Fosszilis energia2017 július 06

Menekülnek a nagybefektetők a fosszilis vállalatokból

Menekülnek a nagybefektetők a fosszilis vállalatokból

A nyugdíjalapok és a nemzeti szuverén vagyonalapok nemcsak az olajvállalatokban szerzett részévnyeiken, de még a Miamiban lévő ingatlanérdekeltségeiken is túladnak. Előbb-utóbb mindegyiknél értékcsökkenéssel kell számolni. (piacesprofit.hu)

A világ közvéleményét nem kell már győzködni arról, hogy a klímaváltozás valóság, nem összeesküvés, ahogy Trump hangoztatja. A fosszilis szektor óriáscégeinek egy része is belátta, hogy szükség van a karbonadóra, mellyel a kormányok beárazzák a légszennyezést (az üvegházgáz-emissziót), mert kalkulálható üzleti környezetre van szükség. Érlelődik a konszenzus, hogy a fosszilis erőforrásokat a Földben kellene hagyni, nem szabad kitermelni és elégetni őket, ha a párizsi klímaegyezmény értelmében 1,5 Celsius-foknál akarjuk megfékezni a globális felmelegedést. Ez pedig azt jelenti, hogy a földgáz- és olajvállalatok értéke zuhanni fog.

Veszélybe került hát az a tőke, amit a múltban a fosszilis cégekbe fektettek szuverén nemzeti vagyonalapok, nyugdíjalapok, biztosítók és vagyonos emberek. Al Gore azt szorgalmazta, hogy a talajban hagyott erőforrásokat (stranded assets) le kell értékelni a cégek mérlegében, s ezzel a cégértéknek is módosulnia kell.

2016-ban a London School of Economics 2500 milliárd dollárra becsülte a veszélyben lévő eszközök mértékét, ha a klímaszcenárió az eddigi módon folytatódik, s 2100-ra 2,5 Celsius-fokkal nő a hőmérséklet az ipari forradalom előtti klímához képest. A Világbank, a Citigroup, az HSBC, a Mercer és a Carbon Tracker is kiadott már elemzéseket, melyek a fosszilis szektorba való befektetés veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Teljes cikk >>

Forrás: piacesprofit.hu

NRGENS