Hidrogén
Mirtusz, nap és hidrogénMirtusz, nap és hidrogén

Korzikán két és félévi munka után kapcsoltak össze egy napelemes létesítményt egy hidrogént termelő és raktározó új rendszerrel, azzal a céllal, hogy kiküszöbölje a Naptól függő, villamos energiatermeléshez kapcsolódó elkerülhetetlen szüneteltetéseket. Ezt az új létesítményt, amelyet Mirtusznak neveztek el, a napokban avatta fel a korzikai egyetem partnereivel, a hidrogén technológiájára specializálódott Helion társasággal és a Francia Atomenergia Bizottsággal. (Aiolus News)


  • Otthonfűtő hidrogén

    A bolzanói Klimahouse vásáron mutatják be január végén azt a rendszert, amely első ízben fűt lakóépületeket hidrogénnel. A H2ydrogemet egy piemontei cég szabadalmaztatta és lehetővé teszi, hogy hőenergiát termeljen fosszilis fűtőanyagok felhasználása nélkül. Egy katalitikusan égető, azaz nyílt láng nélküli szerkezetről van szó, amely a megújuló források által termelt hidrogént kombinálja a légkörből nyert oxigénnel: így vízmolekulák keletkeznek, amelyek foglyul ejtik a hőt. (Aiolus News)


  • Szennyvízből kifogyhatatlan hidrogénforrás

    A pennsylvaniai állami egyetem kutatói szerint hatékonyan lehet tiszta hidrogéngázt nyerni azokból a szerves anyagokból, amelyek a folyókból a tengerbe ömlenek. A hagyományos hulladékok első osztályú energiaforrássá való átalakításának képessége egyike a legvonzóbb fenntartható stratégiáknak gazdaság és társadalom számára. Ezt a koncepciót tették magukévá a Pennsylvania State University kutatói, akik egy olyan eljárást tanulmányoznak, amellyel elektromos áram felhasználása nélkül lehet hidrogént termelni és amelyet elméletileg mindenütt ki lehet aknázni, ahol szennyvíz-csatornák vannak. (Aiolus News)


  • „Benzinkút” az űrben„Benzinkút” az űrbenHány kiló hidrogénfémet parancsol? – Köszönöm, töltse tele. És vennék még 50 hektoliter gázt is... A vásárlás a kozmoszban hangzik majd el valamikor a távoli jövőben, legalábbis a NASA vizsgálja az ötlet megvalósíthatóságát. A Jupiter a legnagyobb bolygó a Naprendszerben. Térfogata Földünkének a mintegy 1300-szorosa, tömege körülbelül 320-szor nagyobb bolygónkénál. Összességében: óriási. Az égitest elsősorban hidrogénből áll, egy kevés héliummal és más anyaggal keverten. Ha a mélybe alászállunk, legfeljebb néhány tízezer kilométert süllyedhetünk úgy, hogy még hidrogéngáz vesz körül minket. (nol.hu)
  • Energiatermelő mélytengeri kagylókEnergiatermelő mélytengeri kagylókVannak olyan mélytengeri kagylók, amelyek hatékonyan képesek átalakítani saját sejtjeiken keresztül a hidrogént energiává. A kagylókat a brémai Max Planck tengeri mikrobiológiai intézetének (MARUM) kutatói az óceáni talapzat hidrotermális hasadékainál találták és olyan szimbiotikus baktériumokat fedeztek fel rajtuk, amelyek átalakítják a hidrogént energiává. Amióta felfedezték a hidrotermális nyílásokat a tenger mélyén, elsősorban a tengeri élet két energiaforrását kutatták: a hidrogénszulfidot, és metánt. (Aiolus News)
  • Hidrogén-akkumulátorban bízik egy magyar cégHidrogén-akkumulátorban bízik egy magyar cégA Budapesti Értéktőzsdén a B kategóriába vezették be a Biomedical Computer Technologies Nyrt. papírjait. A céget magánszemélyek alapították a hidrogén ipari méretű tárolásának kidolgozása, illetve a hidrogén-akkumulátor kifejlesztése. A nagy találmány lényegét Végh Ferenc feltaláló úgy foglalta össze: a hidrogénautók hátránya az, hogy a hidrogén tároló eszköze olyan nagy mérető és súlyú, hogy nem lehet a kocsival nagy távolságokat megtenni. (hirado.hu)
  • Szuperrepülő készül hínármeghajtássalSzuperrepülő készül hínármeghajtássalAz EADS repülőgépgyártó bemutatta legújabb hiperszonikus személyszállítógépének tervét. A "Zehst" - Zero Emission Hipersonic Transportation - rakétasíkban repül majd 2050-re, akár 2,5 óra alatt Párizsból Tokióba. A szupergép 50-100 utast tudna majd szállítani. Különlegessége, hogy hínárból gyártott bioüzemanyag hajtaná meg a rakéta motorjait a megfelelő magasság - 32 km - elérése előtt. (hir24.hu)
NRGENS