Más energiák
Gigantikus kitörést produkált NapunkGigantikus kitörést produkált Napunk

A valaha mért egyik leggyorsabb koronakidobódását regisztrálta az amerikai űrkutatási ügynökség NASA STEREO elnevezésű űrszondapárosa (Solar Terrestrial Relations Observatory). A Nap július 23-án anyagának hatalmas felhőjét „köpte ki”. A jelenséget koronakidobódásnak nevezik, és bekövetkezése idején több tízmillió tonna szuperforró gáz indul útnak. (mno.hu9


  • Meteoritok hozták a vizet a Földre

    Nem az üstökösök, hanem a meteoritok hozták a vizet és más cseppfolyós anyagokat a Földre: ez derül ki abból a tanulmányból, amely a Carnagie Institute-ban született. Mint a Science Daily-ben megjelent ismertetőből kiderül, a kísérletben megvizsgálták a deutérium (a hidrogén legsúlyosabb izotópját) különböző üstökös-törmelékekben, és magas széntartalmú meteorit-darabokban: a deutérium-arány ugyanis egyenes arányban növekszik az eredeti anyagnak a naptól való eltávolodásával. (Aiolus News)


  • Szuper-erősítő hallgatja az űr mélyét

    Egy újfajta, szuper hi-fi erősítő lehet az űr legtökéletesebb hangkutatója, amely igen széles frekvencia-spektrumon működik, torzítás nélkül erősíti a hangokat és minimálisra csökkenti a háttérzajokat. (Aiolus News)


  • Az óceánból nyernének energiátAz óceánból nyernének energiátAz óceánokból nyert energiával akár egy Melbourne méretű város ellátása is lehetséges lenne 2050-re – ezt állapította meg a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet, a CSIRO. Legfrissebb jelentésükben azt kutatták, hogyan lehetne kinyerni az óceánok erejét a hullámzásból és az árapály jelenségből. Kutatásukat az motiválta, hogy az energiaárak várhatóan a jövőben is tartósan emelkedni fognak, ezért indokolt az alternatív energiaforrások feltérképezése. (index.hu)
  • Az USA energiafogyasztásának ezerszeresét állították előAz USA energiafogyasztásának ezerszeresét állították előÖtszázbillió watt (500 terawatt/TW) rekordteljesítményt produkált a világ legnagyobb lézerrendszere, a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium NIF-berendezése – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon. A tizenkét évi munka eredményeként 2009-re megépült National Ignition Facility (NIF), vagyis az irányított termonukleáris fúziót begyújtó „szerkezet” egy futballpálya-alapterületű, tízemeletes épületet tölt ki. (mno.hu)
  • Etiópia: 450 MW geotermikus forrásokbólEtiópia: 450 MW geotermikus forrásokbólAz etiópiai geológiai intézet szerint a kelet-afrikai ország képessé válhat 2019-ig 450 MW villamos energia előállítására geotermikus forrásokból. Masresha Gebreselassie, az intézet igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ezt a mennyiséget Abaya, Alto, Fentale, Kerbito, Tendaho és Tulu Moye lelőhelyek biztosíthatják. (Aiolus News)
  • Szenzáció? Jelentős felfedezés előtt a NASA - Bizonyítékot találtak a dimenziókapuk létezéséreSzenzáció? Jelentős felfedezés előtt a NASA - Bizonyítékot találtak a dimenziókapuk létezéséreRejtett mágneses kapuk a Föld körül, avagy a scifi szerzők kedvenc témája az a bizonyos kapu. Egy különleges átjáró az időben és a térben, amelyen az utazók hatalmas távolságokra juthatnak el. A kapun át megismerhető az ismeretlen, ha egyáltalán léteznek ilyenek. Márpedig léteznek, mégpedig bizonyos fajtái. Egy, a NASA által támogatott kutató, az Iowai Egyetemen rájött, hogy találhatjuk meg őket. "X-pontoknak, vagy elektron diffúziós régióknak hívjuk őket."- magyarázza Jack Scudder, az Iowai Egyetem plazmafizikusa. (utajovobe.eu) + (VIDEÓ!)
NRGENS