Hibrid hajtás2016 február 09

Itt a kerékpár-autó hibrid, ami kinyírhatná a dugókat

Itt a kerékpár-autó hibrid, ami kinyírhatná a dugókat

Nem állítjuk, hogy gyorsan el fog terjedni, de hogy a modell sok problémát megoldana a közlekedésben, az egészen biztos. Egy egészen különleges modellel rukkolt elő a kaliforniai Virtue Bike nevű kerékpártervező cég. (hvg.hu)

A zárt, három kerekű jármű lehet az átmenet az autók és kerékpárok között, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az előbbiekhez képest nem szennyezik a környezetet, utóbbiakhoz képest pedig sokkal több terhet képesek elbírni.

A fejlesztők abból a gondolatból indultak el, hogy bár sokan szeretnek kerékpározni, ha már a nagybevásárlást kell elintézni, vagy a gyerekeket elvinni az óvodába/iskolába, sokan inkább az autózást választják. Az általuk kifejlesztett eszköz, a Pedalist épp ezen szeretne segíteni.

Az eszköz olyan, mint egy elektromos autó, egy babakocsi és egy fordított tricikli ötvözete. A járművet pedállal kell hajtani, de a tervezők egy elektromotort is szereltek bele, ami 80 km-es hatótávolságra képes. A Pedalist 186 kg-ot képes elszállítani, ami két felnőtt és egy kisgyermek súlyának felel meg. Szélessége körülbelül 90 centiméter, vagyis éppen csak nagyobb, mint egy átlagos kerékpár, ugyanakkor nem annyira széles, hogy ne lehessen azt a kerékpársávban használni. Az autónál azonban jóval keskenyebb, így nemcsak a zsúfolt utakon teremtene rendet, de parkolni is könnyen lehet vele.

Az eszközt lábbal, elektromotorral, valamint a kettővel együtt is meg lehet hajtani, de a tervezők inkább előbbit javasolják, hogy ezzel ugyanis két legyet lehet ütni egy csapásra: elektromos áramot spórolni és elvégezni a szükséges testmozgást. A kerékpár akkumulátorát egyébként egy átlagos konnektorról is fel lehet tölteni.

Az egyetlen problémát az ára jelentheti, a Pedalist ugyanis 3500 és 4500 dollárért (kb. 1-1,3 millió forint) árulják attól függően, hogy milyen teljesítményű motort szeretne bele kérni a megrendelő. Az erősebb motort a hegyvidéken élőknek, a gyengébbet pedig a sík vidéken lakóknak ajánlják.

Teljes cikk >>

Forrás: hvg.hu

NRGENS