Fosszilis energia
Olajozott Obama partOlajozott Obama part

Az amerikai parti vizeken eddig tiltották kőolaj és földgáz kutatást, melynek most szabad utat adott Obama. A nagymértékű importfüggőséget némileg mérsékelheti az új, eddig kiaknázatlan kőolajforrás. Mivel a kereslet nem csökken, de e beszerzési források a politikailag instabil arab térségből származnak, valamint Kína energiaéhsége is egyre fokozódik, így a döntés gazdaságilag indokolt lehet. A környezetvédőknek természetesen nem tetszik a változás és már előre tartanak a katasztrófáktól. Obama tervei szerint viszont az új lelőhelyek megnyitása mellett és annak kedvezőtlen környezeti hatását ellensúlyozandó a bioüzemanyagok és szén-dioxid kibocsátást csökkentő intézkedéseket foglalnának törvénybe.


 • Folyik a gáz Romániában

  Románia Azerbajdzsán és Grúzia a cseppfolyósított földgázra vonatkozó együttműködése szerint a Kaszpi-tenger melletti lelőhelyekről kitermelhető földgázkincsből évente több milliárd köbmétert szállíthat évente. A folyékony gáz Grúzián és a Fekete tengeren át gyorsabban és olcsóbban érhet Romániába, mint ahogy a Nabbucco gázvezeték elkészül. További részleteket még nem árulnak el a projektről, de a megállapodást már aláírták, így most a terv kivitelezésének részletei vannak soron.


 • Olajrekord

  Rekordot dönthet idén az olaj piaci kereslet, ami akár napi 86,6 millió hordó nagyságrendet is elérheti. A Nemzetközi Energia Ügynökség havonta ad ki jelentéseket az olajpiaci állapotokról. A mostanihoz hasonló keresleti igény a világon 2007. évben volt a napi 86,5 millió hordós rekord kereslettel. Bár az OPEC tagok kitermelés csökkent, de más olajtermelők termelése együttesen ezt jócskán ellensúlyozza.


 • A szenes erőmű, szél és naperőmű közös pénzbőlA szenes erőmű, szél és naperőmű közös pénzbőlDél-Afrikában nagy a szegénység és gyakran akadozik az áramellátás. Ebből a szempontból az afrikai országok nagyon hasonló helyzetben vannak, mert egyrészt értékes ásványkincseket birtokolnak, de a befektetőket elriasztja a kiszámíthatatlan energia infrastruktúra, így az energiaellátás akadályozza a térség fejlődését. Most egy a Világbank által nyújtott hitel kimozdíthatja Dél-Afrikát ebből a helyzetből. A több mint 3 milliárd dolláros hitel nagy részéből főként egy hatalmas széntüzelésű erőmű, valamint nap és szélerőművek is épülnek fel. A beruházásban a hitel döntő része sajnos a fosszilis energiahordozót használó erőműre fordítják, de a napenergia és a szélenergia beépített kapacitása is külön-külön 100 MW- lesz. A fennmaradó összeget arra fogják fordítani, hogy a környezetbarát technológiákat ismertessék.
 • Ukrajna kifizette a számlátUkrajna kifizette a számlátÁprilis 7-e volt a határideje az ukrán kormánynak, hogy rendezze az orosz gázszámlát a megállapodás szerint, amit a lejárat előtt egy nappal rendben át is utaltak az ukránok. A pontos összeg meghatározásában ugyan vannak eltérések, de úgy tűnik nem az oroszokkal, hanem saját magukkal nem értenek egyet. A kormányfő szerint 700 millió dollár, míg az Interfax szerint 576 millió dollár volt a legutolsó számla ellenértéke. Az ukrán fizetési morál határozottan javulni látszik, így Európa is megnyugodhat, jönni fog a gáz.
 • Megvásárolt szkeptikusokMegvásárolt szkeptikusokA nyilvánosság félrevezetésére 73 millió dollárt fizetett ki az amerikai Koch olajvállalat a Greenpeace szerint, hogy ferdítsék a kutatási eredményeket, információkat a klímaváltozással kapcsolatban. Más környezetvédő szervezetek is vádolták már hasonló indokból a magán olajcéget, hogy olyan szervezeteket finanszíroznak, akik tagadják a globális éghajlatváltozást vagy próbálják bagatellizálni a klímaproblémát. Az ilyen módon finanszírozott szervezetek folyamatosan támadják a megújuló energiaforrások használatára ösztönző törekvéseket és szakembereket. A fosszilis energiahordozók ellen érvelőket próbálják minden erővel bírálni, elhallgattatni. Mindez érthető is abból a szempontból, hogy 10 leggazdagabb amerikai közé tartozó tulajdonos testvérpár olajipari érdekeltségei évi 100 milliárd dollárt hoznak a konyhára.
 • Dél-Amerika olaja vonzza a barátokatDél-Amerika olaja vonzza a barátokat20 milliárd dollárból vegyesvállalatot hoztak létre orosz vállalatok, Venezuela állami olajtársaságának együttműködésével a Hunin-6 nevű kőolajforrás kitermelésére. Az Orinoco medencében található olajlelőhelyen a kutatások szerint több mint 50 milliárd hordó olajat lehet kitermelni, így akár 40 éven keresztül dolgozhatnak a kitermelésen. Az együttműködés további célja, hogy Venezuelában orosz segítséggel megépítsenek egy atomerőművet. Venezuela és Oroszország más téren is szorosabbra fűzi viszonyát, így az energetikai megállapodás mellett terítéken van a venezuelai űrprogram, fegyverszállítás valamint a légi közlekedés fejlesztése is.
 • Gáz van.Gáz van.Megkezdődött a naponta 50-100 ezer köbméter földgáz kitermelése a balotaszállási lelőhelyről, ahol még 2005-ben indult el a szénhidrogén kutatás. 1170 méter mélyről jön a gáz és innen a 14 kilométeres csőhálózaton jut az E.ON gáztározójába Zsanára. A korábban amerikai tulajdonú cég magyar leányvállalata indította el a kutatást, majd tulajdonosváltás után osztrák érdekeltségbe került a vállalkozás. Rövidesen új gázkutat is nyitnak a település másik szélén.
 • Kellemetlen szerep
 • Füstbe ment milliárdok
 • Tizenhat tonna...... Facebook
 • Óraállítás vitatott energiatakarékossági szerepeÓraállítás vitatott energiatakarékossági szerepeAz energiatakarékossági okokból kiinduló nyári időszámítás bevezetését mára a megváltozott fogyasztói szokások és a rugalmasabban kezelhető energiarendszer egyaránt feleslegessé tette, legalábbis ezen a véleményen van egyre több szakember. A bevezetés célja alapvetően az volt, hogy a világításra fordított villamos energia felhasználás csökkenjen és az erőműi kapacitások szabályozhatóbbá váljanak az által, hogy az órát a természetes fény kihasználásához igazított munkarenddel módosítják. A legújabb kutatások szerint a fogyasztók abban az időszakban is sok energiát használnak fel otthonaikban, amikor nincs természetes fény, így pl. többet néznek tévét, klímával hűtik a lakásokat, stb.
 • A modern civilizáció bűnei
 • Földgáz árdrágulás
 • Energiafüggőséget csökkentő együttműködés
NRGENS