia
Már a németek is félnek a GazpromtólMár a németek is félnek a Gazpromtól

Németország óriási mértékben függ Oroszországtól a gázellátás tekintetében és az atomenergia fokozatos kiiktatásának következtében ez a helyzet csak fokozódik majd. Eközben az orosz gázmonopólium, a Gazprom jelezte: érdekelné a stratégiai tulajdonszerzés lehetősége a német E.On-ban. A Süddeutsche Zeitungban olvasható elemzésből kiderül: számos német szakember arra figyelmeztet, hogy a Gazprom túl nagy hatalmat szerez a német gazdaság fölött, az orosz óriásvállalat befolyása sokak szerint már veszélyes mértéket ér el.


 • Diszkriminálják a Gazpromot!

  Az első júniusi kormányülést követően, késő este Vlagyimir Putyin miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy hosszú, nehéz tárgyalásokat követően fontos megállapodást kötött a Gazprommal. Az államnak tett szolgálatai fejében több mint egy évtizede kivételes kedvezményeket élvező, hatalmas vállalat eddigi kötelezettségein felül a következő három évben - a bányajáradék drasztikus növelésével - 505 milliárd rubelt (18 milliárd dollárt) fizet be a költségvetésbe. 2012-ben 150, 2013-ban 170, 2014-ben 185 milliárd rubel a kirótt összeg, amellyel a büdzsé 3-4 százalékos (egy más szempontok szerint kiszámított, most publikált elemzés szerint viszont 13 százalékos!) hiányát igyekeznek befoltozni. (portfolio.hu)


 • Lehet jövőjük a szénerőműveknek

  Ebben az évtizedben még fennmaradhat a szénalapú energiatermelés versenyelőnye a gázzal szemben – mondta lapunknak Valaska József, a Mátrai Erőmű elnök-vezérigazgatója. Mások szerint azonban a szén-dioxid-kvóták magas ára miatt Európában nem nagyon lehet jövője a legkevésbé tiszta technológiának. A gyakorlatilag kibocsátásmentes szénerőművek az évtized második felében jöhetnek. Két-három év múlva már fűthetünk farkaslyuki szénnel – röppent fel nemrég a hír azzal kapcsolatban, hogy Ózd közelében elindulni látszik egy bányaberuházás. Akkor Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, jelenleg a cégalapítást követően a kutatási fázisban tartanak. (mno.hu)


 • Jövő héten ülésezik az OPEC - Enyhülhet-e az olajnyomás?Jövő héten ülésezik az OPEC - Enyhülhet-e az olajnyomás?Jövő héten esedékes a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC) ülése, amelyen a szervezet akár a kitermelési korlát növeléséről is dönthet. Egyre többet lehet hallani arról, hogy az OPEC gyűlésen akár 1-1,5 millió hordó/napos emelésről is döntés születhet, azonban az elemzők többsége arra figyelmeztet, hogy ez nem hozna érdemi megnyugvást a piacra, mert a szervezet tagországai nem hivatalosan már így is kb. ennyivel több olajat visznek a piacra az érvényes kvótán felül. További keresletnövekedésre számítanak a szakemberek, ugyanis most ér véget a finomítók szokásos karbantartási időszaka, így a korábbiaknál több kapacitás áll majd üzembe. Várhatóan rég nem látott politikai kihívások is terhelik majd a június 8-án Bécsben esedékes rendes ülést. (portfolio.hu)
 • Az OPEC akár 1,5 millió hordóval is emelhet napi olajkitermelésénAz OPEC akár 1,5 millió hordóval is emelhet napi olajkitermelésénAz OPEC akár 1,5 millió hordóval is emelhet napi termelési kvótáján a június 8-i ülésén - mondta a Reuters hírügynökségnek az egyik tagállam delegáltja csütörtökön. Az olajpiaci kartell azért dönthet az emelés mellett, mivel a 100 dolláros olajár túl magas, ráadásul szükség van a kieső líbiai termelési kapacitások pótlására is. A világ olajtermelésének egy harmadát adó államokat tömörítő OPEC 2007 után először növelheti termelési kvótáit. A forrás ugyanakkor elmondta, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint napi egymillió hordóval nőhet a kibocsátás. Ez megnyugtató lenne az árakra nézve - tette hozzá. Az egymillió hordós emelés kevéssé hatna az olaj világpiaci kínálatára, mivel több tagállam már így is kvótáján felül termel. (inforadio.hu)
 • A trópusi erdők széntartalékait fedi fel az új NASA térképA trópusi erdők széntartalékait fedi fel az új NASA térképEgy NASA vezette kutatócsapat számos műholdadat segítségével létrehozta az eddigi legpontosabb térképet, amely a Föld trópusi erdőségeiben tárolt szén mennyiségét és elhelyezkedését mutatja. Az adatok a várakozások szerint alapkonfigurációt nyújtanak a jelenleg zajló, szenet érintő megfigyelésnek és kutatásnak, emellett hasznos forrást szolgáltatnak az üvegházhatású szén-dioxid kezeléséhez. Az új térkép – melyet földi és űrben begyűjtött adatokból alkottak meg – első alkalommal mutatja meg a több mint 75 trópusi országban nyújtózó erdőségekben tárolt szén megoszlását. Ezek szerint a karbon nagy része Latin-Amerika erdeiben tárolódik. (hirado.hu)
 • Elfogyott a líbiai lázadók olajaElfogyott a líbiai lázadók olajaElfogytak a líbiai felkelők olajkészletei, és egyelőre nem világos, mikor indulhat újra a kitermelés az általuk uralt területen. Mindez azt jelenti, hogy megcsappantak azok a forrásaik, amelyekből felfegyverezhetik magukat. A lázadók ezért egyre jobban várják a nyugati segélyeket. A líbiai lázadók által ellenőrzött dél-keleti olajmezők ki vannak téve a Kadhafi ezredeshez hű csapatok támadásainak, és egyelőre nem világos, hogy a felkelők exportvállalata mikor indíthatja újra a kitermelést. (inforadio.hu)
 • Nemzetközi nyomás az oroszokon - csökkenhet a gáz áraNemzetközi nyomás az oroszokon - csökkenhet a gáz áraA legnagyobb európai energiaszolgáltatók igyekeznek rávenni a gáztermelő országokat, hogy az azonnali piacon kialakult alacsony árakat vegyék alapul hosszabb távú gázszállításaik árának meghatározásakor. Az európai gázszolgáltató óriások, köztük a francia GDF Suez SA és a német EON AG egyre nagyobb nyomást gyakorolnak Oroszországra és Katarra - a világ két legnagyobb gáztermelőjére -, hogy adják fel a gáz árának hozzákapcsolását az olaj világpiaci áralakulásához. A negyven éve kialakult rendszerben a földgáz ára féléves késsel követi a fekete aranyét, aminek eredményeként a hosszabb távú szerződések alapján szállított gáz ára a jelenlegi 10,95 dollár/egymillió Btu-ról várhatóan a harmadik negyedévben 12,60 dollárra megy fel, majd a negyedikben 13,15 dollárra. Eközben a londoni gáztőzsdén mindössze 9,74 dollárt kell fizetni a harmadik negyedéves határidős szállítású energiahordozóért. (napi.hu)
 • Kína 30 évre szóló szerződést kötne
 • Zöld út a szlovák-osztrák kőolaj-vezetéknek
 • Adok-veszek olajgengszterek
NRGENS