Más energiák
Készül az első fúziós hajtóműKészül az első fúziós hajtómű

Fúziós hajtóművön dolgozik az alabamai University of Huntsville kutatócsoportja. Terveik szerint a hajtómű drasztikusan lecsökkentené az űrutazások idejét, úgy becsülik, hogy segítségével egy űrhajó hat hét alatt küzdené le a Föld-Mars távolságot. Ez az út a jelenlegi technológiákkal fél évbe telne, ez az egyik legkomolyabb megoldandó probléma jelenleg a Mars-expedíciók tervezésénél, hiszen a hosszú út miatt nagy mennyiségű üzemanyagot, élelmet és vizet kell az űrhajónak magával vinnie, ami nagyobb méreteket igényel, ami tovább növeli az űrhajó költségeit és az energiaigényét. (index.hu)


  • Megérkeztünk a sötét Univerzum kapujához

    A Higgs-részecske felfedezése önmagában is fantasztikus teljesítmény, de még izgalmasabb, hogy ezzel egy új fizika, egy eddig ismeretlen világ bejáratához érkeztünk, amelyet a sötét anyag és a sötét energia ural. A web nem az ősrobbanásban keletkezett - mondta Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója azoknak a 25 év alatti diákoknak, akik a Magyar Tudományos Akadémia zsúfolásig megtelt nagytermének hallgatóságában foglaltak helyet szerdán. (origo.hu)


  • Kincsen ülünk, elpancsoljuk – a geotermikus energiáról

    Magyarország területének hetven százalékán található felhasználható termálvíz, aminek megfelelő felhasználása olcsóbb és környezetbarátabb lenne, mint a nem megújuló energiaforrások pazarlása. A fürdőkön kívül azonban elenyésző azoknak a beruházásoknak a száma, amik Magyarország egyik legnagyobb természeti előnyét használnák. Erősebb lobbira és a jogi háttér tisztázására lenne elsősorban szükség a hatalmas potenciál kellő kihasználásához - mondta Mádlné Dr. Szőnyi Judit hidrogeológus a Rádió Orient műsorában. (orientpress.hu)


  • Fagyos levegővel tárolnák az áramotFagyos levegővel tárolnák az áramotSosem akkor fúj a szél, amikor kellene. A szélerőművek legnagyobb baját cseppfolyósított levegővel orvosolnák brit mérnökök. A brit Gépészmérnöki Intézet szakértői szerint a módszerrel akár 70 százalékos hatékonyságot is el lehet érni. (origo.hu)
  • Jöhetnek a cukros akksikJöhetnek a cukros akksikJapán mérnökök legújabb találmánya fura anyaggal növeli az akkumulátorok teljesítményét: egyszerű cukorral. Legyen az ember gyerek, felnőtt vagy idős, az édes dolgokat a legtöbben szeretjük, még ha titkoljuk is ezt. Azt azonban olyan cukros dolgot találtak fel a Tokiói Tudományos Egyetem tudósai, amelyet a tányér helyett például mobiltelefonunkba rakhatnánk a jövőben: egy újfajta akkumulátort. (mobilport.hu) + (VIDEÓ!)
  • A geotermikus energia egyre népszerűbb Dél- AmerikábanA geotermikus energia egyre népszerűbb Dél- AmerikábanA Világbank által vezetett pénzügyi alap, az Energia Szektor Működtetését Támogató Program legújabb jelentése kimutatja, hogy Dél-Amerikában igen magas a geotermikus energia potenciálja.(Aiolus News)
  • Hatalmas kincs rejtőzik a kisváros alattHatalmas kincs rejtőzik a kisváros alattAz önkormányzati igényeket meghaladó mennyiségű geotermikus energia nyerhető ki a Bonyhád alatt lévő termálvízkincsből a város számára készült energetikai felmérés szerint, amelyet hétfőn ismertetett az önkormányzat. Egy 2300 méter mély termálkút 115 Celsius-fokos vizét felhasználva a város évente közel 44 ezer gigajoule fűtési hőigénye biztonságosan ellátható. Amennyiben a termálvíz hőkészletét – a 115 és 95 Celsius-fokos tartományban – áramtermelésre is felhasználják, úgy évi 21,7 gigawatt elektromos energia állítható elő, ami közel tízszerese a város áramigényének. (mno.hu)
NRGENS