Fosszilis energia2017 április 04

Eladó a Mátrai Erőmű

Eladó a Mátrai Erőmű

Német többségi tulajdonosai, az RWE és az EnBW eladja a Mátrai Erőművet - hangzott el az erőmben tartott sajtóbejárás elején. Zárt körben öt pályázóval tárgyaltak és kettővel már az árban is megegyeztek. (nepszava.hu)

A közel ezer megawattos, a helyben bányászott lignitet hasznosító Mátrai Erőmű Magyarország második legtöbb áramot termelő erőműve. Tavaly 95 milliárd forintos árbevételt és 4,2 milliárd forintos nyereséget ért el. Az árbevétel minimális, a nyereség jelentős csökkenés a 2015-ös 11 milliárdhoz képest. A tulajdonosok - a németek mellett negyedrészt az állami MVM - 6,8 milliárd forint osztalékot vontak ki, vagyis a tartalékokat is megcsapolták.

A korábbi évek során számtalan alkalommal szóba került az egység eladása. Vevőként elsősorban az állam - értelemszerűen az MVM - merült fel. Legutóbbi 2014-ben Németh Lászlóné akkori nemzeti fejlesztési tárcavezető tett említést arról, hogy az MVM növelné tulajdonrészét. Ugyanakkor a tárgyalások mind ez idáig zátonyra futottak. Korábbi értékelések szerint a Mátrai Erőmű jelenleg egy "pénzgyár": a berendezések jó része már leamortizálódott, viszont még a következő évtizedig engedéllyel működhet. Így eddig rendre évente tízmilliárd körüli osztalékkal örvendeztette a tulajdonosi pozíciót az 1995-ös privatizáció során megszerző gazdáit.

Teljes cikk >>

Forrás: nepszava.hu

NRGENS