Fosszilis energia
Földgázkincs a határonFöldgázkincs a határon

Jelentős mennyiségű földgázmezőt találtak a kutatók a Közel-Keleten, amely egyaránt jól jönne Izraelnek és Libanonnak is. Mindkét ország igényt tart a megtalált energiahordozóra, ami egy új konfliktus forrása is lehet a térségben. Izrael már el is kezdte a feltárásokat, így két gázmezőről néhány éven belül megkezdődhet a kitermelés, amely akár húsz évre fedezheti az ország energiaigényét. A korábbi kutatások a libanoni vizek alatt is bíztató olaj és gázlelőhelyeket jeleztek, amely kitermeléséhez és értékesítéséhez nagy reményeket fűztek. A Hezbollah most azzal vádolja Izraelt, hogy ellopja a libanoni földgázt.


 • Még mindig túl sokat költenek a „piszkos energiák” támogatására

  A sokféle nyilatkozat, ígéret ellenére a világ kormányai még mindig sokkal több támogatást adnak a „piszkos” energiaforrásoknak, mint a megújulóknak – ezt állapította meg a Bloomberg New Energy Finance jelentése. Az elemzők számításai szerint 2009-ben az egész világon összesen 43-46 milliárd dollárt költöttek a megújuló energiák és bioüzemanyagok állami szubvenciójára, amelyben benne vannak az adókedvezmények is. Ugyanakkor a szénre, olajra és más fosszilis fűtőanyagokra, mint azt a Nemzetközi Energia-ügynökség is megerősítette, 557 milliárdot költöttek a kormányok.


 • Újabb olajszennyezés Amerikában

  Most egy kanadai cég olajvezetéke sérült meg, amely USA és Kanada közötti összeköttetést biztosítja. A négymillió liter olaj beleömlött a Kalamazoo folyóba és a Michigan tó irányába sodródik. Már megkezdték az olajfolt eltakarítását, amelyben majd félezer ember vesz részt.


 • Fogytán az olaj és a gázFogytán az olaj és a gázA BP kutatásai szerint a Föld „készlete” kőolajból kevesebb, mint 50 évre, földgázból pedig valamivel több, mint 60 évre elegendő a jelenlegi felhasználási szint mellett. A BP Romániában is folytatott kutatásokat, ahol olajból ötszáz millió hordónyi, azaz 14 évre, míg gázból hatszáz milliárd köbméter, azaz 45 évre elegendő mennyiséget prognosztizál a föld mélyén szomszédunk számára. Mindkét energiahordozóból kimutatható kitermelési ütem visszaesések is voltak, földgáz esetében ez 2009-ben 2,1%-volt.
 • Jelentős mértékben drágul a gáz UkrajnábanJelentős mértékben drágul a gáz UkrajnábanA Nemzetközi Valutaalap az Ukrajnának nyújtandó 14,9 milliárdos hitel feltételeként szabta, hogy a költségvetési hiányt a GDP 4,99 százalékára csökkentsék. Ennek érdekében az államilag jelentős mértékben támogatott gázárak terhét egyre inkább a fogyasztókra terhelnék át. A szükséges intézkedések miatt a földgáz ára akár ötven százalékkal is emelkedhet keleti szomszédunknál. Az IMF hitelfelvétel érdekében az ukrán kormány a sokaknak fájdalmas döntésekkel már ez év augusztusában befűt.
 • Ledugózták az olajatLedugózták az olajatÚgy tűnik sikerült megszüntetni az olajszennyezést a Mexikói-öbölben. Még legalább két napig tesztelni kell a BP olajfogóját, de ha a megoldás kiállja a próbát, úgy megállítható válik a további szennyezés. Kérdéses ugyanakkor az is, hogy a kútfej mennyire sérült meg a baleset során. A BP igényt tart az olajkút termelésére, de az később derülhet ki, mennyire bírja a terhelést a tengerfenéken elhelyezett olajfogó berendezés.
 • BP-szindróma: tengeri tilalmi zónák Olaszország körülBP-szindróma: tengeri tilalmi zónák Olaszország körülA Bp-szindróma, a Deepwater Horizon Mexikói-öbölbeli katasztrófája elérte Olaszországot. Szerencsére nem kell az itáliai partoknak olajszennyezéssel számolniuk, viszont a római kormány gyorsan levonta az esetből a tanulságot, és máris rendeletet hozott az olajfúrásra vonatkozó tengeri tilalmi zónák felállításáról.Mint azt Stefania Prestigiacomo környezetvédelmi miniszter bejelentette, a jövőben szigorúan tilos az olasz partoktól 5 mérföldön belül bármilyen olajkutatás és kitermelés. Ezen kívül ugyancsak tilos lesz egy 12 mérföldes sávban minden kutatás és kitermelés a védett tengeri övezetek körül.
 • Van még olajunk bőven?Van még olajunk bőven?Nem kell vészharangokat kongatni, van még olajunk bőven – állítja Vlagyimir Kucserov orosz professzora, a tekintélyes stockholmi Királyi Technológiai Intézet tagja. Az eredetileg olajmérnök végzettségű tudós a napokban vesz részt az intézet által rendezett vitában, amelynek központi kérdése, hogy elkezdődött-e az olajkorszak vége, vagy sem?„Óriási mennyiségű olaj áll még a rendelkezésünkre, csak másképpen kell keresni” – mondja Kucserov, aki Dmitrij Mengyelejev 1877-ben született „abionikus elméletét” újította fel, nem kis vitát kiváltva a tudományos és a gazdasági életben. Ennek lényege ugyanis, hogy a kőolaj és a földgáz nem az állati és növényi eredetű üledékek több millió éves átalakulásának terméke, hanem olyan fizikai-kémiai reakciókból ered, amelyek a Föld mélyében történnek. Éppen ezért Kucserov szerint eddig még csak egy olajkészlet egy kis része szállt fel a mélyrétegekből és ezt aknázta ki az ember. A folyamatot, mint arról a Nature Geoscience-ben beszámolt, reprodukálni tudta laboratóriumi körülmények között, és ha ez igaz, akkor gyökeresen meg kell változnia az olajgazdálkodásnak, a lelőhelyek felkutatásának és a kitermelési módszereknek.
 • Visszatérnek a Zeppelinek?
 • On-line energiatudatosság
 • Dugóadó Franciaországban?
 • ENSZ-tisztviselők is csökkentsék a CO2-kibocsátást!ENSZ-tisztviselők is csökkentsék a CO2-kibocsátást!Naponta több százszor kerülik meg a Földet az ENSZ különböző szervezeteinek alkalmazottai. Akkor, amikor a világszervezet az élére akar állni az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célzó globális mozgalomnak, ez a szám több, mint riasztó, sőt, felháborító. Éppen ezért látta szükségesnek az ENSZ környezetvédő programja (UNEP), hogy új használati utasítást adjon tisztviselőinek a „fenntartható utazás” (Sustainable Travel) címszó alatt.A 70 oldalas dokumentum felhívja a figyelmet az ENSZ-alkalmazottak mértéktelen repülőgépes utazásainak tarthatatlanságára és arra, hogy a modern technológia, valamint hatékony tervezések révén lehet csökkenteni ezeket az utazásokat nemcsak környezetbarát módon, hanem az egyének egészséges életritmusának megóvásával is.
 • Új energia-csomagterv az amerikai törvényhozás előtt
 • Brazília biztonságosabbá teszi tengeri olajfúróit
 • Robert Redford az olajcégek ellen
NRGENS