Fosszilis energia
Energiahordozókkal is segít Oroszország JapánnakEnergiahordozókkal is segít Oroszország Japánnak

A japán kormány kérésére Oroszország 200 ezer tonna cseppfolyós földgázt szállítana, hogy enyhítsen a szigetországot ért katasztrófa következtében fellépő energiahiányon. A Gazprom már meg is kezdte szállításhoz szükséges lépések kidolgozását. Oroszország egyéb energiahordozók tekintetében is kész segíteni, így szenet is exportálna a szigetországnak, hogy helyreálljon Japán energetikai egyensúlya. Az oroszok atomipari szakembereket küldtek a térségbe, hogy segítsenek a kialakult helyzeten. (VIDEÓ!)


 • Olajbuborék

  A kőolaj árának ésszerű keretek közt való tartása a kitermelők számára is létkérdés. Amennyiben az olaj hordónkénti ár elérné a 150 dollárt, az globális recessziós hatással járna, fékezné a beruházásokat és csökkentené a fogyasztói keresletet, ami senkinek sem áll érdekében. Amíg a kitermelés volumenét több olajtermelő ország is képes növelni, addig a spekulánsok árfelhajtó törekvéseket is meg lehet fékezni, így előbb-utóbb visszaáll a piaci szereplők számára kedvező árszint. (VIDEÓ!)


 • A cseppfolyósított gáz függetlenséget ad a Gazpromnak is

  Több okból is fontolgatja a Gazprom egy cseppfolyósított földgáz gyár megépítését. A motivációt főleg az európai törekvések generálják, amelyek mindinkább az orosz földgáztól való függetlenedést és új beszerzési források felkutatását tűzték ki célul. Ezt az erős politikai ellenállást már csak az üzleti megfontolások erősítik tovább, mivel a gázóriásnak a cseppfolyósított és tartályhajókon szállítható energiahordozó jóval nagyobb rugalmasságot jelent és lehetőséget ad bármely gázvezetékhez való csatlakozáshoz. (VIDEÓ!)


 • Gázmező a szomszédbanGázmező a szomszédbanA Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS Gaspromnyeft) tavaly év elején Udvarnok közelében feltárt gázmezőjéről idén már évi harmincmillió köbméter földgázt termelhetnek ki. A gázmező két furatába beruházott majd 150 millió dináros befektetés még az idei évben megtérülhet. A NIS Gaspromnyeft utóbbi két sikeres évében hatvan százalékkal több kőolajat és földgázt termelt és tartalékait is jelentős mértékben növelte.
 • Benzin és gázolaj helyettBenzin és gázolaj helyettA dráguló hagyományos üzemanyagok helyett már eddig is széles választék kínálkozott arra, hogy más hajtóanyagokat használjunk a közlekedésben, de ezek széleskörű elterjedéséhez a mostanihoz hasonló drasztikus benzin és gázolaj áremelkedések kellettek. Az egyik közkedvelt benzin helyettesítő az LPG, a folyékony propán (C3H8 – bután (C4H10), amelyet mára országosan több mint 250 töltőállomáson tankolhatunk. Nagy jövőt jósolnak egy másik szénhidrogén alapú üzemanyagnak is, ez a CNG (CH4) a sűrített földgáz. Ez utóbbiból Magyarországon még nagyon kevés helyen lehet tankolni, de néhány neves autógyár már szériában gyártja a CNG üzemanyagra tervezett modelljét.
 • Mindenki másképp csináljaMindenki másképp csináljaA líbiai események kapcsán ismét fókuszpontba került a kőolaj, ami minden nemzetnek a maga módján mozgatja meg fantáziáját. Ki-ki a saját stratégiájának megfelelő válaszokkal reagál, vannak akik rémhírekkel riogatnak, mások takarékosságra intenek és intenzívebb zöldenergia felhasználásra állnának át és megint mások, akik kihasználnák a helyzetet és a még drágábban adnák olajkincseiket a vásárlóiknak. A valós helyzetet mindenki számára az, ahogy azt önmaga megéli. A jövő pedig titok és csupa rejtély. (VIDEÓ!)
 • Olaj a tűzreOlaj a tűzreLíbia a zavargások kitörése előtt az OPEC becslése szerint naponta több mint másfélmillió hordó olajat termelt ki, de az egyik legnagyobb olajmezőn a Nafurán a dolgozók sztrájkja miatt már a hét elején leállt a kitermelés. Líbia a világ legnagyobb kőolajtermelői közül a 12-ik helyen szerepel és az európai országokba irányuló exportja is jelentős. Csak az osztrák OMV napi harmincnégyezer hordó olajat szerez be Líbiából, de a térségben kutat a BP (British Petroleum), a német BASF a norvég Statoil, a holland-brit Royal Dutch Shell is, akik most szünetelni kényszerülnek a tevékenységüket.
 • Keleti kényelemKeleti kényelemLassan alakulnak át a fűtési szokások, így a földgáz még mindig a leggyakrabban használt tüzelőanyag. Annak ellenére, hogy a gáz egyre drágább, a lakosság közel hatvan százaléka még ezzel fűt. Sok alternatív lehetőség létezik, de a földgázfűtéssel árban is összemérhető komfortot nehéz találni. Kis mértékben nő a tűzifa, brikett és pellet tüzelőanyagok használata, de ha ezzel fűtenénk, úgy valamilyen tároló kapacitásra is szükség lehet, valamint a tüzelőberendezés cseréje, bővítése is magas költségekkel jár.
 • Értékes tartalékok
 • Leginkább árat emelne, mégis kész olcsóbban adni a gázt Európának a Gazprom
 • Jön a szén, csúszik!
NRGENS