Más energiák
Óriási vihar dúl a MarsonÓriási vihar dúl a Marson

Hatalmas porviharra figyelmeztetett a Marson a NASA űrszondája (Mars Reconnaissance Orbiter) és bolygón lévő két működő űrjármű, az Opportunity és a Curiosity. A vihart először november 10-én észlelték a Mars déli féltekén, akkor még azt gondolták, hogy csak helyi viharról van szó, de azóta elég naggyá nőtt ahhoz, hogy az egész bolygóra hatással legyen. A bolygó mindkét féltekéjén lecsökkent egyik oldalon a légnyomás, és ez a légköri áramlatokat megváltoztatva a bolygó túloldalán a hőmérséklet emelkedését okozta.


  • Energiát termel az újragondolt forgóajtó

    A Green Pass forgóajtó szinte minden tekintetben ugyanúgy működik, mint hagyományos társai – saját testünk, mozgási energiánk segítségével juthatunk át rajta. A megszokottól eltérően azonban ez az energia nem vész el. (tisztajovo.hu)


  • Magyarország geotermikus világhatalom

    A legolcsóbb, leginkább gazdaságos megújuló energiaforrások egyike a geotermikus energia. A Föld mélyéből felfelé áradó hőenergia tekintetében kiváló adottságokkal rendelkezik Magyarország. Hévízkészletünk legkevesebb 500 milliárd köbméterre tehető, amiből mintegy 50 milliárd köbméter ki is termelhető. (richpoi.com)


  • Hogyan lehet gőzt előállítani vízforralás nélkül?Hogyan lehet gőzt előállítani vízforralás nélkül?A vízgőz mint energiaforrás kulcsszerepet játszott az emberiség modernkori történelmében, de mivel előállítása meglehetősen energiaigényes, amint az újabb fejlesztések lehetővé tették lecserélését, használata visszaszorult. Egy az ACS Nano-ban, az Amerikai Vegyész Szövetség folyóiratában megjelent tanulmány szerint egy kutatócsoport újra figyelmet szentelt a gőznek, pontosabban olyan eljárást dolgozott ki, amely kiküszöböli a hatalmas energiaveszteséggel járó forralást. (tisztajovo.hu)
  • Aranybányában keresnek sötétanyagotAranybányában keresnek sötétanyagotHamarosan megkezdődhet a sötétanyag-vadászat abban az elhagyott dél-dakotai aranybányában, ahol rövidesen üzembe helyezik a világ legérzékenyebb detektorát. Az adatgyűjtés a szakemberek reményei szerint februárban veszi kezdetét. A nagy földalatti xenondetektor (LUX) az elhagyott Homestake-aranybányában, 1,6 kilométeres mélységben működik majd, ahol 2001-ben 125 év után hagytak fel a nemesfém-kitermeléssel. A berendezés segítségével tudósok azt próbálják majd kideríteni, hogy mi is valójában a világegyetem 25 százalékát kitöltő és tömegének 80 százalékát adó sötét anyag, amely nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatásával ad életjelt magáról. (index.hu)
  • Az Az "isteni" részecske a reméltnél kevésbé "egzotikus""Korai még bárminemű végkövetkeztetéseket levonni, de a részecske egyre jobban emlékeztet a Higgs-bozonra" - hangsúlyozta Pauline Gagnon, az LHC Atlas-kísérletének fizikusa. Az új elementáris részecske, amelynek felfedezését ez év júliusában jelentették be az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai, úgy viselkedik, mint az "isteni" részecskeként emlegetett Higgs-bozon, ám tulajdonságai kevésbé "egzotikusak", mint várták - hangzott el Kiotóban egy hadronfizikai szimpóziumon. (hirado.hu)
  • Gondolatirányítású lakást mutattak be JapánbanGondolatirányítású lakást mutattak be JapánbanAz agy-számítógép interfésszel vezérelhető otthon működését 2020-ra tökéletesítik, jelenleg még több másodperc késés van a gondolat és a megvalósulás között. A lakásban elhelyezett készülékeket egy fejen hordható szerkezettel lehet irányítani, amely a viselő agyműködését, többek között a vérkeringést és az elektromos impulzusokat figyeli. Az agyműködés változásait leíró adatokat a headset drótnélküli hálózaton keresztül továbbítja egy számítógépes programnak, amely dekódolja a felhasználó szándékait, majd eljuttatja azokat a különböző elektronikus készülékeknek. (origo.hu)
NRGENS