Fosszilis energia
A téli gáz bespájzolvaA téli gáz bespájzolva

85 százalékban feltöltött állapotban vannak az E.ON gáztározók, de a gazdasági válság óta tapasztalható fogyasztási visszaesés következtében már-már túlbiztosítottnak mondható a rendszer. Az előző télen már jóval kevesebb gáz fogyott így az akkori induló, közel 5 milliárd köbméter gázkészlethez képest a fűtési idény végén, tavasz közepére még több mint három és fél milliárd köbméter volt a tározókban. A legutóbbi emlékezetes ukrán-orosz gázvita alkalmával, amikor Szerbia is hazánkra volt utalva, a készletek 700 millió köbméterre apadtak le.


 • Sakkot kapott az orosz gázlobby?

  Nem rajonganak az oroszok az AGRI gázvezeték kiépítésének ötletétől, amelyet Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország szándékoznak kiépíteni. Az Oroszországot kikerülő AGRI ugyanis földgázzal láthatná el a Horvátországot és Szerbiát is, így ezek az országok, akik a gázhálózatuk egyesítésén fáradoznak, már nem biztos, hogy orosz gázt vásárolnának a jövőben. Bár az orosz visszhangok bagatellizálják az új gázvezeték hatását, de tény, hogy a gázfüggőségből szabadulni kívánó országokat a közös cél erősen motiválja.


 • Kettős játék, dupla haszon

  Idén már közel négymilliárd dollárral finanszírozta a világbank a széntüzelésű erőműveket, ami az elmúlt öt évben negyvenszeres mértékű növekedést mutat a fosszilis energia világbanki támogatásában. Mindezek mellett ugyanebben a periódusban a megújuló energiát is és a globális felmelegedés elkerülését célzó projekteket is jelentős mértékben támogatta a szervezet. A világbank vegyes energia portfoliója növekvő mértékben kezd a zöldenergia felé billenni, de ettől még az olcsóbb, jól bevált, de környezetszennyező energiahordozók is termelik a profitot.


 • Az AGRI gázvezetékből jöhet a földgáz MagyarországraAz AGRI gázvezetékből jöhet a földgáz MagyarországraAzerbajdzsán, Románia, Grúzia elnökei és Orbán Viktor írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amely egy új gázvezeték megépítéséről szól. A Bakui Nyilatkozat a négy együttműködő ország közös energiastratégiáját testesíti meg, amelynek keretében egyben a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetéktől is függetlenül 2 - 8 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas vezetéket építenek ki. Az AGRI, amelybe a Fekete-tengeren szállított cseppfolyós gáz kerül, már 2012-ben elláthatja Magyarországot.
 • Bagoly mondja verébnekBagoly mondja verébnekA Facebook szervereinek üzemeltetéséhez egyre több villamos energia szükséges, ami a terjeszkedés mértékében egyre több környezetszennyezéssel jár. Lehetőség lenne az energiaigényt megújuló forrásokból ellátni, de a most épülő új adatközpont is jórészt szénerőművek által termelt villamos energiát használ majd. A Facebook ígéretei szerint növelni fogják a megújuló energiaforrások használatának arányát, de pontos tervekkel még nem álltak elő. A Greenpeace, aki felhívta a figyelmet a Facebook környezetromboló hatására, nagyrészt szintén szénből vagy atomenergiából származó szervereket üzemeltet.
 • Üres csőÜres csőPutyin szerint az Oroszországot megkerülő Nabucco gázvezeték ellátására kevés földgázforrás áll majd rendelkezésre, így az eleve kudarcra van ítélve. Az oroszok nem szállítanak gázt ebbe a vezetékbe és Azerbajdzsán sem, mivel ők is az oroszokkal szerződtek. További forrásokat jelenthetne Irán is, de az ottani lelőhelyek feltárásához még sok időre van szükség. Szóba jöhet még a türkmenisztáni forrás, de innen Kína irányába is fut gázvezeték évi harminc milliárd köbméter kapacitással.
 • Forró víz és kísérőjeForró víz és kísérőjeBerekfürdőn ezentúl a termálvízzel együtt feltörő metánt is hasznosíthatják, ami eddig a környezetbe távozott, súlyosan szennyezve azt. A strandot két termálkút látja el, de az áldásos forró vízzel együtt metán is feltör a felszínre, amelynek az üvegházhatás kialakulásában játszott szerepe 21 szer károsabb a szén-dioxidnál. Mostantól a kísérőgázból villamos és hőenergiát állítanak elő, amelyhez a beruházás EU forrásból 125 millió forintot nyert. Az áramot a villamos hálózatba táplálják a hőt a környékbeli épületek tudják hasznosítani.
 • Szenesnek áll az ÚjvilágSzenesnek áll az ÚjvilágAz olcsó áram reményében félresöpört környezetvédelem és társadalmi tiltakozás jellemzi azt a tendenciát, ami az USA utóbbi években lehetővé tette 32 széntüzelésű erőmű építésének megkezdését és ezen beruházások ötven százalékának átadását. A tisztábban termelő szénerőmű technológiára is jutott 3,4 milliárd dollár, de befektetők ennél tízszer több tőkét koncentráltak az erőműépítésekre. A környezetvédők hatásos fellépésének köszönhető, hogy átlagban minden ötödik szenes projekt engedélye torpedót kap vagy sokáig elhúzódik, így „csak” közel 18 ezer MW-nyi kapacitás épül. A szenes erőművek ellen nem csak a szén-dioxid kibocsátás szól, hanem a keletkező salak lerakása miatti talaj- és vízszennyezés is.
 • Nabucco fél gázzal
 • Halálból visszahozott energiák
 • Olajfaló baktériumok tisztították meg a tengert a BP- után
NRGENS