Fosszilis energia
Már a spájzban vannak az..........Már a spájzban vannak az..........

Az energetikai óriások hatalmas erőfeszítésekre is hajlandóak annak érdekében, hogy minél szélesebb kört hálózzanak be, így biztosítva hosszú távon is saját energiaexportjukat. Ékes példája mindennek a Gazprom igyekezete az európai országok irányába történő földgáz értékesítés egyre nagyobb részének megszerzése érdekében. Mindezt több módszer alkalmazásával is próbálják elérni, így a licenc jogok lekötésével és a földgáz és egyéb hálózatok fejlesztésével. Az orosz érdekeltségek Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, és nyugat-európai országokban is kiépülnek.


  • A Mol és az Exxon már nem, de a Falcon még kutat a makói gáz után

    Makó környékén van kitermelhető földgáz, de a jelenlegi technológiákkal és a gázárak mellett a Mol és az Exxon számára annak kitermelése nem gazdaságos. Néhány évtized múlva elképzelhető, hogy a térségben lévő gázvagyont érdemes lesz kitermelni, talán ebben bíznak a kanadaiak. A Falcon ennek reményében kutat tovább néhány száz hektáron, így amennyiben kedvezően alakulnak a lehetőségek a kötött földgáz kitermelésére elsők lehetnek annak értékesítésében.


  • Az olaj miatt feszül a helyzet Nagy-Britannia és Argentína között

    A Falkland szigetek közeli olaj lelőhelyek brit olajcégek általi felkutatása ellen tiltakozik Argentína. Korábban a térségben található olaj kitermelése nem volt gazdaságos, de mára a magasabb olajár és az új kitermelési technológiák miatt megváltozott a helyzet. Több, mint 3 milliárd barrel kitermelhető kőolajat rejt a Falkland szigeti térség, melynek kitermelését tervezik. Néhány hónapja indult el Skóciából egy speciális olajfúró hajó, amivel próbafúrásokat végezne egy olajtársaság. A brit haditengerészet egy rombolóhajót és néhány kisegítő hajót is a térségbe irányított.


  • Környezetvédelmi beruházásokkal csökkenő szén-dioxid kibocsátás az erőműnélKörnyezetvédelmi beruházásokkal csökkenő szén-dioxid kibocsátás az erőműnélKevesebb, mint felére csökken idénre a Vértesi Erőmű széndioxid kibocsátása, amely a biomassza fokozottabb felhasználásának és a termelés racionalizálásának is köszönhető. Az erőmű céljai között továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok megújulókkal való, nagyobb arányú helyettesítése a cél. Elsősorban a lágyszárú növényi melléktermékek felhasználását fokoznák, amely a környékbeli gazdák számára is lehetőséget teremt. A károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében néhány éve már fejlesztéseket hajtottak végre, így a nitrogén oxid és a kén kibocsátás is csökkent.
  • Körvezeték hálózatot alakítana ki a FŐTÁV Budapest körülKörvezeték hálózatot alakítana ki a FŐTÁV Budapest körülBiztonságosabb és hatékonyabb távfűtési rendszert alakítana ki a FŐTÁV azzal, hogy a jelenleg egymástól elszigetelten működő hőerőműveket egy újonnan kiépítendő körvezeték-hálózatba illesztenék. Ilyen megoldást építettek ki Bécsben is, ami azóta is kiválóan üzemel. Egy ilyen körvezeték kiépítésével Bécsben több típusú energiahordozóból egységes távhőellátás valósulhatott meg, amibe még a hulladék feldolgozó is betáplálhat hőenergiát. A FŐTÁV számára is gazdaságos, hatékony lenne a körvezeték kiépítése, ráadásul 4 éven belül megtérülne a beruházás.
  • A PB-gázzal a jövőben áram és hő együttes termelésére is alkalmas berendezés üzemeltetéséreA PB-gázzal a jövőben áram és hő együttes termelésére is alkalmas berendezés üzemeltetéséreAz egyik legdrágább fűtési megoldást a propán-bután gázzal való fűtés jelenti. Főképpen olyan helyen alkalmazzák, ahol nincs vezetékes energiaellátás, így a pb-gáz az egyetlen lehetőség. Ennek ellenére van jövője a tartályos gáznak és ezt a kapcsolt hő-villamos energia termelés jelentheti, ha az erre a célra alkalmas berendezések megjelennek a piacon. Ipari méretű megoldásokra van már példa, ahol pb-gázból áramot is termelnek, de a kisebb méretű alkalmazások is megjelennek rövidesen.
  • Putyin nem fél attól hogy nem lesz szükség a fosszilis energiáraPutyin nem fél attól hogy nem lesz szükség a fosszilis energiáraAz energia nagyhatalom biztosra veszi, hogy még több évtizeden keresztül szükségünk lesz a fosszilis energiára. Annak ellenére, hogy mára globális törekvések irányulnak a megújuló energia előretörésére, Putyin szerint sokáig áramlik még a földgáz és kőolaj az orosz lelőhelyekről a vezetékekbe. Az energiahordozók iránti keresletcsökkenés jelenleg főképpen a válságnak tudható be, de az orosz medve nincs kétségbe esve a jövőt illetően.
NRGENS