Hibrid hajtás
Mitsubishi konnektoros hibrid, összkerékhajtású elektromos autóMitsubishi konnektoros hibrid, összkerékhajtású elektromos autó

Az őszi Párizsi Autószalonon mutatja be a Mitsubishi az új Outlander konnektoros hibrid változatát, amely a világ első állandó összkerékhajtású elektromos autója. Bár még az új Outlanderre is várni kell őszig, a Mitsubishi máris megszellőztette a Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) nevű környezetbarát változatát, amely 2013-tól lesz kapható Európában. (origo.hu)


 • Hibrid repülőgépmotor

  A japán Toyota autógyár Prius motorjának egy nem egészen odaillő, de érthető mutációját az aeronautikában alkalmazzák. A nemzetközi szabadalom egy olasz cégé, a P2M-é, amely a közelmúltban a Friedrichsafen-i vásáron mutatkozott be, s amely 2012-ben Berlinben mutatja be a német Stemme vállalat S6-T típusú repülőgépét. Ez a cég a projekt társpartnere és ők kapcsolják össze az endotermikus hajtóművet egy elektromossal. (Aiolus News)


 • Elnök hibrid autóban

  François Hollande, a Francia V. Köztársaság 7. elnöke hivatalos útjaira francia hibrid autót választott. Egy Citroënt, amelyet egy diesel- és egy villanymotor működtet. (Aiolus News)


 • Dízel-elektromos Iveco buszok járják ezentúl Dijon utcáitDízel-elektromos Iveco buszok járják ezentúl Dijon utcáitRekordszámú megrendelés érkezett az Iveco dízel-elektromos hibrid autóbuszaira: a franciaországi Dijon városa 41 normál és 61 csuklós, összesen 102 Irisbus jármű beszerzéséről írt alá szerződést a vállalattal. Ez Európa legnagyobb egyszeri megrendelését jelenti a hibrid buszok ágazatában. Az Iveco Irisbus franciaországi Annonay-ben található üzemében gyártott dízel-elektromos hibrid buszok kész járműként (12 és 18 méteres Citelis modellként) is elérhetőek, illetve a Rorthais városában készült Access'Bus GX 327 és GX 427 típusok alvázként és karosszált változatban is megvásárolhatóak. (autosforum.hu)
 • Londoni hibrid buszok Forma 1-es volánnalLondoni hibrid buszok Forma 1-es volánnalA Forma 1 immár a londoni tömegközlekedésben is „pole position”-t foglal el. Már ami az üzemanyag-takarékosságot illeti. Ugyanis a Williams által kifejlesztett technológiával, az F-1-ben már működő „fuel-saving” volánokat egyelőre kísérleti jelleggel felszerelték a Go-ahead autóbusz-hálózat hat hibrid járművére, amelyek London dél-nyugati Putney kerületében közlekednek. (Aiolus News)
 • Másfél óra alatt menetkészMásfél óra alatt menetkészMár csak hat hónapot kell várni arra, hogy szeptemberben megérkezzen a hazai Toyota márkakereskedésekbe a Prius otthoni hálózatról is tölthető változata, a Toyota Prius Plug-in Hybrid. A Toyota Motor Hungary Kft. a Prius Plug-in Hybrid értékesítésére és magyarországi bevezetésére való felkészülés részeként számos üzleti partner és közéleti személyiség próbálja ki a hálózatról is tölthető full hybrid modell prototípusát. A tesztek célja a hazai feltöltő infrastruktúra feltérképezése. (nepszava.hu)
 • Hibrid autóbuszok MexikóvárosbanHibrid autóbuszok MexikóvárosbanMexikóvárosban elindul a hibrid autóbuszok első flottája. Két irányban szelik át a város történelmi központját és összekötik a nemzetközi repülőtérrel is. (Aiolus News)
 • Új emeletes buszokat kap LondonÚj emeletes buszokat kap LondonBoris Johnson londoni polgármester is utas volt a New Bus for London első, pénteki útján a City Halltól a Trafalgar Square-ig. A 120 millió forintba kerülő új, hibrid buszok közül nyolc februárban kezdi meg a próbaüzemet, később több száz rója majd a brit főváros útjait.Johnson 2008-as választási kampányának egyik fontos ígérete volt az új emeletes buszok kifejlesztése és üzembe állítása. A járművet az észak-írországi Wrightbus fejlesztette 7,8 millió fontból (2,8 milliárd forint), egy darab értéke 330 ezer font, azaz kb. 120 millió forint. A polgármester szerint ez nem sok, mert a kevésbé gazdaságos, már üzemben lévő régebbi, Gemini2 emeletes hibrid buszok is 300 ezerbe kerültek, és az új buszok élettartama akár 15 év is lehet. A modern formájú, LED-es fényszórókkal és aszimmetrikus orr-résszel rendelkező piros buszok fokozatosan váltják majd le a Mercedes csuklós buszokat Londonban. (Aiolus News)
 • Az új autóktól várja szmogcsökkenését Kalifornia
 • A Peugeot-Citroën Hybrid 4 „Aranyvolánja”
 • Utolsó simítások az Energiacentrum csapat hidrogén-hibrid autóján
NRGENS