Más energiák
Energia lépten-nyomon Sétálgató emberek termelik az elektromosságotEnergia lépten-nyomon Sétálgató emberek termelik az elektromosságot

A zöld energia manapság igen népszerű, a megoldások a teljesen kivitelezhetetlentől az egyszerű, mégis hatásosig terjedő skálán mozognak. Az biztosnak látszik, hogy a környezetbarát energiaforrások legjobb formái a passzív technológiák, amik nem igénylik az emberektől a drasztikus életmódváltást. Egy Egyesült Királyságbeli feltaláló éppen ilyen megoldással állt elő. (eletmod.hu) + (VIDEÓ!)


 • Testhő-erőmű az ingzsebben

  A test hőenergiáját alakítja át elektromos energiává az a chip, amit egy oregoni vállalkozás fejlesztett ki. A jövőben elég lesz felöltözni, ahelyett, hogy a nálunk lévő okostelefonunkhoz vagy más kisebb mobil eszközhöz rendre külön energiaforrást vásárolunk. Egy alig 2x2 centiméternél nagyobb chipet kell testünk közvetlen közelében elhelyezni, folyamatos és állandó hőforrást biztosítva ezzel számára. (tisztajovo.hu)


 • A legtávolibb szupernóva a sötét energia természetére világíthat rá

  A legtávolibb, tízmilliárd fényévnyire lévő szupernóvát fedeztek fel amerikai csillagászok, akiknek reményei szerint a világegyetem ifjúkorában felrobbant csillag az úgynevezett sötét energia, az univerzum gyorsuló tágulásáért felelős rejtélyes erő természetére világíthat rá. A berkeleyi Kaliforniai Egyetem kutatói az Amerikai Asztronómiai Társaság közgyűlésén számoltak be eredményeikről, tanulmányuk az Astrophysical Journalban lát napvilágot. (ma.hu)


 • Nemsokára érkezik az Audi első szintetikus üzemanyagaNemsokára érkezik az Audi első szintetikus üzemanyagaAz Audi hadat üzent a fosszilis üzemanyagoknak. Első bástyaként ez év elején kezdi meg termelését észak-németországi e-gáz üzeme, amely mérföldkő lehet a mesterségesen előállított üzemanyagok bevezetésében. A világ első ilyen ipari szintetikus metán (e-gáz) előállító létesítménye megújuló elektromos energiát és szén-dioxidot fog használni az üzemanyag előállításához. Az így termelt gázt simán be lehet táplálni a földgáz-hálózatba, tehát nincs szükség teljesen új infrastruktúra kiépítésére. Így ez az eljárás mérföldkő lehet a fenntartható mobilitás irányában. (energiaoldal.hu)
 • Kísérletben lépték át az abszolút nulla fokotKísérletben lépték át az abszolút nulla fokotEddig úgy hitték, nincs semmi, ami hidegebb lenne az abszolút nulla foknál, német kutatók azonban elérték, hogy egy anyagnál negatív hőmérséklet alakuljon ki, átültetve egy eddig csupán elméleti síkon mozgó kísérletet a gyakorlatba. A felfedezés megingathatja elképzeléseinket a hőmérsékletről és segíthet megismerni olyan különös entitásokat, mint a sötét energia, valamint a szubatomi részecskék közötti kölcsönhatások. (sg.hu)
 • Rövidesen a vérből termelnek áramotRövidesen a vérből termelnek áramotA szívritmus-szabályozókat, inzulinpumpákat és egyéb beépített orvosi eszközöket a jövőben ugyanaz az energiaforrás táplálhatja majd, mint saját sejtjeinket. A kutatók az 1960-as évek óta álmodnak a glükózzal hajtott implantátumokról, azonban az 1970-es években felfedezett lítiumion-elemek akkor gyorsabb és olcsóbb megoldást kínáltak. (origo.hu)
 • Hasznos tornádókHasznos tornádókLouis Michaud, kanadai mérnök találmánya, az Atmosphere Vortex Engine a tornádók energiáját hasznosítja, alacsony költségek mellett. Michaud ötlete felkeltette Peter Thiel, a Paypal alapítójának érdeklődését, aki 300.000 dolláros támogatást nyújt a projekthez. A "tornádóerőműben" egy ventilátor segítségével jön létre a körkörösen mozgó légáramlat. (tisztajovo.hu)
 • iPhone-töltés tűzzeliPhone-töltés tűzzelAki nem akarja kurblival tölteni okostelefonját, inkább sütögetne egy kicsit, most megtalálhatja álmai kütyüjét. A BioLite CampStove™ kiváló megoldás lehet természeti csapás, vagy természetjárás idején egyaránt. Könnyen előfordulhat olyan helyzet, hogy a telefon, vagy más USB-s kütyü töltéséhez nem találunk áramot. A kevesebb mint egy kilós kis tűzhely segítségével azonban elég néhány gallyat gyűjtve tüzet gyújtani, és miközben rotyog a víz (egy liter víz felforralásához 4,5 perc szükséges), a mobilunk is töltődik. (energiaoldal.hu) + (VIDEÓ!)
 • A gravitáció mint áramforrás
 • Generátorról megy a Liszt Ferenc?
 • Kincset érő hőkutak
NRGENS