Fosszilis energia2017 február 01

MEKH: garantált Magyarország gázellátása

MEKH: garantált Magyarország gázellátása

A magyar gázellátás veszélyeztetettségéről megjelenő felelőtlen találgatások a káros és minden szakmai megalapozottságot nélkülöző riogatás kategóriájába tartoznak - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). (napi.hu)

Bár a hideg időjárás miatt Magyarországon az utóbbi hetekben nőtt a gázfogyasztás, a folyamatos földgázellátás továbbra is biztosított.

Mind a lakosság, mind az ipari fogyasztók gázellátása biztonságosan működik. A hazai fogyasztók földgázellátása egy összetett, több elemből álló rendszer segítségével valósul meg, melynek csak egy - ugyanakkor nélkülözhetetlen - eleme a tárolói kapacitás. A folyamatos ellátást a 24 betáplálási ponton érkező import források, a hazai termelés és a tárolókban elhelyezett készletek minden időjárási helyzet esetén együttesen garantálják - írta közleményében az energiahivatal.

A téli fűtési időszak kezdetén 3,7 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre a hazai tárolókban. Ez a mennyiség 13 százalékkal több volt az előző évinél. A hazai gáztárolók feltöltése idén áprilisban kezdődött. Az új szabályozás alapján a szolgáltatóknak az elmúlt tíz év legmagasabb téli fogyasztásának legalább 60 százalékát kellett elhelyezniük a tárolókban. Az idei szezonban ez minimálisan 1,975 milliárd köbméter volt.

Magyarország földgáztárolóinak készlete 2017. január 1-jén 2,3 milliárd köbméter volt. Idén, január 10-én, mínusz 10,8 Celsius-fok napi középhőmérséklet mellett, 69,9 millió köbméter volt a teljes fogyasztás, amely az idei csúcsnak számít.

Egy átlagos téli napon az ország fogyasztása 45-50 millió köbméter, melynek kevesebb, mint a felét, 47-48 százalékát teszi ki a lakossági felhasználás. Január 23-ára a tárolói készletszint még mindig bő 1,8 milliárd köbméter volt. Ebből 915 millió köbméter a biztonsági készlet. Az elmúlt években a biztonsági tárolóban lévő készlet felhasználására soha nem volt szükség.

A fogyasztók igényeit ugyanakkor nem csak a tárolókban elhelyezett gáz elégíti ki, hanem a folyamatos importból beérkező gáz is. A határkeresztező pontok napi maximális betáplálási csúcskapacitása 121,7 millió köbméter. A gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, a beszállítások biztonságát, folyamatosságát semmilyen veszély nem fenyegeti.

A hivatal az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan nyomon követi és ellenőrzi a piaci szereplők tevékenységét, melynek keretében figyelemmel kíséri a hazai földgáztárolók töltöttségét is - írta a MEKH.

Teljes cikk >>

Forrás: napi.hu

NRGENS