Hibrid hajtás2016 július 12

Már nem függ Kínától a Honda hibrid motorja

Már nem függ Kínától a Honda hibrid motorja

A japán Honda olyan motort fejlesztett, amelyhez nem kell nehéz ritkaföldfémeket használni. Ez az első ilyen hibrid autómotor. Azért van ilyen jelentősége ennek, mert így megszűnik a gyártó függősége Kínától, amely a legtöbb ilyen fémet szállítja az autógyártóknak. (index.hu)

A hibrid autók motorja egyre népszerűbb a fejlődő országokban. A gondot az jelenti, hogy nehéz hozzájutni az olyan ritkaföldfémekhez, mint a diszprózium és a terbium. Diszpróziummal helyettesíthető például a hibrid autók villanymotorjának mágnesében a neodímium 0–6 százaléka. Egy hibrid autó körülbelül 100 gramm diszpróziumot tartalmaz.

A ritkaföldfémek többségét jelenleg Kínában bányásszák. Ez komoly függőséget jelent a többi országnak. Többek között azért, mert Kína politikai okokra hivatkozva leállíthatja a szállítmányokat. Ez történt 2010-ben is, amikor területi viták miatt Kína felfüggesztette a kereskedelmi kapcsolatait Japánnal.

A Honda most azt állítja, hogy az új hibrid motorjának mágnese nem tartalmaz diszpróziumot és terbiumot. Ez más pozitív mellékhatásokkal is jár, a mágnes előállítása tíz százalékkal olcsóbb és 8 százalékkal könnyebb.

Az új motorokat a Freed nevű mini tehergépkocsikba fogják beszerelni, ezeket ősztől lehet majd kapni Japánban. A Honda komoly kutatásokat végzett annak érdekében, hogy lecsökkentse a nehéz ritkaföldfémek használatát a gyártásban. Most könnyű ritkaföldfémeket használnak, amelyek Kínán kívül például Észak-Amerikában és Ausztráliában is megtalálhatók.

Teljes cikk >>

Forrás: index.hu

NRGENS