Hidrogén2016 május 10

Tíz éven belül nem fog teret hódítani a hidrogénhajtás?

Tíz éven belül nem fog teret hódítani a hidrogénhajtás?

Papíron az üzemanyagcellás, azaz hidrogénes meghajtás mindkét világ legjobbjának hangzik: tisztább és hatékonyabb, mint a benzines társaik, miközben hasonló infrastruktúrával működtethető. Egy friss tanulmány viszont arra mutat rá, hogy 10 éven belül még mindig erősen a perifériára korlátozódik majd. (autopult.hu)

A Toyota és a Honda, majd a Hyundai teszi meg az első lépést a hidrogénes autók sorozatgyártása felé. Az egyelőre meglehetősen drága, és szerény infrastruktúra miatt nehezen használható modellek nem lesznek sikertermékek – de az első lépést jelentik egy hosszú, rögös úton. Ez az út pedig a jelek szerint hosszabb és rögösebb lehet, mint azt sokan gondolják.

Erre az IHS Automotive projekt kutatása világít rá, amely 11 évvel előre, azaz 2027-ig igyekezett a várható keresletet kalkulálni. Addigra, vagyis bő 10 esztendő múlva még csak 70.000-nél tart majd az értékesítés a számítások alapján. Ez pedig a tljes piac 0,1 százalékát jelenti – ennek értelmében pedig a hidrogénhajtás sokkal, de sokkal kevésbé lesz elterjedt 10-12 év múlva, mint az elektromos hajtás ma.

A szűk keresztmetszetet leginkább az infrastruktúra kiépítése jelenti majd. A kalkulációk szerint ugyanis tucatnyi esztendő múlásával is mindössze 100 bárki által látogatható hidrogéntöltő-állomás lesz világszerte, miközben a vásárlók már 16-féle hidrogénes modell közül választhatnak.

Persze jövőt jósolni nehéz, sőt lehetetlen, hiszen elég egyetlen előre nem látott esemény, és teljességgel megváltozhat a szegmens jövője – leírni pedig végképp nem szabad a technológiát, amely hosszú távon bizonyos mértékben a hosszú távú, fenntartható autózás zálogát is jelentheti.

Teljes cikk >>

Forrás: autopult.hu

NRGENS