Fosszilis energia2017 december 12

Ausztriai gázrobbanás: rendkívüli állapot Olaszországban

Ausztriai gázrobbanás: rendkívüli állapot Olaszországban

Kedd reggel háromnegyed kilenckor hatalmas robbanás rázta meg az alsó-ausztriai Baumgartenben működő gázelosztó központot, Ausztria legnagyobb ilyen létesítményét. (mno.hu)

Az Oroszországból Szlovákián át érkező gáz mennyisége hirtelen a töredékére csökkent, majd a szlovák földgázszállító cég bejelentette, hogy leállította a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. Egy ember meghalt, a sérültek számát illetően eltérőek az információk, az osztrák gázelosztó vállalat 18, az osztrák rendőrség 50 sérültről írt. A gänserndorfi vöröskereszt a Facebookon azt írta, két helikopter is részt vett a mentésben, az egész környéket lezárták.

Az elosztóállomás csak pár kilométerre van a szlovák határtól. Mint arról a nagymagasfalui (Vysoká pri Morave) polgármester a szlovák médiának beszámolt, száz méter magasra látta csapni a lángokat, és egy ideig attól lehetett tartani, hogy a tűz átterjed szlovák területre is, ezért mérlegelte az evakuálást. A robbanást és a felcsapó lángokat több határ menti településről, Stomfáról (Stupava) és Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészéből is látni lehetett.

Az OMV többségi tulajdonában álló Gas Connect Austria honlapján azt közölte, valószínűleg műszaki hiba lehetett a robbanás oka. A baumgarteni állomáson keresztül évente 40 milliárd köbméter földgázt osztanak el Nyugat-, Dél- és Délkelet-Európa felé.

Olaszország rögtön megérezte a robbanás okozta szolgáltatáskiesést. A gázvezeték Tarvisiónál lép be olasz földre, itt reggel jelenősen csökkent az importgáz volumene. A gazdasági minisztérium rendkívüli állapotot hirdetett. Carlo Calenda tárcavezető az MTI tudósítása szerint azt mondta, az osztrák baleset gázhiányt egyelőre nem okozott, mivel Olaszország tartalékait használja fel. Ezek azonban legfeljebb néhány hétig elegendőek. A miniszter az olaszországi gázellátás diverzifikációját szorgalmazta. Az ENI olasz energiaszolgáltató szerint a baleset miatt kedden 57 millió köbméter hiány keletkezett az olaszországi gázellátásban, és a kimaradás miatt áremelkedés is várható az olasz gázpiacon.

A robbanás várhatóan a magyarországi gázellátásra nem lesz hatással, mert elegendő készletek állnak rendelkezésre. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke kedden az MTI-nek azt mondta, az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása – a szlovák–magyar együttműködésnek köszönhetően – Balassagyarmat átadási ponton is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. Hozzátette: a magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje megfelelő, a téli fűtési időszak igényeit bőven fedezi.

Miután Ausztriából leállt a földgázszállítás, az FGSZ Földgázszállító Zrt. kedden közleményt adott ki. Azt írták: a belföldi tárolók töltöttségi szintje, az ukrán import és a magyarországi földgáztermelés együttesen garantálja a lakosság és az ipari fogyasztók folyamatos és biztonságos gázellátását.

A szlovák földgázkészletező cég szóvivője szerint sem lesz hatással a szlovák gázellátásra a robbanás.

Az orosz Gazprom Export közleményben reagált a robbantásra. A cég azt írja, hogy minden lehetőt megtesznek azért, hogy a partnereik megkapják a megfelelő gázmennyiséget, és a vezetékein keresztül ideiglenesen újraosztják a szállítandó gáz mennyiségét.

Teljes cikk >>

Forrás: mno.hu

NRGENS