Fosszilis energia
Kőolaj nélkül maradunk?Kőolaj nélkül maradunk?

Hamis biztonságérzeten alapulhat a befektetők magatartása, ha a kőolaj erejében bíznak és nem a megújuló energiaforrásokra koncentrálnak. A Kaliforniai Egyetem becslései szerint a napi 85,22 millió hordó olajfogyasztás és ennek még további néhány százalékos növekedése mellett a világ feltételezett 1332 ezer milliárd hordónyi tartaléka már csupán harminc évre lesz elegendő. A készletek kiapadása és a megújuló energiaforrásokra való teljes átállás közötti időszakban, ami akár száz évig is eltarthat, nagy szakadék tátong.


 • Állítsátok meg az óriás szúnyogot!

  A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzései szerint, ha a kormányok nem tesznek komoly intézkedéseket a kőolaj fogyasztás mérséklésére, az már középtávon is drasztikus áremelkedéseket fog generálni. A napi fogyasztás közel százmillió hordóra is növekedhet 2035-ig, így a fokozódó kereslet és lassan fogyatkozó készletek együttes hatása akár 200 dollár feletti hordónkénti piaci árat is hozhat a jövőben. A közlekedés, szállítmányozás területén mindenképpen szükségszerű más energiahordozóra átállnia a világnak.


 • Cseppfolyós gáz az USA-ból Európának

  Novemberben érkezik az USA-ból a Maersk Meridian nevű tankhajó 166 ezer köbméter cseppfolyósított földgázzal a brit Isle of Grain fogadó terminál célállomásra, ezzel új európai ellátást indítva a gáz energiahordozónak. Az USA-ban a kitermelés növekedésének és a földgáz árának csökkenése hatására már ígéretesnek látszik tengeri úton a jobban fizető piacok irányába hajón eljuttatni az energiahordozót.


 • Rengeteg olajat találtakRengeteg olajat találtakA becslések szerint közel 8 milliárd hordó kőolaj termelhető ki a most feltárt brazil tengeri lelőhelyről, ami további hatalmas gazdasági fejlődést tesz lehetővé a latin-amerikai állam számára. A legújabb feltárásokkal együtt, így a már összesen 29 milliárd hordónyi olajkinccsel Brazília a legnagyobb olajkitermelő országok táborába tartozik, maga mögé utasítva az USA-t is. Az olaj kitermelését kissé nehezíti a helyenként akár ötezer méteres mélységben található mező, de a mélytengeri fúrásokra alkalmas berendezésekkel már ez sem lehet akadály.
 • Görög-Török energiatorta Ezeregyéjszakán keresztülGörög-Török energiatorta Ezeregyéjszakán keresztülCiprus a két részre osztott szigetország nemzetei között tovább növeli a feszültséget az országot ölelő tengerek mélyén feltételezett hatalmas energiakincs, ami az előzetes becslések szerint négyszáz milliárd dollárnyi olaj és gáz formájában testesül meg. A ciprusi görögök már igyekeznek is rendezni a sorokat annak érdekében, hogy mielőbb részesüljenek csábító energiatortából, ezért tárgyalásokat kezdtek szinte minden lehetséges érdekelt féllel, Libanonnal, Izraellel, Egyiptommal és Szíriával is. A törököket természetesen felpaprikázta a gondolata is annak, hogy nem kapják meg az őket megillető szeletet az energiatortából, de ezt velük várhatóan nem tehetik meg a ciprusi energiaüzletbe bekapcsolódó közel-keleti baráti országok.
 • Barátság kétszáz évre?Barátság kétszáz évre?Kicsit drágább, mint az orosz olaj, de hosszútávra elegendő lesz Fehéroroszországnak a Venezuelából tankhajókon érkező hosszú távú ellátás. Az évi 10 millió tonna kőolaj a fehérorosz olajfinomítók kapacitásának felét látja el segítve az ország önellátását, exportképességét és függetlenedését, amelyet idáig a szomszédos Oroszország tartott pórázon. Az hogy mivel fizet a venezuelai olajért Fehéroroszország, csak sejthető, így ha az ellentételezésnek nem pénzbeli formájáról van szó, akkor az leginkább haditechnikai eszközök formájában képzelhető el.
 • Az EU gázipari reformja nem tetszik a GazpromnakAz EU gázipari reformja nem tetszik a GazpromnakMíg az Európai Unió egységes energiapolitikára és a gázfüggőség csökkentésére törekszik, a Gazprom, mint a legnagyobb gázipari óriás félti pozícióját és elvárt hasznát. A Gazprom ennek hangot is adott és figyelmeztette az EU-t, hogy a további reformok következménye az lehet, hogy inkább Ázsia irányába fog ezentúl szállítani. Az EU azt szeretné, ha a Gazprom megnyitná a gázszállítás lehetőségét minden gáztermelő cég számára, de ez a Gazprom monopóliumának végét jelentené.
 • CsőkorszakCsőkorszakAz európai országok energiastratégiái az ellátásbiztonság szempontjából hasonlóak. Ennek jegyében még Románia és Magyarország is közeledik egymáshoz, amit az Arad és Szeged között kiépített gázvezeték is jól szimbolizál. Még idén decemberben másik szomszédunk, Horvátország felé is kiépül egy gázvezeték, amely jövőre szükség szerint már használatba vehető. Az előző évek gázválságai mély nyomokat hagytak Európában, ami nem csupán a gázfüggőségre, hanem az országok közötti összeköttetés hiányára is felhívta a figyelmet.
 • Nyolc éven belül elkészül a Déli Áramlat
 • A Nagy találkozás
 • Több olajuk van mint korábban sejtették
 • Harc a gáztranzitértHarc a gáztranzitértÉrzékenyen érintette az oroszokat a lengyel gázipari cég azon kísérlete, a melyben a Gazprom tudtán kívül próbált a meghatározott kvótán felüli orosz eredetű gázt eljuttatni Németországba. A lengyel-német szállítási szerződés 3 milliárd köbméter gáz szállításáról szólt és idén októberben indult volna. A lengyel tranzit közbeiktatása azt a célt szolgálta volna, hogy az E.On Ruhrgas és a Gazprom által közösen végzett oroszországi kitermelésből származó földgázt a Gazprom megkerülésével továbbítsák a Jamal-Europa vezetéken. A dugába dőlt elkerülő terv következményeit most a lengyelek szenvedik meg, mivel a Gazprom az Ukrajnán keresztül Lengyelországba történő gázszállítás leállítására utasította az ukrán Naftogazt, mindaddig, amíg a felek a körülményeket nem tisztázzák a Gazprommal.
 • Gázhiány miatt aggódnak a lengyelek
 • Rászámoltak a széniparra
 • Végleg betömik a lukat
NRGENS