Fosszilis energia
Szünetelő „Barátság”Szünetelő „Barátság”

Január 1-től bizonytalan ideig nem szállít kőolajat az orosz olajipar Barátság kőolaj vezetéken Fehéroroszországba, mivel a két ország közti ártárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Amennyiben a megállapodás megszületése elhúzódik az érintheti az európai szállításokat is mivel ezen a vezetéken érkezik az olaj Lengyelországba és Németországba is, ami tavaly meghaladta a 60 millió tonna mennyiséget.


 • Akiknek „jól jön” a globális felmelegedés

  Az Északi-tenger olajlelőhelyeinek legalább ötven százalékával azonos mennyiségű kőolaj is lapulhat a grönlandi jégtakaró alatt, ahol helyenként nem ritka a három kilométer vastag jégréteg, ami egyelőre útját állja az olaj kitermelésének. Az éghajlatváltozás hatására viszont már lassan hozzáférhetővé válhatnak a fosszilis energiahordozók a helyiek számára. Grönlandon a jégtakaró rohamléptekben húzódik vissza.


 • Ausztráliában a szénbányászatot is leállította a La Nina

  A nemzetközi szénpiacra és az acéliparra is komoly hatást gyakorolt az Ausztráliát érő természeti katasztrófa. A víz alá került területeken lévő szénbányák, amelyből az ország termelésének háromnegyede származik, leálltak, így furcsa mód a katasztrófa segíti a klímaváltozás lassulását. Az előrejelzések szerint a La Nina még marad néhány hónapig, így addig a további esőzésekre és a szén kitermelésének szüneteltetésére lehet számítani. (VIDEÓ!)


 • Elkészült a vezeték megy az olaj KínábaElkészült a vezeték megy az olaj KínábaTizenöt millió tonna kőolaj szállíthat már idén Oroszország Kínába az ESPO nevű nemrégiben átadott kőolajvezetéken, amelynek elkészült szakasza 2700 kilométer hosszú, így összeköttetést teremt a szibériai olajmezők és az északkelet-kínai olajfinomítók között. A tavaly szeptember végén már jelképesen átadott szakaszon a néhány hónapos eredményes tesztüzem után az újév első napján már beindult a szállítás. A tervek szerint az elkövetkező két éven belül a Kelet-Szibéria-Csendes-óceán vezeték tovább épül, így az már több mint 4000 kilométeres rekordméretűre nyúlik, hogy elérje Kína ipari övezeteit is.
 • Hatalmas mennyiségű gáztartalék vanHatalmas mennyiségű gáztartalék vanSzükség esetén 4,3 milliárd köbméterre is növelhető a jelenlegi 3,5 milliárd köbméteres hazai földgázkészlet. Az idén már biztosan nem lesz gázválság, mivel a betárolt mennyiség akár 2-3 hónapra is elegendő és a hazai kitermelésű földgáz is napi 8 millió köbméter mennyiségben áll rendelkezésre. Az E.ON négy földalatti tárolójából még a rendkívüli hideg időjárás esetén is a hazai fogyasztás kétharmadát tudnák biztosítani. Az E.ON 1 milliárd köbméterrel növelte a tárolókapacitását 2006-óta, de a kitárolási csúcs is 10 millió köbméterrel növekedett.
 • Mellék hatás sokkMellék hatás sokkNem lopta be magát a földgázlobby szívébe Mark Ruffalo a Gasland című dokumentumfilmével, sőt egyenesen a terrorista-gyanúsok listájára került, mert vette a bátorságot, hogy bemutassa a földgáz kitermelés mellékhatásait. A Pennsylvaniai Belbiztonsági Hivatal látókörébe úgy került, hogy vetítéseket szervezett annak érdekében, hogy filmjével is felhívja a figyelmet a földgáz kitermelés ivóvízre gyakorolt káros hatásaira. A filmben szereplő emberek többek között megbetegedésekről és meggyulladó ivóvízről számolnak be. (VIDEÓ!)
 • Tengeri kígyóTengeri kígyóA Déli Áramlat gázvezeték a Fekete-tenger alatt Bulgáriáig, majd onnan két irányba ágazva fut majd tovább, egyrészt Szerbia, Magyarország, Horvátország és Szlovénia érintésével Ausztriáig, míg a másik ágon Görögországon, majd az Adriai-tengeren keresztül Olaszországig. A Gazprom az Ukrajnát megkerülő földgázvezeték költségeit korábban 10 milliárd euróra becsülte, míg a legújabb számítások szerint a beruházás több mint egyharmadával 5,5 milliárd euróval kerül majd többe.
 • Kőolaj, földgáz, pénz. Ki rúghat labdába?Kőolaj, földgáz, pénz. Ki rúghat labdába?A labdarúgó-világbajnokság megrendezésének jogát a nyertesként kihirdetett országok gazdasági erőfölényének és nem a sportágban jeleskedő, érdemeknek titulálják a csalódott spanyol, portugál, angol és amerikai focirajongók. A nemzetközi sajtó a döntésről úgy ír, mint a labdát sem látott, de dúsgazdag katari olajsejkek és az orosz oligarchák győzelme a nagy labdarúgó múlttal rendelkező nemzetek felett, amihez a pénzéhes Zürich kiváló partner. Lehet, hogy minden az energián és az anyag(iak)on múlik?
 • Olcsó olaj? Game Over!
 • Nem kő a szén
 • Eszetlenek
 • Állami gázár szabályozás jönÁllami gázár szabályozás jönA parlament előtt álló törvényjavaslat célja a földgáznak a lakosság érdekében való hatósági áras védelme és egyben a biztonsági készletek szabályozása is. Az import és a hazai kitermelésű földgáz árába az állam oly módon avatkozna be, hogy a szolgáltatóknak ne legyen lehetőségük a megnövekedett költségeik áthárítására a lakosság felé. A jelenleg túlzottnak tartott készletezést is szabályozná az új törvény, így a biztonsági tartalék 600 millió köbméterre csökkenne, amely jelenleg még ennek kétszerese, de a fölösleges készletezés költségeit jelenleg is a fogyasztóval fizettetik meg.
 • Kínai-orosz gáztárgyalás, eltérő stratégiák, közös érdek
 • Olaj után kutat a Lukojl
 • Csepp a tengeren
NRGENS