Hidrogén
Emissziómentes hidrogénüzemű autók állnak szolgálatba hamarosan LondonbanEmissziómentes hidrogénüzemű autók állnak szolgálatba hamarosan Londonban

A világ első szériagyártású üzemanyagcellás autójából, a Hyundai ix35 FC szabadidő-autóból egy londoni hidrogénes projekt keretében öt közlekedik majd a brit fővárosban. A brit kormányzat azon dolgozik, hogy egy hidrogénes közlekedési hálózatot hozzanak létre London vonzáskörzetében és Délkelet-Angliában. (autonavigator.hu)


  • Hidrogénnel szállítható a zöld energia

    Könnyedén lehetne a zöld energiát tárolni és szállítani a hidrogéngázzal, az infrastruktúra nagy része már rendelkezésre áll – a földgázhálózat 5-10 százalék hidrogént bír el és bárhova eljut. A technológia a kezünkben van, csak használni kellene, véli Eva Hennig energetikai szakértő. „A megújuló energiaforrások világába tartunk. Április 18-ra több, mint 50 százaléknyi volt a megújuló energia Németországban, ami azt jelenti, hogy a lehető legtöbbet szeretnénk előállítani a szélből és a napból, és ha el is tudjuk szállítani az energiát, akkor tárolnunk is kell, mert a termelése és a felhasználása nem ugyanakkor történik.” Az energia tárolására már létezik a megfelelő technológia, a vízbontás (P2G), ennek a szélesebb körű használatát javasolja Eva Hennig, az Eurogas elosztási igazgatója. (energiainfo.hu)


  • Hidrogénalapú üzemanyagot nyertek szén-dioxidból

    Új műszaki eljárást dolgoztak ki amerikai kutatók a légkörben lévő szén-dioxid elkülönítésére és raktározására, miközben a módszerrel szuperzöld hidrogénalapú üzemanyagot is sikerült előállítaniuk. A Lawrence Livermore nemzeti kutatóintézet munkatársai laboratóriumi körülmények között demonstrálták a technológia használhatóságát. Az eljárás lényege, hogy a sós víz elektrolízise során keletkező savassággal nyert elektrolit folyadékban jelentősen megnövekszik a hidroxid-koncentráció, amely viszont hatásosan képes elnyelni és visszatartani a káros gázok közé tartozó szén-dioxidot. (index.hu)


  • „Mesterséges erdő” a vízbontásra és energia-termelésre„Mesterséges erdő” a vízbontásra és energia-termelésreA californiai Lawrence Berkeley National Laboratory és az amerikai energia-ügyi minisztérium kutatócsoportja első ízben hoztak létre mesterséges fotoszintézist a „Fully Integrated” nevű nanorendszerrel. A team a Nano Letters szaklapban tette közzé tanulmányát „A Fully Integrated Nanosystem of Semiconductor Nanowires for Direct Solar Water Splitting” (Félvezető nanovezetékek teljesen integrált nanorendszere nap általi közvetlen vízbontásra) címmel. (Aiolus News)
  • Olcsó hidrogén szója-katalizátorralOlcsó hidrogén szója-katalizátorralRégóta tudjuk, hogy a szója nagy tápértékű étel. Az azonban újdonság, hogy ez a növény fontos szerepet játszhat a tiszta energiával kapcsolatos kutatásokban. A Brookhaven National Laboratory munkatársai éppen a szóját használták fel alapanyagként egy olyan hidrogéngyártási rendszerhez, amely egyszerre gazdaságos és környezetbarát. Az Energy & Environmental Science című szaklapban az amerikai kutatók arról számoltak ne, hogy szójából és molibdénből állítottak elő stabil, hatékony és olcsó katalizátort, hogy a rendkívül drága platinát helyettesítsék. (Aiolus News)
  • Hidrogén a növényekbőlHidrogén a növényekbőlForradalminak mondható az a módszer, amelyet a Virginia Tech kutatói dolgoztak ki, hogy hidrogént termeljenek a növényekből. A felfedezés lehetővé teszi, hogy csökkentsék a hidrogéntermelés magas költségeit egy olyan környezetbarát folyamatnak köszönhetően, amely sem üvegház hatást okozó gázt, sem pedig nehéz fémeket nem juttat a környezetbe. (Aiolus News)
  • 105 kilométeres óránkénti sebességet ért el kávéhajtású autójával Martin Bacon105 kilométeres óránkénti sebességet ért el kávéhajtású autójával Martin BaconA brit férfi kedden döntött világcsúcsot Bean Machine névre keresztelt autójával Manchester közelében, a Woodford repülőtéren. A 42 éves feltaláló egy 1989-ben gyártott Ford F100 furgont alakított át kávéhajtásúra - pontosabban a kávébab feldolgozásakor hátramaradó, növényi hulladékból készült préselt gömböcskék jelentik a kocsi üzemanyagát. (origo.hu)
NRGENS