Fosszilis energia
ShaleShale

A hagyományos földgázhoz közel azonos tulajdonságú shale (palagáz) hatalmas mennyiségére jellemző, hogy a jelenlegi források megközelítik a már eddig az emberiség által eltüzelt földgáz mennyiségét. Míg a mára már alaposan feltérképezett hagyományos földgázmezőkből már újat csak elvétve találnak a shale- lelőhelyeket még szinte csak most kezdik megismerni. A gázhálózatokra kapcsolható palagáz decentralizált lelőhelyei többnyire közelebb esnek a fogyasztókhoz, így nincs szükség több ezer kilométeres csővezetékekre sem. Mindennek ellenére adódnak még problémák a shale kitermeléssel kapcsolatban, amit a szénhidrogén-bányászat új technológiája forradalmasíthat. (VIDEÓ!)


 • Olajmágnás eszkimók

  Mindennek eljön a maga ideje. A viking Vörös Erik által felfedezett Grönlandnak és alig hatvanezer lakosának szép lassan érik be a lehetőség, ahogy az olvadó jég, a globális felmelegedés hatására könnyen hozzáférhetővé teszi a közel ötvenmilliárd hordónyira becsült kőolajkincset, gazdaggá téve az eszkimókat. Míg a világ más tájain az olajkutak már apadófélben vannak, Grönlandon hozzávetőleg dupla annyi olajat rejt a föld, mint Amerika két évvel ezelőtti olajtartaléka. Míg korábban Grönlandra a hatalmas egybefüggő szigetre, zöldre keresztelt nevével próbáltak telepeseket csábítani, most a hatalmas és immár hozzáférhető olaj reménye vonzza a befektetőket.


 • Energiatrendhez igazodó palagáz

  Amennyiben a globális energetikai célkitűzések fontossági sorrendjében elsődleges cél az ellátásbiztonság, úgy a palagáznak nagy jövője lehet, de ha a klímavédelmi szempontok kerülnek előtérbe, akkor egyértelműen a zöldenergia a nyerő. Az atomenergia további térnyerését nem csak a közelmúlt tragikus eseményei, de a létesítmények hatalmas beruházási tőkeigénye is hátráltatja. A szén pedig, amiből még hatalmas készletek vannak a Földön, szintén rossz választás, így jobb ha kerüljük a tüzelését és a lehető legkevesebb szén-dioxidot eregetünk a légkörbe. Mivel viszont minden cél egyszerre nehezen tartható be és a világ gazdasági növekedésével együtt jár a fokozódó energiaéhség a nem konvencionális gáztermelés szerepe növekedhet a jövőben.


 • Nyúlik a Nabucco, mint a rétestésztaNyúlik a Nabucco, mint a rétestésztaIdőben, térben és költségekben is egyre csak nyúlik a Nabucco gázvezeték projekt, amely az eredeti tervekhez képest egy évvel később, csak 2013-ben kezdődhet meg az elmúlt hét végén a projekt vezetője által tett bejelentés szerint. Az elképzelés, hogy Oroszországtól független forrásból is beszerezhesse Európa az energiahordozót jó ötletnek látszik, de a megvalósulást eddig folyamatos akadályokba ütközött. A legnagyobb gondot a gázvezeték feltöltése okozhatja. Az eredetileg Kaszpi-tengeri, közel-keleti térség földgáz lelőhelyeinek lehetséges beszállítói menetközben módosuló nyilatkozatai zavart okoztak, míg az értékes gázlelőhellyel rendelkező Azerbajdzsán is legalább annyira bizonytalan a Nabucco megépülésében, mint a projektgazdák Azerbajdzsán elkötelezettségében. Hasonló bizonytalanság lengi körül a vezeték nyomvonalán Törökország hozzáállását is, mivel a törökök sem tudják eldönteni, hogy Európába vagy Oroszország -e a jobb barát.
 • Az Északi Áramlat már októberben gázt szállítAz Északi Áramlat már októberben gázt szállítA Oroszországból Európáig érő 1200 kilométer hosszú csővezeték-pár egyike elkészült, így azon már ősszel elindulhat a szállítás. A most elkészült szakaszon évente 27 milliárd köbméter, földgáz juthat Európába, majd a 2012 áprilisára befejeződő második szakasszal együtt 55 milliárd köbméterre nő a kapacitás. A több mint 7 milliárd eurós beruházás több mint ötven százalékát a Gazprom fektette a projektbe.
 • Háromezer milliárd köbméter földgázt és 3 milliárd tonna kőolajat találtak az OroszokHáromezer milliárd köbméter földgázt és 3 milliárd tonna kőolajat találtak az OroszokAz orosz miniszterelnök-helyettes, Szergej Ivanov szerdai bejelentése szerint a Kaszpi-tenger kontinentális talapzatán hatalmas mennyiségű földgáz és kőolaj készletre leltek. A tíz feltárt lelőhelyről, amely az orosz fennhatóság alatt áll közel három milliárd tonna kőolaj és több mint háromezer milliárd köbméter földgáz termelhető ki, de ez még csak a kezdet, amiről már biztosan tudnak.
 • A gáziparnak jól jön az atomellenességA gáziparnak jól jön az atomellenességAz általánossá vált európai atomenergia-ellenesség a gázipart gazdagíthatja tovább. A kialakult helyzet miatt a kiöregedő atomerőművek helyét is földgáz üzemű erőművek vehetik át, legalábbis a leggyorsabb és a gázipar számára legkedvezőbb lehetőség szerint. A várhatóan megnövekedő földgáz igény kielégítéséhez a tervezetteken kívül további vezetékek kiépítése is szükséges, de a már kiépítés alatt álló rendszerek is gyorsabb ütemben épülhetnek meg. A Déli Áramlat, melynek költsége közel 16 milliárd euró, már 2015-ben szállíthatja az orosz energiahordozót. Egy másik, oroszországi startállomásról Németországba vezető vezeték az Északi Áramlat már októberben üzemkész állapotba kerül, ennek a tenger alatt húzódó szakasza már május közepére elkészül.
 • Elfáklyázott milliárdokElfáklyázott milliárdokHúsz milliárd dollár értékű földgázt égetnek el a kőolaj kitermelés során, amely többnyire a hiányzó vezeték infrastruktúra miatt egyszerűen útban van, de az elfáklyázás során levegőbe kerülve négyszáz millió tonna szén-dioxiddal terheli a környezetet. A veszendőbe menő földgáz mennyisége az USA gázfogyasztásának közel egynegyedével vagy az európai igények egyharmadával egyenértékű. Az eddig elpazarolt értékes energiahordozó hasznosítására a General Electric (GE) harapott rá, amit egy új technológiával Katarban már be is vetettek. Az eddig elfáklyázott gázt ipari méretekben összegyűjtik és cseppfolyósítják.
 • Szaúd-Arábia győzi az iramot
 • Olajprés
 • Gáz van Szlovéniában
NRGENS