Hidrogén
Az E-ON a fölösleges szélenergia tárolásával kísérletezikAz E-ON a fölösleges szélenergia tárolásával kísérletezik

A cég problémája onnan ered, hogy a szél-energia mennyisége meglehetősen kiszámíthatatlan, ugyanakkor nem lehet korlátlan mennyiségű energiát a villamos rendszerbe betáplálni, ráadásul az elektromos áram tárolásának problémája a mai napig nem igazán nevezhető megoldottnak. Az E-ON most kezdte meg egy kísérleti telep létesítését, melyben elektrolízis során a villamos rendszerbe be nem táplálható szélenergia felhasználásával hidrogént állítanának elő. (profitline.hu)


 • A Wight-sziget a hidrogénre koncentrál

  Egy, a hidrogén termelés és elosztás célját szolgáló platform közelíti a szigetet ahhoz, hogy elérje a teljes fenntarthatóságot, amint azt előirányozza az Ecoisland Partnership. A Wight-szigeti projekt, illetve a hidrogén által táplált fenntartható mobilitás elterjesztése 4,7 millió fontsterling pénzügyi támogatást kapott, egyrészt egy innovatív energiatároló, másrészt új töltőállomások megépítésére a szigeten, amelyek kiszolgálják mind a hajókat, mind a gépkocsikat. (Aiolus News)


 • Német igen a hidrogénautókra

  Miután Berlin visszalépett az elektromos autókkal kapcsolatos 2020-as célkitűzésétől (a német kormány egymillió e-kocsival számolt), úgy tűnik, hogy a hidrogén adhat új esélyt a német fenntartható közlekedésnek. (Aiolus News)


 • Hidrogén mesterséges levelek fotoszintézisébőlHidrogén mesterséges levelek fotoszintézisébőlHa sikerül, az olaj gazdaságából át lehet térni hidrogénen alapuló új energetikai rendszerre. Ha megfelelően használják fel, örök, kifogyhatatlan és zéró CO2-kibocsátású. A hidrogénnel táplált üzemanyag cellák az energiaraktározás egyik legmegbízhatóbb rendszerét képviselik. (Aiolus News)
 • Olcsó energiát hozhat a szupergyors fotoszintézisOlcsó energiát hozhat a szupergyors fotoszintézisSvéd kutatóknak sikerült olyan sebességűre gyorsítani a növényeket utánzó mesterséges fotoszintézist, ami utat nyit a gazdaságos hidrogéntermelés felé. Ezzel tíz éven belül a szénnél olcsóbb energiaforrást nyerhet az emberiség. Olyan katalizátort készített a svéd Királyi Műszaki Főiskola kutatócsoportja, amely a természet energiatermelő folyamatát, a fotoszintézist utánozva másodpercenként háromszáz oxigénatom sebességgel képes a vizet oxigénné és hidrogénné bontani. (origo.hu)
 • Önfenntartó hidrogén reaktorÖnfenntartó hidrogén reaktorA hidrogén látszólag olyan üzemanyag, ami határtalan lehetőségekkel kecsegtet, ám a tudósok egyelőre inkább csak olyan fosszilis tüzelőanyagokból tudják előállítani, mint például a földgáz. Egyelőre. A Delaware Egyetem egyik doktorandusza egy új típusú reaktort fejlesztett, melynek mindössze koncentrált napfényre, cink-oxidra, és vízre van szüksége a hidrogén előállításához. (Aiolus News)
 • Hidrogén-termelés lepkeszárnyonHidrogén-termelés lepkeszárnyonA lepkeszárnyak új utakat mutathatnak a tiszta energia termelésben, különösen a hidrogén előállításában.A Sanghai Jiao Tong egyetem kutatói két fajta fekete szárnyú lepkét választottak ki modellnek. Azt tapasztalták, ugyanis, hogy ezeknek a lepkéknek a szárnyai úgy működnek, mint természetes napelemek, mint valamiféle készülék, amely összegyűjti a nap fényét, ezért érdemes a tanulmányozásra és a lemásolására. Az eredmények, becslések szerint, ígéretesek, megduplázható velük a vízből és napfényből előállított hidrogén mennyisége. (Aiolus News)
 • Desztillált vízzel autózunk?Desztillált vízzel autózunk?Mai energiaéhes világunkban meg kell ragadni minden alternatív forrást, amivel helyettesíthetők a már megszokott, ám egyre fogyatkozó készletek. Bár elgondolkodtató, hogy ha annyira szükség lenne mondjuk a fosszilis energia kiváltására, akkor a helyettesítő energiaforrás miért kerül annyira sokba, hogy azért már nem éri meg a bevezetése. Elgondolkodtató az is, vajon miért kell a sivatag közepén műhavon egyeseknek síelni, hiszen nem kevés energiát emészthet fel kánikulában havat varázsolni a homoksivatagba. Elgondolkodtató az is, vajon mekkora szerves anyag élet - növény és állatvilág - lehetett a földünkön millió évekkel ezelőtt, ha már száz éve termeljük ki a belsejéből a kőolajat. És vajon mekkora lehet még a készlet? (vasnepe.hu)
 • Hidrogénmeghajtású robotmedúzát fejlesztenek
 • Németország hisz a megújulókból származó hidrogénben
 • Hidrogén napfényből nanofákkal
 • Ősrobbanás: miért győzött az anyag az antianyaggal szemben?Ősrobbanás: miért győzött az anyag az antianyaggal szemben?Az antianyag - az antihidrogén atomjainak tulajdonságait vizsgálják az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai, akik az első spektroszkópiás (színképelemzési) mérések eredményeit tették közzé. Napjainkban a világegyetem kizárólag anyagból áll, ám az elméleti fizikusok feltételezése szerint 13,7 milliárd évvel ezelőtt, az ősrobbanás után az univerzumban egyenlő mennyiségben képződött anyag és antianyag. Az antianyag azóta eltűnt, ebből a tudósok arra következtetnek, hogy az anyagnak lehetett valamilyen előnye az antianyaggal szemben. E rejtély megfejtéséhez járulhat hozzá az antihidrogén-atomok részletes vizsgálata. (tudomany.ma.hu)
 • C-vitamin termelhet hidrogént
 • Hidrogén a szőlőskertekből
 • A hidrogénre szavaz a Suzuki
NRGENS