Hibrid hajtás
Hibrid Volvót tesztel a BKVHibrid Volvót tesztel a BKV

A BKV ezúttal a Volvo legújabb fejlesztését, a 7700 Hybrid névre hallgató autóbuszát teszteli augusztus 4. és augusztus 10. között. A kivételes hajtású jármű egy héten át a 8-as autóbuszok útvonalán szállítja az utasokat. Közben a NABI is új típust mutatott be.A párhuzamos hibrid kialakítású autóbuszban a hajtáslánc egy 215 lóerős Volvo D5F dízel- és egy 160 lóerős elektromos motort is tartalmaz, és ezek egymástól függetlenül, vagy akár egyszerre is üzemelhetnek, miközben egy vezérlőrendszer optimalizálja működésüket. (napi.hu)


 • Hibrid autóbusz Debrecen utcáin

  Keddtől szombatig új járművet próbálhatnak ki a debreceniek. Az Inter Tan-Ker Zrt., a debreceni helyi buszközlekedés üzemeltetője ajánlotta fel térítésmentesen a Volvo új, hibrid meghajtású autóbuszát a DKV számára. Mint megtudtuk, a svéd gyártó 7700 Hybrid járművéből már több mint 200 fut Nyugat-Európa nagyvárosaiban, nálunk a debreceniek próbálhatják ki először a párhuzamos elvű hibrid hajtáslánccal működő buszt. (haon.hu)


 • Összkerekes hibrid készül a Peugeot 508-ból

  Könnyen bejöhet a franciáknak a szokatlan árukapcsolás. A Peugeot egy meglehetősen szokatlan járművet mutatott be, 508 RXH típusjelzéssel. Az alap láthatóan a már ismert 508 kombi volt, ami a megnövelt hasmagasságnak és a műanyag burkolatoknak köszönhetően akár még könnyebb terep leküzdésére is alkalmasnak tűnik. Az igazi érdekesség azonban kívülről nem látható. Az RXH meghajtásáról ugyanis egy 2.0 literes HDi erőforrás és egy, a hátsó tengelyhez beépített elektromos motor gondoskodik. (autolabor.hu)


 • Még számolnak a benzinnelMég számolnak a benzinnelA nagy nemzetközi autószalonokon a hibrid, elektromos, hidrogénhajtású, illetve tüzelőanyag-cellás autók átvették a főszerepet a hagyományos motorral hajtottaktól. De CSIKÓS ZSOLT úgy látja: az üzemanyag-takarékosságban komoly eredményeket felmutatni tudó BMW még dugattyús motorokban gondolkodik. Egyfelől azt halljuk, hogy fogytán a kőolaj, rövidesen ötszáz forint lesz a benzin literje, mindenkire nehéz idők várnak, aki rövidesen át nem nyergel hibrid üzemű, még inkább villamos hajtású autóra. Másfelől azt is tudjuk, hogy ötven évvel ezelőtt biztosra mondták: mostanra, 2011-re egy csepp kőolaj nem marad már a Földön. Ezzel szemben még mindig bőséggel van belőle, pedig közben Kína és India is nagy fogyasztóvá lépett elő. Pesszimista jövendölések szerint huszonöt, optimisták szerint száz évig kitart még a benzin- és dízelalapú mobilizáció. Kinek van igaza? (168ora.hu)
 • Chevrolet Volt és Opel Ampera hibridek mechatronikájaChevrolet Volt és Opel Ampera hibridek mechatronikájaKóstolgatjuk a jövő, a jövő kóstolgat minket – valahogy így van ezt mostanság. „Ott, valahol fent”, már tudják, talán hosszabb távra is, hogy mi lesz a járművek jövője (ha a „mégfenntebbiek” bele nem szólnak…), nekünk azonban csak csepegtetik a tudni, vélni valókat. Konszernek építik jövőjüket, tesznek fel egy lapra szinte mindent. Az odavezető út állomásairól napjainkban egyre másra rántják le a leplet, és kínálnak meg vele minket. A General Motors, nehéz évei után, miközben keményen fejlesztett, egy előttünk álló időszakra nézve a Voltec hajtásban látja a helyes utat, az üzleti sikert. Modelljei a Chevrolet Volt és az Opel Ampera. (autosforum.hu)
 • Vezettük a nagyon hibrid VolvótVezettük a nagyon hibrid VolvótAz idei Genfi Autószalonon mutatta be a Volvo a hálózatról tölthető hibrid V60 modellt. Az autó szén-dioxid-kibocsátása kevesebb, mint 50 gramm/kilométer, fogyasztása nem több mint két liter száz kilométerenként. A 2012-től hazánkban is megvásárolható autót Berlinben a Michelin Challenge Bibendum rendezvényen próbáltuk ki. A svéd Vattenfall energiaszolgáltatóval (megújuló energiaforrásokból termeli az elektromos áramot) szoros együttműködésben kifejlesztett autó valóságos technikai csoda: három különböző autótípus legjobb tulajdonságait egyesíti egyetlen izgalmas sportkombiban. A jármű tisztán elektromos üzemmódban akár 50 km megtételére is képes, miközben, ha kell, egy hathengeres, összkerekes dízel vehemenciájával egyenesíti ki a kanyarokat. (hvg.hu) + (VIDEÓ!)
 • Hibrid menet trend. Megkérik, de meg is adják az árát.Hibrid menet trend. Megkérik, de meg is adják az árát.A gazdagok a divat miatt a drágábbakat, míg mások a környezettudatos és gazdasági szempontok miatt az olcsóbb hibrid autó típusokat vásárolják. Mindkét vásárlói körnek megéri, részben azért, mert a növekvő üzemanyagárak mellett így olcsóbb az üzemeltetés, valamint a hibridekre érvényes egységes, százkilencvenezer forintos regisztrációs díj mellett egy luxusautónál akár hárommilliót is spórolhat a vevő. (2 VIDEÓ!)
  NRGENS