Fosszilis energia
Jövőre kerülhet egyensúlyba a globális olajpiacJövőre kerülhet egyensúlyba a globális olajpiac

Az olaj világpiacán 2017-re állhat be kereslet-kínálati egyensúly a Nemzetközi Energiaügynökség középtávú piaci előrejelzése szerint, amiben egyúttal felhívja a figyelmet arra is, hogy a kitermelési beruházások mostani visszafogása az évtized végére akár már veszélybe is sodorhatja az ellátási biztonságot. (energiainfo.hu)


  • A bankok már tudják: óriási összeomlás jön az olajpiacon

    A bankok végre beismerik azt, amitől a befektetők már régóta rettegnek: az energiaszektor gyengélkedése valószínűleg hatalmas veszteségeket fog okozni a pénzintézeteknek. (24.hu)


  • Befagy a kutatás és a kitermelés az Északi-tengeren

    Idén gyakorlatilag leállnak az Északi-tengeren az olaj és gázkutatási, valamint kitermelési beruházások. A brit olaj- és gázipari országos szövetség (OGUK) arra számít, hogy az olajárak zuhanása és a cégek növekvő vesztesége miatt idén közel 90 százalékkal csökken az Északi-tengeren a kutatás és a kitermelés. (napi.hu)


  • Itt a döntés: befagyasztják az olajtermeléstItt a döntés: befagyasztják az olajtermeléstAz olajtermelés januári szinten történő befagyasztásáról született megállapodás a két legnagyobb olajtermelő, Szaúd-Arábia és Oroszország energiaügyi minisztereinek Dohában tartott megbeszélésén. (napi.hu)
  • Megjött az első adag olaj IránbólMegjött az első adag olaj IránbólHárom év szünet után megérkezett Európába az első iráni olajszállítmány és további két szállítmány várható a következő napokban. (24.hu)
  • Recseg-ropog a talaj az olajcégek lába alattRecseg-ropog a talaj az olajcégek lába alattA nagy globális olajcégek üzleti modellje egyre inkább recseg - írja a Financial Times. Bár a vállalatok elbocsátásokat hajtottak végre és visszavágták beruházásaikat, ezek egyelőre vegyes eredményt hoztak: az S&P például ebben a hónapban minősítette le a Chevront és a Shellt is. (portfolio.hu)
  • Egyre több olajat adhat el IránEgyre több olajat adhat el IránJelenleg napi 1,3 millió hordó kőolajat exportál Irán, ez a mennyiség márciusban 1,5 millió hordóra nő, és a március 21-ével kezdődő évben a kivitel eléri majd a napi 2 millió hordót. (vg.hu)
NRGENS