Fosszilis energia2017 február 24

Példátlan: importra szorul az egyik gáznagyhatalom

Példátlan: importra szorul az egyik gáznagyhatalom

Külföldről kell földgázt vásárolnia Azerbajdzsánnak a hazai szükségletek kielégítéséhez, ami tovább súlyosbítja a volt szovjet köztársaság gazdasági problémáit. (hvg.hu)

A helyi statisztikai hivatal adatai szerint Azerbajdzsán éves gázszükséglete nagyjából 12 milliárd köbméter. Tavaly 1,4 milliárd köbméteres hiány alakult ki, amit részben importtal próbáltak kiváltani, részben pedig igyekeztek földgázról fűtőolajra átállítani egyes energetikai létesítményeket.

Az azeri állami olajvállalat, a Socar tavaly év végén közölte, hogy elkezdett földgázt importálni Iránból. Baku napi 2-4 millió, 2016 egészében 286 millió köbméter gázt vásárolt Irántól.

A Reuters pénteken két ágazati forrásból származó értesülésre hivatkozva azt írta, hogy valójában Türkmenisztánból érkezett a földgáz az azeriek számára kedvezőbb áron, de a szállítások leálltak az Irán és Türkmenisztán közötti árviták miatt. Az esetleges orosz exportról folyó tárgyalások ugyancsak az árak kérdésén akadtak el.

Azerbajdzsán birtokolja a világ egyik legnagyobb gázmezőjét, a Kaszpi-tengerben fekvő Sah Deniz lelőhelyet, ahol a kitermelés második szakaszában, 2020-tól kezdve évente már 16 milliárd köbméter földgázt hoznának fel a földfelszínre. Azerbajdzsán azonban előre eladta a földgázt, amely túlnyomórészt az orosz földgáztól való függőség enyhítésére törekvő nyugat-európai országokba kerül.

Azeri tisztségviselők azt remélik, hogy más azeri gázmezőkön - Umiz, Bulla Deniz és Abseron - a tervezettnek megfelelően emelkedni fog a kitermelés, és ennek köszönhetően időben elejét tudják venni a hiány kialakulásának. Arra azonban még szakértők sem vállalkoztak, hogy megbecsüljék, mekkora hiány várható földgázból az idén.

Teljes cikk >>

Forrás: hvg.hu

NRGENS